Friss topikok

Veri a koncert a lemezeket

2009.11.14. 16:00 gg

A Synthtopia tette közzé ezt a grafikont, amin remekül lekövethető, hogy Nagy-Britanniában, a popzene egyik legerősebb fellegvárában a zenészek már jó ideje lényegesen többet keresnek az élő fellépéseken, mint a lemezeladásokból. Bónuszként még az is megfigyelhető, hogy a koncertezés üzleti outputja mennyivel zenészbarátabb: a bevételek sokkal nagyobb része marad a fellépőknél, a promóterek a pénzből csak egy kis töredéket visznek el. A lemezek esetében az arány éppen fordított, itt a kiadók ülnek rá a pénz többségére, és a közreműködőknek csak morzsák jutnak. És egy érdekes hír, a trendvonal-keresztezőből: idén már minden valószínűség szerint a zenészek több pénzt csinálnak maguknak a koncertekből, mint amennyit a kiadók tesznek el az ő lemezeikből.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kaloz.blog.hu/api/trackback/id/tr361524923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dave_hu (törölt) 2009.11.14. 18:11:25

Ami kiesik egyik oldalon az bejön a másikon. Mi is azt tapasztaljuk, hogy a zenészek kizárólag reklámcélból készítenek már cd-t, és egyre inkább kerülik a kiadókat. Egy ügyes manager, jó fellépések, és ott még a cd is jobban fogy mintha a boltba kellene lemenni érte.

kafferbivalybalamber 2009.11.14. 18:19:24

Angoloknál nincs hologramos zsiráf?

Donor 2009.11.14. 18:50:21

Ennek a tendenciának örülök. Úgy tűnik előbb utóbb helyükre kerülnek a dolgok.

netopi 2009.11.14. 18:52:49

Ez a grafikon nagyon szemléletesen mutatja be, hogy miért kéne akasztófára küldeni az összes lemezkiadót ... mert megérdemelnék.

fedélzeti kompót 2009.11.14. 19:08:08

a kiadók úgy fognak járni mint a kódexmásolók, mennek a vitrinbe

kissss 2009.11.14. 19:23:04

A kereskedők mohóbbak, mint a kiadók.

Vannak stúdiózenészek, zeneszerzők, szövegírók, és zenekarok is, akik nem koncerteznek (hakniznak).

Azok a zenekarok akik koncerteznének, esetleg nincs rá lehetőségük. Sőt, inkább nincs, mint van.

Az itt kommentelő "mindent ingyé akarok" emberek közül, vajon ki mennyit költött az utóbbi egy évben koncertre?

Na megyek letöltöm a Photoshopot, az Adobe meg menjen koncertezni.

2009.11.14. 19:42:25

@tree:

16000 HUF.

A szoftver illetve zene/film még mindig nagyon nem ugyanaz a kategória. Egyébként meg ingyenes/Open Source sw szupportból ugyanúgy lehet hülyére keresni magad, tehát még abban is van valami, hogy "az Adobe meg menjen koncertezni".

Bélabácsi 2009.11.14. 20:01:19

@treee: Olyan zenekar (tehát nem egy adott melóra összeálló session-zenész bagázs) nincsen, amelyik nem lép fel valamilyen rendszerességgel közönség előtt. Ez ugyanis az egyenes út az elhülyüléshez, és ezt minden zenész tudja - az élő fellépésnél közvetlenebb kapcsolat nincs a rajongókkal.

A session-zenészek túlnyomó része pedig szintén rendszeresen játszik élőben.

Olyan is sokszor megesik (jó, nem egy világsztárral, annak azért van profi menedzsmentje hogy ezzel (is) foglalkozzon), hogy fizetős buli híján az ember ingyen megy fellépni, ha másért nem hát a buli ízéért és persze azért, hogy a zenekar ill. a zenész ne essen ki az emberek tudatából.

Olyan pedig nincsen, hogy egy zenekarnak - hacsak nem szarok, már bocsánat - ne legyen fellépési lehetősége. Erre vannak a klubok, a kisebb-nagyobb fesztiválok és társaik.

fourgee 2009.11.14. 20:13:24

@treee: Mivel a számomra érdekes koncertekre ingyen bejutok, ezért egy fillért sem. :)

Egyébként meg az emberek nagy része nem ingyen zenét akar, hanem MEGFIZETHETŐ zenét. A legutóbbi dolog, amin felhúztam az agyamat, az a Michael Jackson új CD-je. Az énekes nevét, valamint a .com végződést bepötyögve egy félig-meddig magyarra fordított oldalra jutunk, ahol van link arra az esetre, ha valaki megvenné a lemezt. A linken lévő magyar webáruházban 6790 forint helyett most akciósan 5772 forintért lehet megkapni. Hú de jó. Mi történik, ha egy másik európai ország áraira vagyunk kíváncsiak? A cikkben is említett brit földön lévő vásárlókat az Amazon online boltjába "küldi" az oldal, ahol 10.68 fontért, vagyis olyan 3000 forintért lehet megkapni, nem akciósan, nem leárazva... Ja, és ott helyben ingyen ki is szállítják...

Filmeknél azt megértem, ha valamivel drágábban adják ki, mivel ki kell fizetni a szinkront, a szinkronszínészeket, a szinkronosan kisebb mennyiségben való gyártás extra költségeit.
Na de egy audio CD-nél miért kell többet fizetni?

Ha a nyugati fizetéseket nézzük, meg azt hogy az ottani áruházak dolgozói mennyit keresnek, akkor itthon a reális ár nem 3000 forint lenne, hanem max. 1500. Főleg nem 5772+postaköltség...

atvi.hu · http://www.atvi.hu 2009.11.14. 20:31:13

@treee: Nem írta senki, hogy ingyen akarna zenéhez jutni. Jó ideje hallani már, hogy a zeneipar a jelenlegi felállásban már nem igazán működőképes. A CD-k nagy része túlárazott, csak ezt az illetékesek nem akarják belátni. A kiadók eleinte az online zeneboltokban sem láttak fantáziát sőt, egyenesen támadták őket. Az online áruházakban viszont olcsóbb és egyszerűbb a vásárlás és szerintem nagyban hozzájárulnak a cikkben is leírt tendenciához.

Ugyanakkor természetesen az illegális letöltés is szerepet játszik a cd eladások csökkenésében viszont ez is segít népszerűsíteni az együtteseket. Mivel a zenék egyre könnyebben hozzáférhetőek bárki számára így nagyobb rajongótábor alakul ki és így értelemszerűen több ember fog elmenni a koncertekre.

A zeneipar átalakulása megkezdődött csak ezt a kiadók valahogy nem akarják belátni. Mondjuk én még mindig jobban szeretem a cd-t mint a letöltött zenét így nagyon sajnálnám, ha végleg megszűnne ez a terjesztési forma de ha nem lesz valami gyökeres változás az árképzésben akkor hosszútávon nagyon meg fogják szívni a kiadók.

Girhes Joe 2009.11.17. 16:34:03

@fourgee:
Arról nem is beszélve, hogy egy halott zenész nyilván egy vasat se fog már kapni a jogdíjakból, tehát ebben a konkrét esetben az az érv se állja meg a helyét, hogy azért drága a cédé, mert anélkül éhenhalna a művész úr.
süti beállítások módosítása