Friss topikok

Csalnak a jogvédők az amerikai számvevők szerint

2010.04.19. 10:27 gg

Ezer módon manipulálják a kalózkodás okozta károk becslését az amerikai jogvédő szervezetek - ezt állapította meg az amerikai kormány felkérése alapján dolgozó számvevői hatóság jelentése, az Index cikke szerint. A valóban független szakemberek szerint úgy tűnik, hogy az internetes kalózkodás okozta kár becslése szinte lehetetlen feladat - de úgy semmiképpen sem végezhető, ahogy a jogvédők hozzáállnak. A károkat túldimenzionáló iparági munkák gyakran tartalmaznak olyan hivatkozásokat az FBI-tól, valamint vámszervektől származó adatokra, amelyek valójában nem is léteznek; megalapozatlanul extrapolálnak különböző országok között adatokat és trendeket, a kulturális és gazdasági különbségek figyelembe vétele nélkül; és gyakran élnek azzal a tarthatatan eszközzel, hogyminden egyes kalózmásolatot az eredeti példány bolti árával áraznak be (miközben a letöltők szinte bizonyosan nem vásárolnának meg soha fizikai hordozón annyi anyagot, amennyit a netről leszedtek). A jelentés megemlíti, hogy a kutatások szerint a jelenleg illegálisnak számító letöltés sok esetben bizonyíthatóan extra bolti, fizetős forgalmat is eredményezhet.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kaloz.blog.hu/api/trackback/id/tr451933608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

annestuart 2010.04.19. 14:53:35

Szerintem árnyalja a fentieket, hogy a jelentés összefoglalója szerint "Bizonyos szakértők és szakirodalom a kalózkodásnak és hamisításnak potenciális pozitív hatását is azonosították." (remélem, elég szabatos volt a fordításom) - ez azért másként hangzik, nem?

Maga a GAO azonban - ugyancsak ebben az összefoglalóban - egyetlen pozitív hatást sem említ, ezzel szemben nagyon is azonosítja a vásárlókat, az iparágat, az amerikai gazdaságot és az amerikai kormányzatot ért kimutatható hátrányokat. (Ezek mértékéről persze érdemes tovább vitatkozni.) Maga a jelentés is összesen két pozitív hatást "mutatott" ki: részint a vásárlók nyilván örömmel veszik a hamisított/kalóz termékek alacsonyabb árát, másrészt pedig az ipar élvezheti a "legális termékeknek a vásárlók kalóztermékek közötti válogatásának köszönhetően megnövekedett forgalmát". De, hogy ezek képesek volnának a negatív hatások ellensúlyozására, azt a GAO messze nem állítja.

Ami pedig az FBI, illetve a vámosok adatait illeti: a jelentés nem azt állítja, hogy ezek az adatok nem léteznek, hanem, hogy a megkeresett hatóságok nem akarták/tudták a felmérések pontos alapját kimutatni. (Tegyük hozzá: ezt az Index cikk sem sejteti.)
süti beállítások módosítása