Friss topikok

Rádióvita a fájlcserélésről Bródy Jánossal

2009.07.08. 15:03 gg

A Radio Café Szinkrontolmács című műsorában június 26-án Bródy Jánossal együtt voltunk vendégek, természetesen az egyik főtéma a sokat vitatott fájlcserélő-ítéletek ügye volt. Bródy ugyebár a Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület elnöke, így idehaza ő tekinthető a legilletékesebbnek az ügyben. 1:22:00 körül kezdődik ez a rész a műsorban, és egészen a végéig tart.

197 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kaloz.blog.hu/api/trackback/id/tr691234329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Girhes Joe 2009.07.08. 19:56:33

@xpress: Érti itt mindenki a logikádat, csak van benne egy aprócska hiba. Azaz hiába említed minden hozzászólásban a lopás szót, a "You get what you pay for" mint axióma itt nem érv, mert most nem a letöltés erkölcsi vagy jogi beskatutyázása a kérdés, hanem hogy mire van fizetőképes kereslet, miért hajlandó fizetni a piac a létező technikai lehetőségek birtokában.

Ha holnap kitalálják a fagyi bárki általi ingyenes elkészítésének a módszerét, akkor bizony tönkre fognak menni a fagyiárusok, még akkor is, ha az ingyen technológiát üldözné a jog és ki lenne kiáltva a fagyiárusok meglopásának. És ekkor sajnálhatod persze a fagyiárusokat, hogy azok milyen aranyos lányok és hogyan fognak a fagyikészítésból megélni a jövőben, de nem tehetsz semmit a piac törvényei ellen. Ekkor bizony őneki kell más megélhetés után néznie. Ja, és nem utolsósorban: nem a fagyi fog kihalni, csak a fagyiárusok.

A logikád ott hibádzik, hogy még mindig életképesnek, fenntarthatónak és fenntartandónak gondolod azt a zenei üzleti modellt, amiben a zenész+kiadó összedob egy jó lemezt, aztán hátradől, és évekig láblógatva nézi, ahogy jön befelé a profit. Nem veszed tudomásul, hogy ezt a piac már megdöntötte, napjainkban a jogi utóvédharc zajlik, és a kimenetele már nem nagyon kétséges. Bizony, ha valami lehetséges ingyen, akkor csinálni is fogják ingyen, hiába tiltja a törvény. Aki ezek után is az ingyenesség kizárására építi az üzletét, előbb vagy utóbb tönkremegy. És hiába sajnálod a zenészeket, akik régen királyul meg tudtak élni lemezeladásból, ma már nem megy. Ők kell, hogy más üzleti modell után kutassanak, mert a zenésznek is a piac diktál, és nem fordítva. Ha a piac már csak a koncertezésért hajlandó fizetni, akkor a zenész vagy koncertezik, vagy más megélhetés után néz - más választási lehetőség nincs, tök függetlenül a dolog erkölcsi megítélésétől.

"S a lemezgyártók átkozták a konkurenciát, mely profit nélkül árulta a Kék Rapszódiát..." - ez akár a mottója is lehetne a szemünk előtt zajló paradigmaváltásnak.

xpress 2009.07.08. 20:01:27

@Gergő77: El vagy tévedve. A házi fagyicsinálás kb. annak felel meg, hogy otthon eldúdolod a fürdőszobában az új Pink számot, és nem annak, hogy letöltöd Pink számát fizetés nélkül.
Arra meg nem létezik üzleti modell, hogy valakinek nem fizetnek a munkájáért, mégis megél és folytatja tovább, amit addig.

spacedevil 2009.07.08. 20:04:07

Ha megveszem a hdd-t, a cd-t, a dvd-t akkor az árába be van építve az artisjust és a mahasz pénze is..

Amikor megveszed akkor kvázi megváltottad az illegális letöltéseidet.

Na kérem akkor ki a tolvaj???

Nem az van hogy ezek a szervezetek magánbiztosítókat pénzelnek és pértokat támogatnak.. nem a fogyasztó lop )hiszen már egyszer fizetett) hanem a két jogkezelő lopja el a zenészek pénzét.

Baszkurátor 2009.07.08. 20:04:37

Igen jó szeme lehetett az fAsztivál iZgatónak ha ránézésre megmondta egy kottáról, hogy az legális avagy illegális másolat.Nekem is van olyan ÍRT cde-m ami teljesen legális.Valamint mint tudjuk egy gyári CD is lehet illegális.

A kutya sem tekinti rablónak azt aki a munkájáért elkéri az őt megillető zsetont.Viszont az igen is rabló aki szart csinál majd sipákol, hogy a közösből ő is kapjon.Nem tudom és alapvetően nem is érdekel, hogy az "elosztás" hogyan, mi alapján működik.Ez legyen a zenészek dolga.Oldják meg, hogy akinek veszik a cuccát az kapjo akinek meg nem az ne.VOlt másik blogon olyan, saját bevallása szerint "zenész" aki szinte semmit sem adott el, alig játszották néhányszor rádióban mégis kap(ott) havi néhány 100k-t.Na látod ez a rablás.Nem tőlünk hanem a többi zenésztől.

spacedevil 2009.07.08. 20:05:09

Ki pereli már ezeket végre??

V8 2009.07.08. 20:05:56

@xpress: Már hogyne létezne. Használsz Google termékeket? Melyikért fizettél? A bloghu kommentjeid megjelentetéséért fizetsz?

Egyébként nem hallottam arról sem, hogy mondjuk a Canonical éppen csődbe akarna menni. Vagy Novell. Vagy Red Hat.

Hoppázó Beléndek 2009.07.08. 20:06:23

@plutó111: "Nem ez a kérdés, hanem az hogy ha bemész a boltba ahol lehet cd-t kapni, és látsz egy olyat ami érdekelne akkor megveszed-e az árcédula megnézése után."

folytatlak : nem, hazamegyek és letöltöm ingyen. így biztosítom,h a gonosz árus, a köcsög lemezkiadó nem kap a pénzemből. rajtam ezek ne élősködjenek. majd ha 1000 ft lesz.
aztán az árus nem rendel több lemezt, mert nem fogy, akkor a kiadó nemhogy nem nyom utána, hanem hegyekben áll a pénze hanghordozókban a titkárnő irodájában, majd miután nézi-nézi a sok papundeklisdoboznyi cdt, felhívja a zenészt gratulálni és egyúttal megköszönni az eddigi együttműködést.
de a zenész koncerten énekli a dalt, közönség vele énekli, mindenki boldog, nem igaz?
a zenész ugyan nem érti, honnan ismerik a szöveget, hisz lemezt elvileg nem adott el, de ezzel nem ér rá foglalkozni, most még ki kell fizetnie a zenekart, a hellyel még alkudozni,h a 120 az zenekari fogyasztás nélkül, vagy az benne van-e.. mindegy, marad 30, 2 hétig csak kijön belőle..

Girhes Joe 2009.07.08. 20:08:08

@xpress:
Oké, a fagyipárhuzam nem teljesen jó, elfogadom, de a lényege az volt, hogy a piac diktál, akár tetszik, akár nem. Azt, hogy valakinek a munkáját megfizetik-e, nem az dönti el, hogy mennyit dolgozott, vagy hogy Te értékesnek tartod-e, hanem hogy ér-e annyit a fogyasztónak. Ha a zenei felvétel a fogyasztónak nulla forintot ér, akkor a zenei felvétel létrehozásába fektetett munka is nulla forintot ér, tehát zenei felvételből nem lehet megélni, mást kell kitalálni. Pont.

A különbség köztünk ott van, hogy én elfogadom a piac döntését, Te meg nem. Szerinted a piac a hülye, a Bródy meg igenis tudjon pénzt keresni zenei felvétel készítéséből.

Baszkurátor 2009.07.08. 20:08:24

@Gergő77:

"Ha holnap kitalálják a fagyi bárki általi ingyenes elkészítésének a módszerét, akkor bizony tönkre fognak menni a fagyiárusok, még akkor is, ha az ingyen technológiát üldözné a jog és ki lenne kiáltva a fagyiárusok meglopásának."

Ez nem igaz.Most is van olyan fagyizó ( szerintem minden városban ) ahova az emberek hosszú, tömött sorokban zarándokolnak mert nagyon finom a fagyi és az otthoni ( másik ) meg sem közelíti.

Ez némiképpen igaz a zenére is.Mert ugyan a fentebb említett Chris Rea nem ma kezdte a szakmát de a lemezei ma is fogyank.Letöltés ide vs. oda.

2009.07.08. 20:09:24

@xpress: Ez nem olyan bonyulult, ha nem éri meg, megpróbálom úgy csinálni, hogy megérje, ha így sem megy akkor itt az ideje, hogy továbblépjek. A nem fizető vevő esetében egyébként egyezkednék, majd perelnék, de ennek semmi köze nincs a szerzői joghoz, ugyanis ott van egy polgárjogi szerződés, ami alapján a megrendelőnek fizetnie kell. A szerzői jogban semmi ilyesmi nincsen, az az alkotással való visszaélés elleni védelemről szól.

A kispálos példádat nézve az lenne, hogy a rajongók hallgathatják a régi Kispál lemezeket, mind fent van a torrenten, Lovasiék, meg vannak annyira élelmesek, hogy majd csak megélnek valamiből. Azért nem osztom az aggodalmad, mert zene a zeneipar megszületése előtt is volt, halála után is lesz, az meg hogy ki hogy él meg belőle, az az ő dolga. Akinek meg a sztárlét és a csillogás hiányzik, annak küldeném az "Aki dudás akar lenni" c. nótát.

trotro 2009.07.08. 20:09:42

Xpress...xpress...mindenhol ezt nyomod. A saját honlapodon is az örökös siránkozás megy, hogy így a kiadók, úgy a vásárlók. Hogy össze-vissza akcióznak le termékeket, meg neked alig van hasznod rajta. Amikor elkezdtem tőled vásárolni, egy "sufni" cég voltál, pár év múlva Bp-n már személyesen is átvehettem a dvd-ket, egy külön erre fenntartott irodában. Ha ennyire fos az egész rendszer, mégis miből élsz meg akkor? Ja hogy meg kell dolgoznod a pénzedért, mint mindenki másnak? Persze, tudom hogy jobban örülnél neki, ha nagyobb lenne az árrésed...'Ifsz' írta fentebb, hogy idézem "Szerintem neked kéne elgondolkodnod, mert az életben sehol nem arról van szó, hogy ha én szeretnék valamit csinálni, akkor mindenféle nyomásgyakorlással kikényszerítem, hogy a nekem megfelelő körülmények legyenek a világban ahhoz, hogy olyan módon dolgozhassak, ahogy szeretnék".

Rendszeres vásárlód voltam, több százezret költöttem nálad, de borzalmasan elegem volt abból, hogy mindenhol csak siránkozol. Nem írtam soha arra a fórumodra, de most megteszem. Nagyon álszentnek érzem, hogy az "éhező, nyomorgó zenészek" miatt vagy a szerzői jogok élharcosa. Kilóg a lóláb, a saját egzisztenciádat félted. Amivel nem lenne gond, csak ne burkold ebbe a formába.

"De mi legyen azzal a zenésszel, aki igényeset csinál (vagy legalábbis rengetegen hallgatják, szeretik), a lemezét nem veszik, és hiába van legális fizetős letöltési lehetőség, úg sem jön be pénz, mert a többség akkor is a lopást választja?" Írod te. Tudtad, hogy pl. az LL Junior nevű, értéket nem igazán előállító "művész" havonta 1 milkát kap az Artisjus nevű...khm...szervezettől? Hogy Presser évente 100 milkát meghaladó összeget? Mégis miről beszélsz te, milyen pénz nem jön be nekik?!

Meg a letöltött filmek...Hálivúdból elmegy a pénz, ó fenébe, tomkrúz nem fog 30 millió dolcsit kapni egy szerepéért, csak 16-ot? Az hogy ekkora horribilis összegeket akasztanak a zene és film körül dolgozók, szerinted rendben van? Mi haldoklik, amikor az elmúlt hetekben olyan filmek futnak mint a Terminátor 4, a Transformers 2 meg hasonlók.

Attila1234 2009.07.08. 20:11:04

Lehet ezt a témát csűrni-csavarni, de a hagyományos hanghordozók forgalmazására épülő zenei modell halott. Lehet, hogy lesznek olyanok, akik majd a jövőben is venni fognak zenét, de nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy minden zenésznek, zenekarnak, aki most kezdi el a karrierjét, azzal a tudattal kell együtt élni, hogy zeneeladásból nagy valószínűséggel egy petákot se fog keresni. Lehet, hogy fog, de ne erre építse a karrierjét, mert nagy csalódások fogják érni.
Új körülmények, új túlélési technikák. Erről szól a világ.

plutó111 2009.07.08. 20:13:50

@Hoppázó Beléndek: Bocs de ez megint a tipikus reakció, ha nem fizet 5000-t akkor tolvaj a suttyója. Nem öreg hallgatok rádiót...
Ha 1000 lenne akkor meg eladnának nekem egy cd-t, azt lenne bevétel.
(mintha dvd-knél müködne ugyanez tök béna filmeket is megveszik az emberek amit már egyébként is látott ötször)

V8 2009.07.08. 20:15:30

@ifsz: Ezt még annyival kiegészíteném, hogy ha mégsem lehetne megélni a zenélésből, akkor legfeljebb megszűnik a zene, és a zenész foglalkozás (természetesen nem fog). És akkor mi van? Haltak már ki foglalkozások a történelem során.

Girhes Joe 2009.07.08. 20:19:09

@plutó111: igen, és pont az itt is emlegetett 1000 Ft az a bűvös határ, ami alatt már viszik mint a cukrot a legszarabb filmet is, még ha papírtokban van és egy kupac aljáról kell is kiásni. Erre a zeneipar miért nem jött még rá? Ha mondjuk 499 forintért lehetne a Tescóban átlag popzenei cd-t kapni, arra igenis lenne bőven vevő, akinek nem éri meg a torrentezéssel járó idő meg macera, vagy netán nem is ért a számítástechnikához. Ennyiért már megéri egyszerűen megvenni.

Girhes Joe 2009.07.08. 20:21:08

@V8: Ezt magyarázom én is, természetesen a zene és a zenélés mint olyan nem tud kihalni, mert az emberi kultúrában kitörölhetetlenül jelen van, de ha megbukik egy üzleti modell, azt normális esetben senki nem siratja, csak azok, akiknek közvetlen hasznuk volt belőle.

Hoppázó Beléndek 2009.07.08. 20:22:20

@plutó111: ha hiszed, ha nem, 1000 ftból nem lenne bevétel. ha TUDOD,h 0 forintért is hozzájuthatsz, nem tudok neked olyan árat mondani, amit "reálisnak" éreznél és értelme is lenne. a 0 TÚL alacsony szám ehhez.
vagy minden boltban lenne egy ember minden kiadótól és egyesével lehetne alkudozni kinek mi mennyit ér meg? én adok érte egy ezrest.. ezeröt! kettő! vki még? vki kettööt? komolyodjunk má meg egy kicsit.

Girhes Joe 2009.07.08. 20:26:16

@Hoppázó Beléndek:
1000 forintból VAN bevétel, ma is tömegesen vesznek a Tescóban 999 forintos papírtokos DVD-n filmeket, amiket amúgy le lehetne torrentezni ingyen!

trotro 2009.07.08. 20:28:56

Xpressnek még. Azt mondod, mi van, ha a zenész nem akar koncertezni, akkor dögöljön éhen? Nem így fogalmaztál, de ez a lényege.
Nos a válasz: igen, akkor dögöljön meg. El kell fogadni, hogy a szórakoztatóipar megváltozott. Jó példa erre a sport. Az idősb Albert Flóri még megélt abból (Aranylabdát kapott érte héló!) hogy legendásan a felezővonalnál csipőre tett kézzel várta a labdát, aztán megkapta és gól. Ma már ezzel semmit sem érne el, a védők 1 mp alatt szétszendék. Igenis küzdeni, hajtani kell a pályán. A "zenepályán" is. Ki kell szolgálni a közönséget, jobbnak kell lenni a konkurenciánál. Ma már nem teheti meg egy zenész, hogy ül otthon és pengeti a gitárját, és majd ő ebből megél. A zene mára szórakoztatóIPAR, igen IPAR lett, és mint ilyen, igenis része a koncertezés. Valószínűleg Albert ma is tudna 500-at dekázni, meg 20-ról kilőni a pipát (=zenélni otthon a négyfal közt, stúdióban)...csakhogy ha már nem veszi fel a versenyt a fiatalokkal, akkor erre senki sem kíváncsi. A tehetség önmagában kevés. A sportban természetes, hogy ha már nem bírom a tempót, akkor nem fogok tudni belőle megélni. A parkinsonos zenészed tehát nem élhetne meg a piac törvényei szerint, csak azért, mert 30 éve írt egy szép lírai szerelmes dalt.

V8 2009.07.08. 20:29:54

@Hoppázó Beléndek: És ha nincs bevétel? Legfeljebb megszűnik a felvételek gyártása, és marad az élő koncert. Ha a zene 0Ft-ot ér, akkor többért nem lehet eladni.

Persze a valóságban van olyan >0 ár, amiért megveszik az emberek, erre számos példa létezik.

trotro 2009.07.08. 20:30:12

@Gergő77:
Na erre fog ugrani Xpress...vesszőparipája az 1000 ft és alatti dvd...ha nem érné meg a kiadónak nem csinálnák...jahogy XpressRobinak kevés rajta a haszna....az lehet.

Girhes Joe 2009.07.08. 20:32:53

@trotro:
Xpress valamiért nem akar ugrani, pedig már vagy tízen magyarázzuk neki, hogy ha a piac megöl egy üzleti modellt, akkor az az üzleti modell meghalt, és nem kár érte, el kell temetni, fel kell hagyni vele, és másikat kell keresni, mert ez az élet, a fejlődés rendje...

plutó111 2009.07.08. 20:33:39

@Gergő77:

Hoppázó mondata magyarra lefordítva:
"ha hiszed, ha nem, 1000 ftból nem lenne bevétel"

ha hiszed, ha nem, 1000 ftból nem lenne elég bevétel nekünk több lové kell b +

xpress 2009.07.08. 20:35:59

@trotro: Hiszel, amit akarsz. Én meg vállalom a véleményem. A bolt előtt sem volt egyetlen másolt CD-m, vagy DVD-m, és most sincs. Nem azért gondolom azt, amit gondolok, mert van egy boltom - soha nem abból éltem mellesleg - hanem azért, mert zene- és filmrajongó vagyok. Én láttam, hogy mi történt itt 10 év alatt a DVD-piacon, és nekem nem elsősorban boltosként fáj, hogy itt tartunk, hanem filmrajongóként bosszant, hogy miközben a normális piacokon a filmtörténet szinte összes remeke elérhető, nálunk a kezdeti pozitív folyamatok után a béka segge alá ment le a kiadások színvonala és a választék. (Persze, erről nem csak a kalózok tehetnek, de ez megint más téma.)
Szóval ha egy mód van rá, ne abból ítélj, hogy ki vagyok, hanem abból, amit mondok: a fizetés nélküli letöltés erkölcsi értelemben lopás. Ha ebből az alapállásból indulsz ki, akkor lehet vitatkozni azon, hogy mit hogyan kellene a zeneiparnak változtatni, de addig parttalan a vita.

Waclav Kamel 2009.07.08. 20:36:57

Azért valamire kiváncsi lennék:
ha megszünne az adathordozón közvetített zene-, film-, miegymás gyártás, és csak koncerteken, moziban, színházban , rádióban tv-ben találkozhatsz az élménnyel, nem sírnál azért, hogy nem tudsz odahaza ilyeneket nézni, hallgatni amikor neked tetszik?
Ok, mostantól senki nem költ arra, hogy a produkciók bárminemű hordozóra kerüljenek.
De akkor te mit fogsz szólni?

Hoppázó Beléndek 2009.07.08. 20:37:25

@plutó111: azt értem. te meg azt értsd meg,h annyiból (1000ft) EZ a rendszer nem működhethető nyereségesen. pont. tök mind1, neked mennyit ér. onnantól viszont,h te máshonnan ugyanazért 0 forintért hozzájutsz, nem csak a rendszert bünteted, hanem azt is aki szellemileg előállít, azt aki miatt letöltötted őt magát. legyen legálisan letölthető? legyen. de aki bármilyen okból MA csak illegálisan (bocsánat, saját felhasználás okán) tölthető le, azért abban egyet értünk,h tapsikolni nincs oka,h "azért" egy ezrest amúgy adnál érte, így,h végül is 0át adtál?

xpress 2009.07.08. 20:39:02

@trotro: Tévedsz: az 1000 forintos DVD-n több a haszon, mint a 7000 forintos Blu-ray lemezeken. Az 1000 forintos DVD-k piacán azonban soha nem lesz már 4-lemezes, szobros Gyűrűk Ura gyűjtemény. Ismét nem kereskedői szemmel morogtam. Kereskedőként azt mondom, hogy csak jöjjön az a sok 1000 forintos DVD. em áll benne sok pénz, van rajta 200 forint haszon, ha meg nem megy el és féláron adom, akkor sem ezreket buktam el, hanem csak százakat. Hajrá.

Girhes Joe 2009.07.08. 20:40:23

@Fél Collins:
A produkció hordozóra való felvevése, önköltségen, azaz ha nem azon akarják a mű létrehozásának a költségeit behozni (hanem az élő megjelenésen), akkor megfelelő példányszámnál fillérekbe kerül. Annyiért pedig meg is fogják venni, a torrent mellett is.

V8 2009.07.08. 20:42:15

@Hoppázó Beléndek: Ha a rendszer nem működtethető nyereségesen, akkor szűnjön meg. Ilyen egyszerű.

plutó111 2009.07.08. 20:44:06

@Hoppázó Beléndek: Szövegértésből egyes. Nem töltöttem le, bekapcsoltam a rádiót.

Ez megint egy hülye szöveg (1000 ft-ból nem müködtethető). Ez egyrészt valószinüleg nem igaz mert 1000 ft mellett nem a mai eladási mennyiséggel kéne számolni (egy db cd előállitása meg minimális összeget jelent tudtommal). Másrészt meg miért kötelzeő igy müködtetni?

V8 2009.07.08. 20:45:05

@Fél Collins: Akkor nem lehet majd zenét kapni, csak koncertre járni. A XX. század előtt is megvoltak így az emberek évezredekig. De ez úgysem következik be, hiszen vannak, akik ingyenes letölthetőség mellett is megélnek, legfeljebb csak ilyenek maradnak.

Hoppázó Beléndek 2009.07.08. 20:45:09

@V8: bocs, de nekem az nem tetszene. ha meg akarom hallgatni a kedvenc zenéimet, akár 5 különböző előadó 2-2 dalát, azt akkor hogy csináljam? vagy mondjuk örmény népzene-fan vagyok?

Girhes Joe 2009.07.08. 20:45:11

@xpress:
Nemcsak az eladni próbált termékek értékét, hanem az erkölcsöt is a mindenkori társadalom határozza meg. Ha a társadalom szerint a letöltés nem lopás, akkor az erkölcsileg nem lopás, fellebbezésnek helye nincs. Annak pedig, hogy miért nem tartja a társadalom (nagy része) lopásnak, az oka az, hogy már nem tekinti értéknek a zenei felvételt, ellentétben pl. az élő zenei fellépéssel. Értéktelen dolog elvétele nem lehet lopás, a lemásolása pláne nem.

trotro 2009.07.08. 20:45:28

@xpress:

Az 1000 forintos DVD-k piacán azonban soha nem lesz már 4-lemezes, szobros Gyűrűk Ura gyűjtemény.

vs

Watchmen - Az Őrzők - Limitált, fémdobozos extra változat (Steelbook) (2 DVD)
Watchmen - Az Őrzők - Limitált, extra Dr. Manhattan maszkos változat (2 DVD)
MEGJELENÉS: 2009. augusztus 18.

erről ennyit.

Horvie 2009.07.08. 20:49:51

Látom ilyenekről mindenkinek van véleménye, ami jóó:) még nem olvastam el mindet, de igazából erről a témáról a South Park erre vonatkozó része tökéletesen kifejtette a véleményem. Nézzünk meg egy Kid Rock-ot, aki csinál marhajó lemezeket, platina lesz mindegyik, nem azért mert annyian töltik le, hanem mert annyian veszik meg. Miért? Hámer marhajó! De amíg nem hallgatod meg nem tudod, hogy jó. De ilyen alapon nem fogok megvenni egymillió cd-t és nekiugrani mint üzbégparaszt a gombosharmónikának. Letöltöm, ha tetszik megveszem... vagy nem. Svájci lennék pl, megvenném, mert a bérem 40%-a minden hónapban rendelkezésre állna arra, hogy jól éljek, megtehessek ilyen dolgokat. Ebben az országban jobb esetben nem megy az ember minuszba. Aki megteheti, az igenis vegye meg szépen a kedvenceit tiszteletből! Ha nem lenne fájlcsere, hogy ismernél meg olyan együtteseket, akik át sem jönnek az óceánon, csak 6-8évente? Hogy jutna eszedbe megvenni olyan lemezeket, amin azt sem tudod mi van? :D Másik, hogy amit megkap az ember ingyen, azért alapból nem fog fizetni, de ez egy szegényes hozzáállás. Az hogy a rádión az anyag HDD-n van vagy cd-n vagy sopronipárizsin igazából mindegy, attól még lehet fizetni jogdíjat.

V8 2009.07.08. 20:50:27

@xpress: Azért, mert neked kell a dupladoboz díszkiadás, a legtöbbeknek meg nem. Te meg is veszed így, mert neked ez a hobbid.

Nekem más a hobbim, arra vagyok hajlandó költeni, de a film jó nekem ingyen avi-ban (ha meg nem tölthetném le, akkor annyit se néznék, mint most).

A te kiszolgálásodra lesz egy specializált üzlet/üzletág szűk vásárlói körrel, jó drágán; az enyémre is van.

Baszkurátor 2009.07.08. 20:51:07

Imádom a Jeremy Brett féle Sherlockot.
Tele van vele a polc.Nem letöltöttem, megvettem.Fing pénzért.

Imádom a David Suchet féle Poirot alakítás.Ezzel is televan a póóc.Ezt is vettem és ezt is fing pénzért.Le is tölthettem volna.Ingyé.Inkább megvettem.

Hoppázó Beléndek 2009.07.08. 20:51:37

@plutó111: félreértesz. nem kötelező. csak elmondtam miért nem jó az,h pl te egy ezrest adnál azért, amit szeretsz és akkor szted fasza lenne minden. a te szemszöged rendben van, neked csak magaddal kell kalkulálnod :)

trotro 2009.07.08. 20:51:40

@trotro:

De mondhatnám erre az előrendelői toplistád második helyén álló Woodstock - Rendezői változat - (4-LEMEZES LIMITÁLT GYŰJTŐI KIADÁS)-t is. És még számtalan példát...

Girhes Joe 2009.07.08. 20:52:56

@Horvie:
Egyébként mielőtt a fájlcsere megjelent, a zene egyik fő reklámját a klipek jelentették, adták a tévécsatornák agyba-főbe a műsorok közti pár perces résekben. Ugye mindenki tudja, mi ölte meg ezt a modellt? Bingó, a horribilis jogdíjak és a hozzájuk kapcsolódó szerzői jogi hisztéria.

2009.07.08. 20:53:26

@Fél Collins:

"ha megszünne az adathordozón közvetített zene-, film-, miegymás gyártás..."

Ez több okból sem valószínű. Egyrészt mindig lesznek olyanok, akik akár fizetnek is azért, hogy szerepelhessenek és ez meg legyen örökítve (mondjuk az ilyenektől én sem várok sok jót, de ki tudja), másrészt a koncertre is be kell hozni valahogy az embereket, meg kell ismertetni a zenekart és az aktuális új zenéket a közönséggel. Erre a médiumokban terjesztett zenénél nem tudok jobb módszert.

V8 2009.07.08. 20:54:38

@Hoppázó Beléndek: Akkor te és a hozzád hasonlók megveszitek olyan áron, hogy érje meg. Akinek ez nem fontos, az nem veszi meg. Ilyen egyszerű.

trotro 2009.07.08. 20:58:20

Egy kérdés Xpresshez, mert úgy látom egyedül maradt a jogvédelmi harcában. Te mit tennél azokkal, akik letöltenek? Börtön? Többmillás kártérítés, mint nemrég az amerikai háziasszonynak? Hogyan szankcionálnád a letöltőket? Kriminalizálnál többszáz millió embert?

plutó111 2009.07.08. 21:01:15

@Hoppázó Beléndek: Nekem jó igy is hogy 5000-be kerül, csak igy ezzel 0 ft-t keresnek a cégek rajtam.
Egyébként a zenekiadóknak, zenészek azért sokat tettek a jelenlegi helyzetért:
1. Ha megveszel egy cd-t azon van 10-15 szám. Abból 2-3 max olyan amit szivesen hallgat az ember (kivéve válogatások)
2. Még a kazettáról cd-re váltáskor a kiadók rátettek egy kétszeres szorzót a cd-kre mondván itt a technikai fejlődés (na ez azóta is igy maradt)

Magyarul nagyrészt rossz minőségi termékért baromi sok pénz akarnak beszedni. Az emberek meg köszönik de nem kérik.

trotro 2009.07.08. 21:01:44

@trotro:

Tovább megyek. Mit tennél velem, aki letöltöm torrentről, és ha szar a film vagy zene akkor letörlöm, de ha tetszik akkor megveszem (régebben tőled, ma már mástól). Nekem mi járna az általad elképzelt "fejlett demokráciában"?

Hoppázó Beléndek 2009.07.08. 21:09:08

@plutó111: én végig arról az előadóról beszélek, aki NEKED konkrétan pénzt ér(ne), nem a piac átlagos színvonaláról. a szarokra semmi szükség nincs, ez evidens.
elbeszélünk egymás mellett.

Rosszindulatú Vászka 2009.07.08. 21:13:30

Nem értem még mindég:

mijaz az igényes zene? Én még csak outszájder tehecségtelen majmoktól hallottam, hogy "mi igényes zenét jáccunk" meg "mi rétegzenét jáccunk" :DDDDD

És szánalmas a sok silány zenét jáccó lúzer nyafogása. És nem hiszem, hogy bármejik ótvar hun zenét megvenném, ha nem lehetne letötleni. Le se töltöm, mer minek. Aki meg ingyewn töltöget, nem a kiadók elől töltöget mer sose venné meg, ellemben lehet, hogy rákattan és a koncertre meg elmegy. Na innen lehet továbblépni sztem.

plutó111 2009.07.08. 21:16:42

Nem beszülünk szerintem el. Tetsziki, nem tetszik de nem érnek annyit a cd-k mint amennyit elkérnek érte
(jó egy-egy Santana vagy Alanis Morisette, cd-t még igy is megvesz az ember)

Celtic 2009.07.08. 21:17:46

@Baszkurátor: Jo, hat vagy ot eve vettem...De email vagy tszam talan mukodik. Akkoriban a Baross utca mellett voltak (talan 33-asok tere) most nem tudom.
Na, megneztem, koltoztek.

Celtic 2009.07.08. 21:19:34

@Redmaster: Koszi, ezt nem ismertem. Valojaban a dalok.hu-ra is veletlenul akadtam, nemigen reklamoztak, talan a HVG-ben olvastam. Aztan persze ott az Origo teka meg egy-ket hasonlo, amit nem tud a magamfajta hasznalni, mert "Windows Media Player kell hozza". Akkor inkabb letoltom, pedig jo filmert fizetnek is.

Celtic 2009.07.08. 21:23:02

@Celtic: Aha, ez a songo sajnops bukta szamomra :(
www.songo.hu/FAQ.aspx

DRM meg Windows biba. Akkor marad a masik oldal vagy torrent.

Rosszindulatú Vászka 2009.07.08. 21:24:40

@törppapa: hát ezen felröhögtem, köcce :)))

Fajin, ismét sikerült évtizedekkel majmolni a rendes rokkzenét, takonyjancsiék megcsinálták a rokkopera lájtot erős fáziskéséssel lényegesen silányabban, hát gratula :)))

Ennek mi köze volt a rencerváltáshoz? Én nem emléxek, pedig annakm idején a lemez is megvolt a családban és a moziba is megnéztem és döbbentem, mennyire gagyerák az uniszónó kórusokkal meg az énekelni nem tudó szinészekkel meg a szinkronizált kispájás főszereplővel :P

Ja, ha nem évtizedekekl lenne lemaradva a sok heji ksikiráj, tán más lenne a zene renoméja itt? Rákewndról meg tviszt meg mifene csak ott eladható évtizedes lemaradással, ha más nem kapható. A hiánygazdaság nélkül eza sok szemét eladhatatlan lett volna sztem. Aki meg töbet tudott kiutáltúák. Lsd. Syrius, KEX, Radics. Szal a bródi ne nyafogjon, akomenisták élpősködője volt.

Ja. és erdőspéterqrvaanyaád!

kalannenikalandjai 2009.07.08. 21:30:33

@Gergő77: Ez meg nagyon ül! :)

"S a lemezgyártók átkozták a konkurenciát, mely profit nélkül árulta a Kék Rapszódiát..." - ez akár a mottója is lehetne a szemünk előtt zajló paradigmaváltásnak.

Hoppázó Beléndek 2009.07.08. 21:33:35

@plutó111: ok! vegyük ki a képletből az élősködő réteget és feltételezzük,h Alanis Morisette semmi máshoz nem ért, mint - amúgy egészen kiváló - dalok írásához. nincs kiadó, aki a zenészen élősködik, így nincs média, ami közvetítené feléd, nincs gyártó, aki fizikailag előállítja neked, nincs forgalmazó, aki eljuttatja abba a boltba, ahova te jársz és hát akkor ugye bolt sincs, ahova járhatnál. áll a csaj a mezőn és gitározik, neked meg fogalmad sincs róla 12ezer km-rel arrébb, soha nem is lesz. de mondjuk mégis, tegyük fel, hallottál róla. kiugrasz kanadába évi 1 koncertre? vagy hogy gondolod ezt az egészet? vagy most még csak ott tartasz,h ez így szar és nehogymá?

Waclav Kamel 2009.07.08. 21:38:34

Vannak itt érvek pro és kontra. De a letöltés nem csak Pannonországi jelenség. A fejlettebb országokban akkor miért tölt le a júzer? Nem bírja megvenni? Szerintem gyakrabban töltünk le olyat, amit nem biztos, hogy megvénnénk pénzért, még ha tellene is rá. Két júzer van: aki hajlandó költeni rá, meg aki nem. Az előbbi tényleg szereti a zenét, filmet stb, a másiknak meg tökmindegy mi az, csak vmi legyen ( és lehetőleg ingyen ).Racionális árakat kellene találni és akkor sokkal többen vennének adathordozót és csak egy kisebb, megrögzött csoport töltene notóriusan (ilyenek mindíg is lesznek).

Baszkurátor 2009.07.08. 21:40:44

Ezért például www.youtube.com/watch?v=sdNde3Tsh3Y bármennyit hajlandó vagyok fizetni.De felőlem 3 forintért is adhatják baudi guszti vagy mittomén kifaszom albumát.Még a sávszélt sem vagyok hajlandó pazarolni rá.

Mégegyszer mondom.Szerintem aki igényes, jó zenét csinál az letöltéstől függetlenül megél a munkájából.

plutó111 2009.07.08. 21:42:14

@Hoppázó Beléndek: Figyu írt valaki olyat hogy fel kell számolni az egész rendszert? Rádiók, zene tv-k, stb....
Persze kiadóknak van ebböl már bevétele bőven (jogdijak, fizetős letöltő oldalak, stb.)

Közben kiadók folyamatosan azon problémáznak hogy senki nem veszi meg a cd-jüket. Persze hogy nem mert nem ér 5000ft-t.
Ha belegondolsz teljesen legálisan is meghallgathatod ingyen a számokat. Rádió, net rádió, zene tv.

2009.07.08. 21:43:28

A vitához még annyit hozzátennék, hogy én azt látom, hogy magának a zenének jót tesz a zeneipar hanyatlása. Színesebb a kínálat és amióta a neten ennyi minden elérhető, magam is többféle zenét hallgatok. Például sokszor van az, hogy olvasok valamit efy zenészről vagy zeneszerzőről beírom a keresőbe és meghallgatok valamit tőle. Azelőtt ilyesmiről szó sem lehetett.

Rosszindulatú Vászka 2009.07.08. 21:44:12

Húztam elfele, remekül szórakoztam.

Utójjára esetleg akit érdekel, olvasson után az egész hirig kezdetének.

A Szerzői Jog feltalálója életművének, k volt pedig Johann Nepomuk Hummnel úr munkásásgának :D

Hoppázó Beléndek 2009.07.08. 21:45:13

@plutó111: a "rádiók, zenetv-k" honnan szereznek tudomást, hogy ismertetnek meg veled akárkit is szerinted? a média a rendszer része.

plutó111 2009.07.08. 21:48:40

@Hoppázó Beléndek: Na nem mondod? Na ezért az infoért már érdemes volt erre a blogra jönnöm.
Csürheted csavarhatod a dolgot a lényeg a piac: nincs kereslet az 5000ft-s cd-re. Ez van.

Alternatív 2009.07.08. 21:51:09

Azt se felejtsük el, hogy az 5000 ft-os Cd árából 200 Ft a jogdíj, amit a szerző/előadó kap. Nem számonként, összesen!

Hogyha albumonként 400-ért letölthetem, még mindig marad tisztességes haszna a kiadónak.

Hoppázó Beléndek 2009.07.08. 21:53:12

@plutó111: egész jó ez a blog, járjál csak ide másért is.
mindegy. akkor lesz jó világ, ha majd a benzint is le lehet tölteni, vagy egyből az autót és aztán azt kinyomtatom 3dben. addig csak a sírás megy.

plutó111 2009.07.08. 22:06:03

@Hoppázó Beléndek:
A benzin jó példa volt. 1500-ért (ötszörös áron) már jóvel kisebb lenne a kereslet. Suzukit se vinnék 10millióért.

trotro 2009.07.08. 22:08:18

Mindent egybevetve be kell látni, amit itt már sokan leírtak, az élet túllépett ezen a piaci modellen, ami ma üzemel. Ki kell találniuk újat, ennyi.
Az igényes dvd-nek, cd-nek mindig is lesz piaca, a gyűjtőket, rajongókat ki lehet szolgálni, és ők hajlandóak is többezret fizetni egy valóban minőségi/különleges/ritka termékért. Xpressen is van sok ilyen, ezt ő jobban tudja, mennyire fogynak, de amennyire tudom, a limitál darabok el szoktak fogyni.

Minden tisztelem egyébként Xpress-é, aki évek óta szélmalomharcot folytat, az hogy milyen stílusban és vehemenciával, más kérdés. Talán nem kellene a bolt nevét használni nick-nek (persze tudom, online marketing), és akkor nem lenne imázsromboló a küzdelem. Mindenesetre én szurkolok neki,és azért, amiért ő küzd, hogy legyenek igényes kiadások hiszen több száz darab itt van a polcomon. De közel sem gondolom azt, hogy a letöltésnek negatív következményei lennének. Pl. meghallgattam minap az új Moby albumot, nem tetszett, nem fogom megvenni, letöröltem. Az összes többi albuma megvan eredeti CD-n, ha ez tetszett volna, még aznap meg is rendeltem volna.

A The Man from Earth rendezője nyilatkozta valahol, hogy ő nagyon hálás a torrentezőknek, mert így rengeteg emberhez eljuthatott a műve, és látva az érdeklődést, a kiadó is látott benne fantáziát, hogy nagyban forgalmazzák. Ha nem lenne torrent, megnézték volna a filmet 2000-en valami LA-i művészmoziban, így meg -költségvetéséhez képest mindenképp- világsiker lett. Tehát így is lehet ezt.

V8 2009.07.08. 22:09:19

@Hoppázó Beléndek: pont ez a különbség! A benzint nem lehet letölteni, mert egy véges erőforrás.

Egy már elkészített zene/film sokszorosítása viszont gyakorlatilag nem igényel semmilyen erőforrást (csak áram meg net). A két dolgot ezért nem lehet összehasonlítani, a letöltés ezért nem "lopás" definíció szerint.

Bergeroth 2009.07.08. 22:29:16

@Hoppázó Beléndek:
A baj az, hogy te még mindig azt hiszed, hogy mi vagyunk a kiadókért, és nem ők a vevőkért.
Viszont azt magyarázd már el nekem, hogyha nálunk mondjuk 5000 huf egy CD, akkor hogy lehet az, hogyha külföldről megrendelem ugyanezt, akkor mire ideér, a szállítással együtt sem lesz több a végösszeg kb. 4500 forintnál? Hm?

Bergeroth 2009.07.08. 22:42:26

Van olyan CD-m is, amit 5000 forint körüli áron vettem, és rá van írva, hogy "Made in Hungary".
Egy külföldi bandáról van szó, nem valami hazai nyálfosról.
Ha most ugyanezt megrendelném mondjuk az Amazonról, akkor szállítással együtt kellene érte fizetnem olyan 4000 forintot.

Szóval az hogy van, hogy egy itthon előállított lemezért többet kellene fizetnem, mint amit külföldről rendelnék meg postaköltséggel együtt?

kalannenikalandjai 2009.07.08. 22:48:47

@Bergeroth: Az úgy van, hogy lehúznak mint a sz@rt. Csak azt mégsem mondhatják. Érted?

xpress 2009.07.08. 23:29:13

@Gergő77: Így kezdődött a Holocaust is.

xpress 2009.07.08. 23:38:29

@trotro: Wathcmen, Woodstock limitált kiadványok azért jelenhetnek még meg, mert ezt egy globális piacra gyártották, készítettek belőle x-százezer példányt, és ebből néhány száz darab (száz!) idehaza is forgalomba kerül. De a Hellraiser kocka, Vámpír koporsós díszdoboz, Ghost in the Shell kiadói már jelezték, hogy egyelőre semmit nem terveznek kiadni, mert nem jöttek be a számításaik.
De ez sem baj, mert nem arról szól a dolog (és én sem arról beszéltem), hogy egy kis piacilag értékelhetetlen réteg (fizikai adathordozót vásárolni akaró, igényes gyűjtő) igényeit kellene kielégíteni. Csak azt kérdezem, hogy ki fog pénzt adni a zenészeknek, filmeseknek, programozóknak, ha az lesz a törvényes és elfogadott rend, hogy minden szellemi termék szabadon lopható?
Csak erre az egy kérdésre kérek értelmes válaszokat, feltételezve, hogy kiiktatjuk a pénzéhes forgalmazókat, a szemét kereskedőket, a mocsok mozimogulokat. Honnan lesz pénz ahhoz, hogy az alkotók inspirálva érezzék magukat újabb zenék, filmek, regények elkészítésére, megírására?

kicsigee 2009.07.09. 00:11:00

Óóóóó! Azok a régi szép idők amikor még 2300Ft-ért lehetett egy műsoros cd-t venni, hol vannak már. Az internet és az mp3 megjelenése előtt is lehetett kalózkodni. Az emberek bakelit lemezről kazettára, kazettáról kazettára, rádióból vették kazira a zenéket. Sőt a rendszerváltás előtt a lemezboltokban sutyiban pár száz forintért komplett albumot is felvettek, csak vinni kellett egy üres magnókazettát.

V8 2009.07.09. 08:37:56

@xpress: Rég rossz, ha egy művész csak akkor csinál valamit, ha abból haszna lesz. A művészetnek pont az a lényege, hogy anyagiaktól függetlenül valaminek a kifejezésére alkosson az alkotó. Az egy szerencsés helyzet, ha ebből véletlenül kap pénzt is.

Egyébként nagyon jól működnek az olyan üzleti modellek, ahol a tényleges termék (pl software) nem kerül pénzbe, az azt készítők mégis jól megélnek belőle. Sőt, a Google példája bizonyítja, hogy még szolgáltatást is lehet így adni. Pl érdekes lett volna, hogy ha a nagy tárhelyet fizetősen biztosító szolgáltatók be akarták volna tiltani a GMail-t, amikor ingyen több gigányi tárhelyet adott. Ehelyett az történt, hogy ma már nagyon sokan követték ezt a modellt, különben elvesztették volna a felhasználóikat.

trotro 2009.07.09. 08:40:35

@xpress:

A Holokausztot felhozni ezzel az egésszel kapcsolatban eléggé...hogy is mondjam...hagyjuk.
Az erkölcs változó dolog, van ami jóirányba változott (pl. már nem elfogadott, ha 12 éves lányt férjhez ad az apja), van ami rossz irányba (15 éves lány a diszkóban rázza a seggét).
Nem érted, vagy nem akarod megérteni, amit írunk? Pár évszázada jónéhány nagynevű zenész nemesi családok alkalmazásában állt. Ott élt az egyik kastélyban, írt néhány operát vagy egyebet, és ezért pénzt kapott. Szerinted egy Haydn tehetségű zeneszerző ma nem tudna megélni? De meg tudna, csak nem az Esterházyak tartanak el. Érted mit akarok ezzel? Ma már nincsenek udvari zeneszerzők, a zene közege más lett az azóta eltelt évszázadokban. A komolyzenészek is háboroghatnának, hogy nem tudnak megélni, mert Esterházy nem veszi fel őket. A világ megváltozott.

"Honnan lesz pénz ahhoz, hogy az alkotók inspirálva érezzék magukat újabb zenék, filmek, regények elkészítésére, megírására?" Ha cinikus akarnék lenni, mondhatnám erre, hogy ha a pénz miatt érzik az inspirációt, akkor inkább ne is írjanak új zenét, filmet, mert az olyan is lesz. Ha erről lenne szó, mondhatnám, hogy ez van, ez a szakma meghalt. Több ezer szakma tűnt el az emberiség néhány évezrede alatt. Ma már nincs szükség varázslókra, hordókészítőkre, kerékgyártókra stb. stb. stb. De nem erről van szó a zene és filmipar kapcsán. Közel sem.

"Csak azt kérdezem, hogy ki fog pénzt adni a zenészeknek, filmeseknek, programozóknak, ha az lesz a törvényes és elfogadott rend, hogy minden szellemi termék szabadon lopható?" Gyakorlatilag ma is ez az elfogadott rend. Az emberek többsége nem lát kifogásolni valót abban, ha másolt vindózt használ, ha letölti az új Moby albumot, vagy a Terminator 4-et. Tehát a válaszom erre az: azok fognak pénzt adni érte, akik eddig is adtak. És nem kell sajnálni szegény filmeseket, zenészeket, néha az az érzésem, amikor róluk beszélsz, hogy ők nyomorognak, és nekem a zsebkendőmért nyúlva kellene azonnal átutalnom Spielbergnek pár ezer forintot. Mert megnéztem a Valkűrt, nem tetszett, letöröltem. Akkor most Spielberg és Tom Cruz nyomorogni fog? Moziba ugyanúgy el fognak járni az emberek (mert szabadidős program, otthonról kimozdulás, randihelyszín nem sorolom), ha fontos számukra egy film, meg fogják vásárolni. A zenét ugyanígy.
Amíg egy-egy hálivúdi sztár dollártízmilliókat kap azért, mert 3-4 hónapig forgat egy filmet, amíg LL Junior havi 1 millió forintot kap az Artisjustól (amiért semmit nem kell csinálnia konkrétan) addig álszent és bicskanyitogató a "mi lesz velük" fejtegetés.

gg 2009.07.09. 09:32:15

@xpress: eltűntem az árrésvitából, mert más dolgom volt - de peched van, h pont a Bookline-t hoztad példának, ahhoz ugyanis van egy pici közöm... :) A Bookline közismert, abból lett nagy, hogy kb. fele árréssel forgalmaz - ha tehát nálunk a CD-árrés 14%, az azt jelenti, hogy a piaci átlag úgy 28% körül mozog...

De persze vissza kell jönnöm az eredeti, 40%-os állításomból - ez még akkor volt igaz, amikor én jobban benne voltam a zeneiparban, 2000 körül. Ez az időszak a plázás Virgin Megastore-ok ideje, ezeket a luxusüzleteket nem lehetett ennél kisebb árréssel eltartani. A helyzet mostanra annyiban változott, hogy a fogasztó már nem fizeti meg azt, hogy ilyen helyen vásárol (és mást se nagyon, ugye)...

Hoppázó Beléndek 2009.07.09. 11:45:09

@Bergeroth: nem magyarázom el! ha neked el kell magyarázni, mi a különbség egy hatalmas értsd: globális, de csökkenő (zenei világpiac) piac és egy lényegében már nem létező, de még úgyis zsugorodó magyar zenepiac közt költségeiben, bekerülésben és megtérülésben, akkor értelmetlen minden szó.

Celtic 2009.07.09. 13:26:04

@Hoppázó Beléndek: Errol egy regi zsido vicc jutott eszembe:

Kohn bacsi, a szatocs panaszkodik Grunnek:
- Olyan rosszul megy a bolt, hetfotol-pentekig csak veszteseget termelek.
-Akkor mibol elsz meg?
- Szombat-vasarnap zarva tartok...

Asszem, a kiadokban sem idiotak ulnek, ha tenyleg olyan pokoli rossz lenne a helyzet, mar jopar kiado bezart volna. De nem, nem arrol van szo, hogy veszteseg van, inkabb arrol, hoyg a nyereseg nem _nott_ az uzleti tervnek megfeleloen....Ha veszteseg lenne, aligha akarnak kigazdalkodni, nem hulyek azok sem.

2009.07.09. 13:30:42

Egyébként a lopás-hasonlat a zeneletöltéssel kapcsolatban egy nagyon durva csúsztatás. Ha mindenképpen az ősbűnök valamelyikével akarom összehozni, akkor talán a folytatólagosan elkövetett szándékos BKV-n bliccelés a legmegfelelőbb, ami jogilag a szabálysértés kategóriába sem fér bele, a lopás meg ugye bűncselekmény. A BKV-s hasonlat is csak addig tart, hogy mindkét esetben egy szolgáltatás jogosulatlan igénybevételéről van szó (ami nem szép dolog), de innentől kezdve csak a különbségek jönnek.

A másik, ami még eszembe jutott, az az, hogy mi van, ha megfordítom ezt az egészet, és azt mondom, hogy milyen alapon tiltja meg a forgalmazó, hogy a zenét, amit kifizettem, megosszam a barátaimmal. A kultúra az élmény megosztásáról is szól, nem? Vagy ezután az lesz, hogy csak fülhallgatóval lehet zenét hallgatni, nehogy más is jogosulatlanul meghallgathassa?

2009.07.09. 13:31:28

Egyébként a lopás-hasonlat a zeneletöltéssel kapcsolatban egy nagyon durva csúsztatás. Ha mindenképpen az ősbűnök valamelyikével akarom összehozni, akkor talán a folytatólagosan elkövetett szándékos BKV-n bliccelés a legmegfelelőbb, ami jogilag a szabálysértés kategóriába sem fér bele, a lopás meg ugye bűncselekmény. A BKV-s hasonlat is csak addig tart, hogy mindkét esetben egy szolgáltatás jogosulatlan igénybevételéről van szó (ami nem szép dolog), de innentől kezdve csak a különbségek jönnek.

A másik, ami még eszembe jutott, az az, hogy mi van, ha megfordítom ezt az egészet, és azt mondom, hogy milyen alapon tiltja meg a forgalmazó, hogy a zenét, amit kifizettem, megosszam a barátaimmal. A kultúra az élmény megosztásáról is szól, nem? Vagy ezután az lesz, hogy csak fülhallgatóval lehet zenét hallgatni, nehogy más is jogosulatlanul meghallgathassa?

Hoppázó Beléndek 2009.07.09. 14:17:05

@Celtic: "a kiadokban sem idiotak ulnek"

erre ne vegyél mérget! :)
komolyra fordítva : amúgy tényleg nem, és próbálnak is reagálni a helyzetre, a maguk suta, igazi magyar módján : sírnak, mint a malac. az megy. de nézzünk azért mögé jobban, tudtommal több major felére, negyedére, vagy még jobban csökkentette személyi állományát, nem jut annyi vagy egyáltalán nem költenek
már PRra, klipre a szerződött zenekaroknak, stb, stb.. ez a háttér, amiről a szabadságharcos had nagy része nem hall, nem tud.
aztán : nézegesd te is a mahasz listákat. mulatós, válogatás, musical, megasztár.. ezekből a "művekből" próbálják magukat eltartani ma, kockáztatni pedig kezdőkkel egyre inkább nem fognak, amiből az következik,h a piac egysíkú lesz, pár olyan előadóból fog állni, akiket az emberek nem tudnak letorrentezni. akkor lesznek csak igazán bérelt, kihalásos alapon megnyíló helyek, monopolizált A&R kiskirályokkal, ahol ha nincs hátszeled, semmi nem leszel, lehetsz akármennyire jó. erdős úr, hungaroton.. vki? erre felé haladunk. ezt akarjuk. fasza lesz.

Celtic 2009.07.09. 14:24:57

@ifsz: A DRM errol szol. Csak azon hallgathatod/nezheted, amelyikre letoltotted...

Celtic 2009.07.09. 14:30:00

@ifsz: A DRM errol szol. Csak azon hallgathatod/nezheted, amelyikre letoltotted...

Hoppázó Beléndek 2009.07.09. 14:32:07

@Celtic: "a kiadokban sem idiotak ulnek"

erre ne vegyél mérget! :)
mindenesetre amellett,h telesírják a médiát a jogvédővel karöltve - ez az, amit a zemberek kizárólag érzékelnek - , mást is csinálnak. több major fele/negyede személyi állománnyal dolgozik, mint korábban, kevesebbet vagy nem tudnak biztosítani PRra, klipre a szerződött zenekaroknak.
ma arra felé haladunk, ahonnal erdőstől és a hungarotontól elindultunk. kis kockázattal járó, nem vagy nehezen torrentezhető tartalmakat fognak elsősorban kiadni (mulatós, megasztár - ez nem annyira jó példa, musical), ez pedig egy beszűkült, túlzottan HOMOGÉN, kevés szereplős piaccal jár, helyi A&R kiskirályokkal, ahol lehetsz akármilyen jó, ha nincs hátszeled, senki nem leszel. aztán valszeg lesz kismillió mp3ban kommunikáló feltörekvő senki, akikből majd - joggal, vagy nem - egyet-egyet ugyanúgy felkap a gyűlölt rendszer, megrág, kiköp, majd elfelejt.
vagy szerinted is a dolhai-musicalek, megasztárok, hasonlók a magyar zenekiadás csúcsteljesítménye?
gondolj Susan Boyle-ra.

trotro 2009.07.09. 14:34:28

@Hoppázó Beléndek:
Piac egysíkűsága...Átsiklasz azon, amiről már rengeteg bejegyzés született. A jó zene, megtalálja a közönségét (piacát). Felkerül torrentre, youtube-ra, a jó ég tudja hova, az emberek elkezdik egymásnak küldözgetni, pörög a nézettségszámláló, aztán egy klubtulajdonos azt mondja nekik: hé srácok, láttam a neten sokan szeretnek benneteket, gyertek el hozzám koncertezni. Aztán a koncertre elviszik a cd-jüket, pólójukat, kitűzőjüket, amit a közönség megvásárolhat. Meghívják őket fesztiválokra, aztán jönnek a szponzorok...nem sorolom.
Kezdőkkel most sem, és máskor sem kockáztattak a kiadók. Nekik nem tehetség kell, hanem brand, márka, eladható termék.

Hoppázó Beléndek 2009.07.09. 14:47:55

@trotro: most erre mit írjak? ha egy kicsit is belelátnál, te magad is mosolyognál ezen a wishful thinking kategóriába tartozó postodon.. :)
pár kérdés : a nevenincs zenekar, aki torrenten, youtubeon terjed, annak honnan lesz pénze/infrastruktúrája/személyi állománya magánkiadásra (hogy legyen cd, amit megvehetnél), honnan lesz pénze/infrastruktúrája/személyi állománya merchandise-t csináltatni?
az úgy lesz magától? a gitárosnak kéne a nyomdásszal borítót egyeztetni? az énekesnek a kínai bögreárussal? dobosnak szponzorral alkudozni? ez más szakma, ahogy a zenész is szakma! ezeknek az embereknek nem az lenne az egyetlen feladatuk,h a zenének (szakmájuknak) éljenek és alkossanak?
kicsit gondolkodjunk, aztán tudjuk a tutit, könyörgöm!

trotro 2009.07.09. 15:26:12

@Hoppázó Beléndek:
Természetesen igaz, amit írtál, direkt sarkítva fogalmaztam. Azt hittem érezhető lesz, hogy nem szó szerint kell érteni, amit írtam...mindegy.
Egyébként belelátok, 3 közeli ismerősöm zenél 3 különböző bandában, és igen, maguk tervezik a CD-borítót, maguk mennek el a pólószitázást megnézni, és igen, a szponzorukkal ha nem is a dobos, de az énekes tárgyalt. Na nem kell nagy szponzorra gondolni, csak egy kis hangszer üzlet vagy egy vidéki rádió.
Tudod a súlyos aránytalanságokkal van bajom, amit Te is írtál ("CSAK a zenének éljenek és alkossanak"). Itt mindenki egyből Rolling Stones meg U2 meg Pink akar lenni...

trotro 2009.07.09. 15:40:08

@Hoppázó Beléndek:

Nevesincs zenekar, aki youtube-on terjedt: Kovbojok. Az más kérdés, hogy mennyire igényes, amit csinálnak, de megtalálták a közönségüket, nem kellett hozzá semmilyen kiadó.
De ez parttalan vita, elbeszélünk egymás mellett. Szerinted a zenésznek nincs más dolga, csak hogy zenéljen, szerintem meg ez egy hobbi kell hogy legyen, aztán ha elég ügyes/tehetséges/szerencsés lesz, akkor elgondolkozhat azon, hogy ennek szentelje életét.

Úgy érzem teljesen megfordult a sorrend, mintha mi, fogyasztók, zeneszeretők lennénk az előadókért. Holott ők vannak azért, hogy minket (vagy magukat) szórakoztassanak, aztán ha úgy gondolom, hogy ez nekem pénzt is ér, adok nekik valamilyen csatornán keresztül.

Celtic 2009.07.09. 15:56:30

@ifsz: A DRM errol szol. Csak azon hallgathatod/nezheted, amelyikre letoltotted...

Hoppázó Beléndek 2009.07.09. 16:10:50

@trotro: épp erről beszélek! TUDOM,h a valóság ma az, amit írsz. a zenekar tagjai lótják-futják a várost, olcsóbb, vagy be nem záró próbahely után hajtanak, kiadónál házalnak, borítóznak, kucsorognak a helyi , rádióban,h egy groovehouse és a mambo nr5 közé éjjel 1:30 felé benyomják a dalukat, sőt még phpznek is, mindent csinálnak. sztem akkor sem az énekes feladata tárgyalni. nem a dobosé. nem a zenekaré. ezek más szakmák. meg lehet csinálni persze az énekesnek is. te is ki tudsz cserélni egy villanykörtét, nem kell villanyszerelőt hívni. nem tudom érthető-e, amit mondani akarok.
és épp ez a sarkítás és végletes gondolkodás az, ami roppantmód zavar.
mit tegyen az, aki esetleg nem ért a cd-borító tervezéshez? aki nem ért a phphez, nem tud youtubera feltölteni? érthetne? persze! de ne mondd már nekem,h amikor az ember 8-10 évesen hangszert fog a kezébe, bevillan az agyán,h "hmmm.. zenész akarok lenni! php-könyvet, tárgyalástechnikát oktató könyvet, photoshop könyvet, képzőművészet kezdőknek, habkönnyen c. könyvet MOST!"
az,h vki esetleg csak zenélni akar, nem aránytalanság. nem vagyok biztos benne,h jogosan várod el, h a rendszert egy személyben üzemeltesse és mellette alkosson is, értsen mindenhez, váltson ki egy komplett, sokszereplős iparágat.
fordítsuk meg: mától a munkádért nem jár többé pénz, csináld hobbiból, de csináld úgy, ahogy fent vázoltam, mindent te, a megélhetésed pedig oldd meg, ahogy akarod. voltak ötletek már : ügynök, pizzafutár.. remek lehetőségek. válassz!
aki zenész, az zenét tanult. ez (lenne) a munkája. nem más! ezt milyen szinten nehéz felfogni?

2009.07.09. 20:54:48

@Hoppázó Beléndek:

Aki szabadúszóként akar dolgozni, annak más szakmákban is el kell sajátani olyan dolgokat, ami nem tartozik közvetlenül a szakmához, vagy ha ehhez nincs kedve, akkor ki kell termelnie annyi pénzt, hogy megfizethesse a segítséget. Ismerek egyébként egy pár zenészt, nem híresek, de nem éppen utolsók zenésznek és baromira nem fáj nekik ez a dolog, mert eldöntötték, hogy zenélni fognak és hajlandók ezért megtenni azt, ami szükséges.

Ügynöknek, pizzafutárnak menni, kereskedni, vendéglátózni, utcazenélni, zenét tanítani egyáltalán nem snasz dolog egyébként, csak a felsőbbrendű sztár-tudattal rendelkezőknek az. Ha meg úgy gondolod, hogy ez igazságtalan és a művész lét egyfajta külenleges státusszal is jár, érdeklődj a cirkuszosoknál vagy a színészeknél például.

Celtic 2009.07.10. 09:24:08

@ifsz: A DRM errol szol. Csak azon hallgathatod/nezheted, amelyikre letoltotted...

Celtic 2009.07.10. 12:45:14

@ifsz: A DRM errol szol. Csak azon hallgathatod/nezheted, amelyikre letoltotted...

Hoppázó Beléndek 2009.07.10. 14:46:32

@ifsz: igazad van! igen, menjen el mind pizzafutárnak! kurvaannyukat! mit képzelnek,h zeneiskolába jártak?.. meg majd azért írjon lemezt is, amit lewarezolhatsz. hogy mikor? oldja meg! két pizzakiszállítás közt is lehet dúdolgatni, nem igaz?
nem jár különleges státusszal (mondjuk kéne, mert kreatív, alkotó tevékenységet folytat, nem pedig termelőt/szolgáltatót, de ez off)! de megnézném azt a színészt, aki nappal ügynökösködik, este 6tól 8ig szöveget tanul, 9től aztán játszik és másnap kezdi előlröl 30 évig, minden elismerés nélkül, amellett,h bithuszárok ekézik mindenért, amiért csak lehet + (ha lehetne színésztől) elopják a munkáját, de mellé még odateszik ezek a rendkívül bölcs és nagy eléttapasztalatú emberek frissen írt cdvel a kezükben,h "alázat, öcsi, alázat, úgy menni fog". ez kicsit, khhmm.. gáz.
tényleg ennyire nehéz nem összetartozó dolgokat külön kezelni?
valamiért pont mindenki ismer pár zenészt, aki boldogan nyomorog,h zenélhessen. menjetek má :P
de versenyezhetünk : én is ismerek párat, akik meg marhára nem boldogok, de csak a zenéhez értenek, úgyhogy most sessionöznek, stúdióznak, tanítanak és este 10kor, mikor az utolsó reménytelen idiótát is sikerült hazazavarniuk, aki éppen sztár akar lenni, a napi iga után kurvára nincs kedvük "művésznek" lenni már.
tudom,h az emberek nagyrészének az empátia ismeretlen fogalom, de a gondolkodás mindenki sajátja.. tessék csinálni!

2009.07.10. 19:24:23

@Hoppázó Beléndek:

Lehet, hogy ha érveket próbálnál írni a fürdőskurvákat megszégyenítő rinya helyett, akkor én is nagyobb empátiát tanúsítanék irántad, de nem biztos, mert szőrösszívű vagyok. Ha pedig megpróbálnál érvekkel reagálni az állításaiddal szemben megfogalmazott kételyekre, az már egészen biztos meglágyítaná a szívemet. Az azért nem valószínű, hogy könnyeket tudj fakasztani belőlem, de ha mindenképpen ez a célod, próbálkozz, még kb. egy hétig ráérek blogkommenteket írogatni-olvasgatni :)))

Amúgy nem annyira a zenészekkel van bajom, hanem a zenére rátelepült sallanggal, de azért néhány zenész is visszavehetne az arcból. Elsősorban azokra gondolok, akik nem teljesen reálisan mérik fel az általuk előállított szórakoztatóipari termék értékét.

Hoppázó Beléndek 2009.07.14. 15:36:37

@ifsz: OMFG LOL!
nekem sem elsősorban az idiótákkal van bajom, hanem a funkcionális analfabétákkal. de ha e kettő egybe is esik...

drhrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr (tör 2009.09.18. 10:22:01

@xpress:
tényleg ez a vesszőparipád
és régóta mondom, hogy ezt hangoztatni is igen káros a boltodra nézve

bevallom nekem is tele a hócipőm vele, kevesebbet is vásárolok Tőled
Ez neked mért jó?
süti beállítások módosítása