Friss topikok

Ámokot fut a francia elnök

2010.01.09. 09:55 gg

Google-adót tervez Franciaország - jelent meg a héten millió helyen a hír Sarkozy elnök újabb nagyívűnek szánt, internettémájú bejelentései nyomán. A francia elnök egyik fájdalma, hogy a Google hatalmas reklámbevételeket realizál országában, ami után nem adózik - ennek mikéntjét keresi most a francia állami apparátus. Ezzel rögtön több probléma is adódik - az egyik, hogy a keresőcég európai ügyeit Írországban bejegyzett cégével (vagyis az Európai Unión belül) intézteti már néhány hónapja, ott rendesen adóznak is, így, ugye rögtön képbe kerül az EU egyik alapelve, a szolgáltatások és termékek szabad mozgásáról szóló. A másik baj az, hogy ha mégis sikerülne megadóztatnia a Google-t, a cég azt nyilván továbbhárítaná a fogyasztókra - nem nagyon van konkurens, aki ezt megakadályozhatná.

Az elnök szívén viseli a rögzített zenét kiadó vállalkozások sorsát is, ez derült ki másik megjegyzéséből. Még az idei évben megjelenik ugyanis az államilag támogatott zenekártya, amit elsősorban a fiataloknak szánnak - az állam így beszállna a zenefogyasztás költségeinek fedezésébe, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy hátha sikerül a korosztályt leszoktatni az ingyenes zenehallgatásról.

Ezzel újra csak két baj van - az egyik az, hogy a kiadói iparnak elsősorban üzletimodell-problémája van. Ennyire mélyen a franciák elnöke láthatóan nem mélyedt bele ezekbe a problémákba, és azt hiszi, hogy a forgalom drasztikusan megnőhet attól, hogy nem egy dollárt, csak egy felet kell kifizetnie a srácoknak/lányoknak egy számért. (Apropó, a színamerikai iTunest miért nem akarja inkább megadóztatni?) A másik pedig az, hogy a zeneipar nagyobb része (leszámítva a nagy kiadókat) nem valószínű, hogy kér ebből a segítségből. A tavalyi-tavalyelőtti évben ugyanis az ipar komplett szegmensei táltosodtak meg a legális, ingyenes zenemegoldásoknak köszönhetően (erről írtunk is), és az ebben érdekelt vállalkozások lehet, hogy már nem szeretnének visszamenni az egy korszakkal korábbi, nekik egyértelműen kedvezőtlenebb modellhez.

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kaloz.blog.hu/api/trackback/id/tr141658446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.01.09. 12:49:06

Sárközi nem csak az EU direktívával került konfliktusba, hanem a XXI. századdal is. Egy online szolgáltatás számára a nemzeti határok semmit nem jelentenek. Ezt lassan nem ártana megemészteni.
Ha mégis azt akarod, hogy nálad adózzanak, akkor nálad kell, hogy működjenek. Ennek érdekében csak egy dolgot lehet tenni: olyan üzleti környezetet kell teremteni, ami odavonzza.

is 2010.01.09. 13:05:12

@Lord_Valdez: ne legyünk már ennyire egyszerűek. a CERN sem költöztethető, a nemzetközi űrállomás sem, meg még jó sok minden nem úgy van, hogy ide-oda telepítgetem, meg jobb üzleti környezetet teremtek. igenis vannak olyan cuccok, amiket tök fölösleges megduplázni (én pl. sokkal jobban röhögök az EU-s GPS-en, meg az EU-s könyvdigitalizálási projekten), viszont azt sem lehet megengedni, hogy csak azért, mert egy van belőle, valaki érdemtelenül nagy hasznot húzzon belőle, míg más semmit ne lásson belőle.

az ír Google-t megnézem, van Zürichben is fejlesztőközpont, sőt budapesti iroda is, azt is tudjuk, de ez még önmagában semmi. itt az a kérdés, hogy az EU-s IP-címről jövő átkattintás után a hirdető által befizett díj után hol adózik. ez nem cégalapítás kérdése, és ez az általános 'de hát van ír cége', ez nem indoklás. a szolgáltatások pedig egyelőre még áramolnak szabadon, ha eljön, az ilyen torzulásokat EU-s szinten kompenzálják is (mi más is lenne a strukturális alap, mint ennek a torzításnak az elismerése és kompenzálása?).

az, hogy egy cég a fizetendő adót beépíti a termék árába, az csak annak gond, aki szocializmusban gondolkodik, kapitalizmusban én még olyan tüntetésről, hogy 'legyen adóbevétel, mert kell a segély, meg a támogatás, meg a szolgáltatás, de azt ne fizesse be senki', ilyenről még nem hallottam. ezt egy picit gondold át még egyszer.

szerintem is Magyarisztán, de inkább a poszt, meg az azzal egyetértők.

Mike36 2010.01.09. 13:10:01

"A fent említett adóztatási konstrukció viszont elég nyakatekert. Ez kb olyan, mintha én kimennék USAba, vennék egy hambit, és annak az AFA-ját igényelné Magyarország, mert én magyar állampolgár vagyok."

forrás sg.hu
komolytaln

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.01.09. 13:13:00

@is:
Ne legyünk már ennyire egyszerűek. A CERN, mint építmény nem, de a CERN, mint intézmény igen. A vállalat, mint jogi személy nem több egy jogi konstrukciónál és azt nem akkor kunszt áthelyezni.

Én egyáltalán nem gondolkodom szocializmusban, de azt érdemes észrevenni, hogy az online világ nem ér véget az országhatáron. Én bármikor megnézhetek egy amerikai honlapot és annak tartalmára az amerikai törvények (tudom, hogy olyan nincs, de tegyük fel) vonatkoznak, hiába élek Magyarországon.

KaPé 2010.01.09. 13:14:16

A Google helyében letörölném Franciaországot a Mapsról/Earthról és letiltanám a kereső elérését francia címekről. Aztán amikor Sárközy ebbe belebukik, akkor vissza az egész, az új elnök meg elgondolkodik.

vvv999 2010.01.09. 13:16:22

A probléma tényleg ott van, hogy a zeneipari mamutoknak egyszerűen nem akaródzik új üzleti modellt bevezetni, mert az az egységnyi kézzelfogható terméken elérhető haszonkulcs jelentős csökkenését hozhatja. Igen, az elérhető profitot csökkenti azoknak az átkozott zenészeknek kifizetett pénz. Ezért inkább tőkeerejüket kihasználva inkább lobbiznak (3 strikes, ACTA, stb). Pedig van a 21. századi működő modell, nem csak a zene, de a filmiparban is, igaz ezeknek a webes kiadóknak nincs csilli-villi felhőkarcolójuk.

gg 2010.01.09. 13:21:53

@is: van a Google-nak cége szinte minden országban, de ami a lényeg - hogy ha te feliratkozol Adsense-re, Adwordsre, reklámot veszel vagy bármi hasonló üzleti kapcsolatba kerülsz európaiként a Google-lal, akkor az ír központ fogja az üzleti tranzakciókat végezni veled, tehát egy európai, Európában adózó vállalattal vagy kapcsolatban. Ezt pont erre hozták létre.

Azt sem érted, hogy nem az a gond, hogy a cég beépíti a termék árába az adót - ez csak a "szocialista" Sarkozynek gond, mert ő egyre csak azt hajtogatja, hogy a vállalatot - illetve annak profitját - szeretné megadóztatni. Azt meg nem lehet, mert a cég abban a helyzetben van, hogy ezt a terhet egy az egyben áttolja a fogyasztókra - tehát nem a cégtől vett el pénzt adócélokra, hanem a saját választóitól. Azok meg biztos örülni fognak ennek, és ezt legközelebb majd újabb szavazatokkal fogják meghálálni. Amit nem ő fog kapni.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.01.09. 13:23:19

@is: ne legyünk már ennyire egyszerűek.
a reklámtevékenységgel az ír iroda foglalkozik, ők számláznak, ők intézik.

attól, hogy egy csomó országban is van iroda, attól még a reklámokat és az ahhoz kapcsolódó bevételeket az ír csoport intézi.

jellegzetes magyar ostobaság azt hinni, hogy a netes és információs dolgok megállnak/ellenőrizhetők a határon.

lásd ortt vs viasat, vagy szerencsejáték törvény vs sportingbet stb.

nem, nem lehet mindent, vagy tetszőleges dolgot megadóztatni. erölködni lehet. meg ostobának látszani, azt lehet.

Hozzászóló 2010.01.09. 13:24:15

Másik fórumon már kérdeztem: mi a helyzet mondjuk a szoftverfejlesztőkkel, akiknek ugyanúgy lenyúlhatják a programjaikat, mint a zenészek dalait? Ők mennyit kapnak majd az (esetlegesen befolyó) adóból? Vagy csak a zenészeknek van joga kérni?
Nem is beszélve a sok más digitális műről, alkotásról stb. Nem csak zenét töltenek az emberek...
Érdekelne az is - bár nem tartozik szorosan ide -, hogy az Artisjusos matricák után befolyt összegből mennyit kap mondjuk a Microsoft, vagy a Kiss István szoftverfejlesztő Bt? Vagy az megint CSAK a zenészek pénztárcáját gyarapítja?! Elképesztő, seggbe kéne rúgni az összes barmot, aki ezt az egészet megálmodta!

Shore 2010.01.09. 13:26:47

@is:

"csak azért, mert egy van belőle, valaki érdemtelenül nagy hasznot húzzon belőle, míg más semmit ne lásson belőle"

Érdemtelenül??? Bazeg kitalált valamit, amit addig senki. Megcsinálta. Jól. Pont, hogy "érdemmel" keres annyit, amennyit.

"az a kérdés, hogy az EU-s IP-címről jövő átkattintás után a hirdető által befizett díj után hol adózik."

Milyen dolog már az is, hogy a GE gyárt valamit Ámerikában, azt a buta európai megveszi, a gonosz GE meg semmit sem adózik utána Európában. Adót rá, hiszen egy európai pénzén zsírosodik!

Netuddki. 2010.01.09. 13:39:47

Mi a helyzet a levegővel? Azt is ingyen veszi mindenki.
Látszik Szarközin is a magyar rokonság.

talany 2010.01.09. 13:42:46

Bocs, de szerintem hülyeséget beszéltek, Sárközi szerintem nem akar plusz adót, stb.

Pusztán azt szeretné, hogy a kaksföldön szerzett bevétel után a Gugli nekik adózzon, s ne USA-nak, vagy Írországnak. Ez jó gondolat szerintem.

Ha meg lehet oldani a technikai feltételeit, akkor nem mindegy nektek, hogy kinek fizet a Gugli az adót?

Bárcsak tavasszal jönne egy új magyar kormány, amelyik ehhez az egri cigányhoz hasonlóan nem nézné bambán, ahogy külföldi multik adózatlanul viszik ki a nagy lét az országból! Mondjuk egy felcsúti... ;))

Kuruttya 2010.01.09. 13:51:47

@talany: és ezt mégis hogy? Ha francia IP-ről érkezik egy kattintás akkor a Franciaországnak megy a lé, ha írről akkor meg oda? :D Oszt ha én francia proxyt használok, akkor milyen jogon kapják utánam a franciák az adót? :P

Szőröstalpú Jeti 2010.01.09. 13:51:48

Ha a google az EU-s ügyeit Írországon keresztül intézi, akkor mit csinál a magyar cég? Egy indexes cikk szerint évi kb 2Mrd Ft bevételük van. index.hu/tech/2009/10/14/kis_orszag_kis_google/

dark future · http://www.andocsek.hu 2010.01.09. 13:57:31

"a rögzített zenével kiadó vállalkozások"

ennek fuss neki mégegyszer :-)

Walter Melone (törölt) 2010.01.09. 13:58:44

Az a baj, h alapvető fogalmakkal nincsenek tisztában a döntéshozók.

Egy mp3 formátumú zenéért pénzt kérni olyan, mintha egy Mona Lisa fotóért millió dollárokat kérnének, mert az olyan mint az eredeti....

talany 2010.01.09. 13:59:34

@Álmos: Szerinted Sárközyt érdekli a megvalósítás nehézségei? :o) A franciákat képviseli és pont. A szoftvercégeket sem szokták zavarni a hasonló problémák a licenszpolitika kialakításban. :) Egyébként van olyan hogy átalányadó.
Szerintem Gugli bácsi letesz évente X mrd eurot, és azt mondják, hogy ez a francia gdp-vel és franciaksh szerinti internet penetrációval és Carla Bruni parfümjeinek kombinációjából képződik, s Sárközy barátunk elkönyvelhet néhány szavazatot a követező választásokon, mert jól tette a dolgát :)
Az Index pedig rágódhat azon, hogy jó-e a számítás, de ki nem sz..ja le... :))

Elcseszett nick 2010.01.09. 15:16:14

Hát ebben az esetben szerintem nemcsak az üzleti modell elavult, de az EU is. Valahogy ezt úgy lehetne kezelni, hogy a több országban működő cégek nem egy vagy több országban adóznak, hanem EU szinten egy központi adót fizetnének, és az EU osztaná szét az érintett országok között forgalomarányosan. Persze a különböző adórendszerek miatt ez elég nehéz lenne.

Sárközynek meg ha jól tudom, akkor komoly érdekeltségei vannak a felesége révén a kiadói bizniszben, mit is várhatnánk tőle.

egyittlakó (törölt) 2010.01.09. 16:01:50

@talany: "Bocs, de szerintem hülyeséget beszéltek, Sárközi szerintem nem akar plusz adót, stb."

Ki az a Sárközi?

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.09. 16:04:17

csak nehogy az legye na vege,h a francia szekhelyu multikat is megadoztatjak minden orszagban is

@KaPé: indulatbol nekem is jutott mar ilyen eszembe. de nem megoldas. guglinak is kellenek a talalatok. ha ok letiltjak Fo -t akkor kerese ma bing.com-mal ami meg nem tiltja le.

egyittlakó (törölt) 2010.01.09. 16:07:52

@kovi1970: "Mi a helyzet a levegővel? Azt is ingyen veszi mindenki.
Látszik Szarközin is a magyar rokonság. "

A magyarokon is látszik a hülyeség. Nem véletlen, hogy a francia elnök, Nicholas Sarkozy, nem igazán dicsekszik a magyar származásával. Minek is? A magyarok képtelenek a nevét kiejteni és leírni, ráadásul elfelejtik, hogy ő francia. Tehát:
Nicholas Sarkozy, helyesen kiejtve pedig Nikolász Szárkozi. Tessék francia adókat figyelni és felejtsük már el a Sárközi Mikit.

ribizlifozelek · http://ribizlifozelek.blogspot.com/ 2010.01.09. 16:12:01

Nem véltlen, hogy az ÁFÁ-t is a franciák találták fel...

Két tojásos hottentotta 2010.01.09. 17:20:53

Kísértetiesen emlékeztet a pár évvel ezelőtti ORTT elnökre, Körmendi Ékes Juditra, aki az ORTT hatásköre akarta vonni az internetet és szűrni akarta a gyermekekre káros tartalmakat. lol..

adört 2010.01.09. 17:24:44

@egyittlakó: Látszik, hogy nem sok közöd van a francia nyelvhez, különben nem írnál ekkora hülyeséget ("Nikolász").

hamisnero 2010.01.09. 17:45:28

@talany: nem, a multi nem adózatlanul viszi ki. adót fizet + munkát ad. mi a probléma? ha kizavarod őket zéró adó, zéró meló. okos. a google meg eu-ban adózik, miért is kéne még külön az egyes országokban? ja, és a határokon átnyúló szolgáltatások is érdekes ügy. te lennél legjobba a plafonon, ha a Duna Zv-t megadóztatnák a románok.
rákosi elvtárs boldog lenne, tanításának veteménye még virágot hoz.

(not_just_my)_one_and_only_rule 2010.01.10. 16:44:22

Nem ismerem az Ír adótörvényeket, de van egy "jelenség" (nem írom, hogy "probléma", mert nem tudom megítélni, hogy az-e): egyes cégek megtehetik, hogy sok országban működnek (szolgáltatnak), de adózás szempontjából csak egy helyen van, és válogathatnak is.

Amúgy ezt bizonyos feltételek teljesülése mellett még magánember is megteheti, pl. ha jól tudom, Sóher Suhamér (tudjátok, az F1-es :-) is ezt csinálja.

Hogy ez jó-e vagy sem, azt nem látom át, de ha nem is jó, ezt nem lehet az EU kikerülésével megbütykölni, sztem ez elég egyértelmű.

Ami a kiadókat illeti, nincs min csodálkozni. Halálra vannak ítélve, ez nyilvánvaló (a "szinte fölösleges" státuszuk rohamléptékben tendál az "abszolút fölösleges" felé). De nem fogják olcsón adni az irhájukat, az is biztos, egyre elkeseredettebb és nevetségesebb ötletek fognak elő jönni, bízhatunk ebben.
süti beállítások módosítása