Friss topikok

Csináljunk saját lemezkiadót!

2009.12.16. 11:36 gg

Az angol Future Music, az egyik legfontosabb brit zenei szaklap - idehaza is megkapható a jobb újságárusoknál - decemberi számának címlapsztorija: Start your own digital label, vagyis Indíts saját lemezkiadót!

A sokoldalas összeállítás a kiadóalapítás minden fontosabb mozzanatára kitér. Megállapodni a nagy kiadókkal most nehezebb, mint valaha, állapítják meg, és még az eddigieknél is több kompromisszummal jár, előnye viszont alig van - a büdzsék szűkösek, a verseny kiélezett, és csak a nagy tömegeket elérő előadóknak van üzleti esélye. A saját kiadás viszont művészileg kompromisszummentes, befektetést alig igényel (kismillió ingyenes internetes eszköz támogatja a különböző kapcsolódó tevékenységeket), és a bevétel túlnyomó többsége is a szerzőknél meg a zenészeknél marad.

Az üzletszerű működés mikéntjére, a jogdíjak forrásaira, az internetszolgáltatókkal való kapcsolattartásra, weboldalépítésre, a grafikai imidzsépítésre, a zeneszámok helyes keverésére és masteringjére, az internetes és offline promócióra, az emaillisták fontosságára tér ki külön a lap, végül ismerteti azokat a legfontosabb fizetős letöltőoldalakat (iTunes, Rebeat, AWAL, Beatport, Bandcamp), ahol érdemes jelen lenni kiadott darabjainkkal.

Fontosnak tartották megjegyezni még, hogy albumonként legalább három számot adjunk ingyen a rajongóknak és az érdeklődőknek.

Keretes miniinterjúk is illusztrálják az összeállítást, ahol zenészek és minilabelek képviselői szólalnak meg, miért jó ez nekik. Marcus Fink, a Booka Shade-et kiadó Get Physical vezetője elmondta, kényszerből álltak neki a cég felállításának, mert a Booka Shade első öt demódala egyetlen létező kiadót sem érdekelt. Elárulta azt az érdekességet is, hogy az első néhány sikeres single után milyen nehéz volt teljes hosszúságú albumra váltani - minden kereskedő további single-öket várt tőlük.

Alex Ridha a Boys Noize Recordstól azt emelte ki, hogy komoly pénzekre zeneeladásból ma már senki se számítson, a zenekiadás mégis nagyon fontos tevékenység marad, mert ez nyitja meg az utat a koncertmeghívások felé.

Raf Jansen a Flamingo Recordstól többek között azt tartotta fontosnak elmondani, hogy az új digitális terjesztési csatornákon mindenki arra van kényszerítve, hogy zeneileg is eredeti és érdekes legyen - itt nincs helyük másolatoknak vagy klónoknak

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kaloz.blog.hu/api/trackback/id/tr731601835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Torpedoobermaat 2009.12.16. 13:49:27

Hát pedig ha megnézed a beatport top 100-as listáját mondjuk prog house műfajban, totál klónokról van szó. Semmi eredetiség sincs az esetek 90%-ában.

helota (törölt) · http://www.bibliotecapleyades.net/biggestsecret/biggestsecretbook/images/biggestsecretbook42.jpg 2009.12.16. 13:51:24

A mobilinternet a legnagyobb átverés. A sebessége legalábbis a T-mobilenál 20 kb/s körül van a beigért 7,2 M helyett. Sokkal szarabb mint a valamikori betárcsázós modemes vonal, az ADSL-nek meg vizet sem visz. A szerződési feltételek rettenetesen előnytelenek és akkor sem tudsz kilépni a szerződésből ha nem müködik a szolgáltatás.
Az ügyfélszolgálat nulla. Inkább háromszor annyi pénzért müködőképes internetet más szolgáltatónál mint mobilinternetet a T-mobile-tól.

Simon Iddol · http://apc.blog.hu 2009.12.16. 13:51:55

még egy hasznos oldal, illetve árusítási megoldás azoknak akiket ez érint: bandcamp.com/

nem csak sokféle formátumot kínál a vásárlóknak (több féle mp3 kbps, FLAC, stb) de még az ingyenes vagy a 'fizess amennyit akarsz' módot is támogatja

gitáros 2009.12.16. 16:26:41

@Imiface:
Ahogy a többi blogba, ahova beböfögi a marha.

phaid 2009.12.16. 16:59:02

A magnatune.org is valami hasonló megoldás. Kíváncsian várom, mikor vehetünk magyar előadóktól zenéket ilyen módon.

MP33PORTAL · http://downlinkz.com 2009.12.16. 18:25:39

Nálunk a jogvédők fogják árulni a zenét. 2000FT+ÁFA/minden letöltött mp3 fájl. Album egy kicsit olcsóbb az 10000+ÁFA. Ha pedig kettőt akkor kifog jönni 18000+ÁFÁBÓL és ennyi pénzért jobb ha nem unod meg egy évig, mert csak akkor tudsz újra lemezt venni.
süti beállítások módosítása