Friss topikok

Nem érzik bűnnek a kalózkodást

2009.07.21. 18:39 gg

Heti hírösszeállításunk legfontosabb darabja az az ausztrál egyetemi kutatás, amely a fájlcserélési tevékenység mögötti mozgatórugókat próbálja felmérni. Az IT Café anyaga szerint az eredmények nagyjából azt mutatják, amit feltételeztünk: a kalózok óriási többsége természetesen nem tekinti bűnnek azt, amit csinál, és többnyire azért, mert nem vásárlás helyett töltenek le. Érdekes eredmény viszont, hogy a kalózletöltők között kezd kialakulni egyfajta saját, íratlan etikai kódex is. Ennek egyik eleme például, hogy azoktól a művészektől, akiket nagyon szeretnek, nem töltenek le anyagot (vagy ha mégis, utána megveszik fizikai hanghordozón is). A letöltés leggyakoribb indoka az, hogy bele a fogyasztók bele szeretnének nézni vagy hallgatni az anyagba vásárlás előtt, illetve az, hogy az adott alkotást a letöltő országában nem terjesztik hivatalosan. Azt is bizonyítja a kutatás, hogy a letöltők az átlagosnál több pénzt költenek hagyományos kulturális termékekre, mint a társadalom többi része.

Egy brit elemzőcég viszont egy olyan kutatásról számolt be, amely szerint a fájlcserélés picikét visszább szorult az eddigi mértékekhez képest, írta az Index. Magyarázatként azt fűzik hozzá, hogy egyrészt elég sok legális, ingyenes és fizetős zeneforrás van már a neten, másrészt pedig a megfélemlítő kampányok hatására sokan nem vallják be, hogy valójában továbbra is használják a fájlcserélő hálózatokat.

Rock Band Network néven új zeneterjesztési platformot szeretnének alapítani a játék mögött álló cégek - ezt én írtam meg, másik blogomban. Az elavult CD-formátum helyett a zenészek és a szerzők augusztustól választhatják azt is, hogy új dalaikat az RBN webes áruházában hozzák forgalomba, játékosok számára. Remek keresetkiegészítési lehetőség, a jobbak ebből is milliomosok lehetnek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kaloz.blog.hu/api/trackback/id/tr571259407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása