Friss topikok

Műfajokat ment meg az internetes videó

2010.01.28. 16:05 gg

Két hír az elmúlt napokból, melyek ugyanazt a konklúziót erősítik: az ingyen fogyasztható internetes videó jelentősége már most erősebb, mint gondolnánk.

Elsőként: ma kapta meg az IndexVideó stábja a Hégető Honorka-díjat, amely a hazai televíziós szakma egyik legfontosabb elismerése. A csapatot 2009-es dokumentarista munkáiért részesítette a zsűri díjazásban, ami, tekintve alacsony költségvetésüket és középkategóriás technikai ellátottságukat, duplán értékes - a versenytársak sokkal több idővel, pénzzel és eszközökkel rendelkeztek. A jó hír azonban csak ezután következik: a díjat átvevő rovatvezető, Kovács Ádám elárulta, hogy a díjnyertes szociofilmeket az Indexen semmivel sem nézik meg kevesebben a webstatisztikai adatok alapján, mint mondjuk a szado-mazo pornófilmforgatásról szóló tudósítást, ami ellentmond minden szokásos, a bulvárosodásról és annak kártételeiről szóló értekezésnek.

Az IndaVideó magyarfilm-rovatáról szólt egy elemző Index-anyag néhány nappal ezelőtt. Kiderült, hogy a sokszor lesajnált, eltemetett magyar filmek interneten, ingyenesen közzétéve óriási nézői forgalmat tudnak generálni - a legjobban kattintott Budapest Retrót például 78 504-en nézték meg. A lenézett műfaj leglenézettebbjei, a kisfilmek pedig extra meglepetéssel szolgáltak; kiderült, hogy ezt a műfajt egyáltalán nem kell eltemetni, a legjobb darabok 40 ezer körüli nézettségig futottak fel.

Az ingyenes terjesztés tehát alaposan felforgathatja a filmfogyasztói szokásokat, a nézők szívesebben kísérleteznek, kockáztatnak, és megnéznek olyasmit is, amire egyébként pénzért - óvatosságból - nem mennének be a moziba, nem vennék meg DVD-n. Tekintve pedig, hogy e filmek nagy része túlnyomórészt közpénzből készült - azaz a közönség adó formájában egyszer már fizetett értük -, etikailag sem kifogásolható az az üzleti modell, melynek keretében interneten ingyenesen hozzáférhetők ezek az alkotások.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kaloz.blog.hu/api/trackback/id/tr371710154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.01.28. 16:51:00

"a legjobban kattintott Budapest Retrót például 78 504-en nézték meg. "

Kérdés, hogy mit tekintünk megnézésnek. Mert az, hogy valaki elindította, nézte 1 percig, majd kilőtte, az pl. nem megnézés.

Az ilyen statisztikáknak ezért nem sok köze van a valósághoz, hacsak azt nem tudják mérni, hogy a user a film nagy részét tényleg megnézte. De tudnak ilyet?

Én is több (> 10) filmre kattintottam már az indavideón, bele is tekertem, de végig még egyiket sem néztem, így én is benne vagyok a statisztikában, mint néző, tévesen.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.01.28. 16:52:16

Én még fizetnék is jó riportokért, videókért, filmekért. Persze keveset, de fizetnék. :)

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.01.28. 16:55:51

Mondjuk sok magyar film van, amelyet ügye közpénzből csináltak, és sehol sem látható. Lehet megsértődni, de én úgy érzem, hogy ez direkt van részben. Mert ügye a naaaagy művész filmesek nem rakják ki a netre a dolgaikat, mert ott ügye piacgazdaság van, nem szocializmus. Ha csak különböző filmszemléken mutatják be, ott el lehet sunnyogni a legrosszabb filmmel is...

steadman · http://steadman.freeblog.hu 2010.01.28. 17:00:05

Ez az idő tényező nem biztos, hogy így van. Egy tévéstáb áll legalább egy riporterből, egy operatőrből és egy technikusból. Azaz ott három embert kell nélkülözni addig, amíg elkészül egy anyag. A tévéknél feszítettebb a tempó, az operatőr aznap még forgat mást is stb.

A webvideónál elég egy ember. Az Indexnél szerintem nem dolgoznak olyan kevesen, hogy egy embert ne tudnának nélkülözni 1-2 napra.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.01.28. 17:00:47

Itt van pl. egy most készült animációs kisfilm egy magyar alkotótól (nem tudom, de valószínűleg nem tagja semmiféle nagymagyar nagyszocialista filmes szervezetnek): www.youtube.com/watch?v=2TncKWs6DNc

Nagyon jó kis film és már majdnem 20ezren megnézték (nemzetközi oldalon jelent meg, tehát főleg nem magyarok nézték meg!!!), pedig csak pár napja van fent.

Mikor láthatjuk a magyar animációs filmeket a neten?

egeresz 2010.01.28. 17:03:55

@agyvihar: azt irja az index errol szolo cikke (keresd meg ha akarod;-), hogy akik lejatszas kozben elkattintanak mashova, azokat nem szamolja a rendszer. Igy azokat se, akik a stablistanal kapcsolnak el. Tessek igy nezni a szamokat.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.01.28. 17:14:53

@egeresz: köszi, addig nem olvastam el.

Viszont azt a fajta mérést külön szekcióban taglalják a cikkben, vagyis úgy tűnik, hogy pl. a Budapest Retró fent is idézett kattintásszáma (78 504) nem az ilyen végignézéseket jelenti, csak a rákattintást.

Jó lenne minden filmhez látni a kattintási és a végignézési statisztikát is, abból már lehetne képet alkotni a dolgokról.

A végignézést pedig lehetne úgy mérni, hogy ha a játékidő 90%-át megnézte a user, akkor vehetjük úgy, hogy megnézte a filmet. Így a stáblista sem lenne probléma.

solesz · www.index.hu 2010.01.28. 17:22:05

@agyvihar: szerintem lehet mérni. a kattintás IP-címér kért és küldött adatmennyiség a film teljes méretéhez képest már árulkodó jellegű lehet. gondolom streamingben jön és nem töltődik le a gépre a full film...

egyébként jogos a megközelítés, legalább egy kicsit alátámasztanák a mérési adataikat...

más: "Hégető Honorka-díjat, amely a hazai televíziós szakma egyik legfontosabb elismerése"

én elnyertem a Kóbor Karistoló díjat, ami a hazai televíziós szakma egyik legfontosabb elismerése.

(nem szeretném megbántani a korán elhunyt Hégető emlékét. az Index korábban nem igazán emlegette a szakma egyik legfontosabb díját, mindaddig, mikor is részben elnyerték.
sőt, az egyik lehozott cikk éppen arról szólt, hogy az ORTT megbüntette az RTL Klub-ot a Hégető Honorka alapítvány bemutatása során feltüntetett Pannon logot...)

Azaz, amíg nem vagyok benne a bödönben, akkor mocskos bulvár, ha már kifelé beszélek a bödönből, akkor patinás díj.

Celtic 2010.01.28. 19:16:18

Es az sincs kizarva, hogy aki megnezte az Indexen a B. retrokat, az utana mindharmat megveszi DVD-n, jobb minosegben, 1000 Ft-ert. Nekem mondjuk keso, a Balaton retrot megjelenesekor megvettem, a Bp 1-2-t csak utolag (miutan valahol mar lattam belole reszletet)
süti beállítások módosítása