Friss topikok

Az IVSZ is támadja a szerzői jogvédőt

2009.11.01. 15:50 gg

Az IVSZ levélben kérte a kulturális minisztert, hogy számolja fel az üres adathordozók szerzői jogdíjaival kapcsolatos anomáliákat, írja az Index. Mint ismeretes, Magyarországon minden egyes üres DVD, CD és memóriakártya után a forgalmazónak szerzői jogdíj címén a környező országok hasonló tarifáihoz képest többszörös összegeket kell befizetnie az Artisjus számlájára. Ez azt eredményezte, hogy a magyar állampolgárok efféle adathordozókat óriási tételben - ami becslések szerint milliárdos, tízmilliárdos összegeket jelenthet - vásárolnak külföldön, ami hatalmas kiesés az államkasszának, a gazdaságnak, devalószínűleg maguk a szerzők is jobban járnának egy alacsonyabb díjszabással, a sűrűbb fillérekkel. Számos szlovák és román határmenti vállalkozás szakosodott a magyar vásárlók kiszolgálására magyar nyelvű weboldalakkal, internetes megrendeléssel, Budapestre történő autós házhozszállítással. Ezek a tevékenységek az Európai Unión belül teljesen legálisak, bárki bátran rendelhet tőlük, a retorzió legkisebb veszélye nélkül.

Az informatikai vállalkozások csúcsszerve azt is kifogásolja, hogy a szerzői jogvédők egy ügyes törvénycikkellyel elérték, hogy az érintetteknek igazából beleszólásuk, vagy legalább véleményezési joguk se lehessen abban a folyamatban, amelynek során e horribilis jogdíjtételeket megállapítják.

Az optikai adathordozókkal kapcsolatos legfontosabb ilyen visszásság az, hogy a díjtételeket akkor állapították meg, amikor ezeknek az ára még lényegesen magasabb volt. Ezeket a tételeket azóta nem csökkentették, holott az adathordozók ára mára az induló árak töredékére zuhant. A memóriakártyákkal kapcsolatos legfontosabb kifogás pedig az, hogy ezeket a kártyákat zömmel digitális fényképezőgépekben használják, és nem jogvédett tartalmak tárolására - ezek után egyáltalán szerzői jogdíjat szedni tehát, úgy tűnik, indokolatlan.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kaloz.blog.hu/api/trackback/id/tr211490998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása