Friss topikok

Az Artisjus most egyáltalán nem rossz fiú

2010.01.20. 07:01 gg

"Belehúz a szerzői jogi lobbi", "Már a netes letöltés is jogdíjköteles" - effajta címek lepték el a magyar sajtót a hét elején, azt követően, hogy megjelent a jogvédő iroda legújabb jogdíjtáblázata - sajnos, ne hallgassuk el, először az Index is belefutott a késbe, a hibát később korrigáltuk.

A jogvédők gyakorlatának kritikus szemlélőjeként fontosnak tartom kijelenteni, hogy bár még az idei évre közzétett adatsor sem esik közel több tekintetben sem a kívánatoshoz, a tavalyival összevetve azonban egyérteműen pozitív irányú változásokat tartalmaz, szó sincs tehát rossz értelmű "belehúzásról".

Az internetes letöltés (és a streamelés) jogdíjkötelezettsége ugyanis persze hogy nem újkeletű - legfeljebb egy újszülöttnek az. Az Artisjus évi jogdíjközleményeinek ugyanis már vagy tíz éve konstans érintettje az internetes média, legalább ennyi ideje már, hogy pontos és részletes módon szabályozzák, mennyit kell fizetni a letöltésre és meghallgatásra felkínált zenedarabok után. A tételek kezdetben helyenként horribilisek voltak, a fizetendő összegek számításának módja is itt-ott életidegen, mi több: üzletileg fenntarthatatlan, de az eltelt idő során több műfajban sikerült elfogadhatóközeli állapotba csiszolni a tarifarendszert.

Az idei, sajtógyalázásnak kitett szisztéma például komoly könnyítéseket engedélyez a videómegosztók üzemeltetői felé, amit tisztességes tárgyalás előzött meg a nagyobb tartalomszolgáltatók képviselőivel, emellett pedig valamennyi streamingkategória jogdíjtétele kereken 40 százalékkal csökkent.

Ilyen helyzetben a jogvédők megtámadása egyáltalán nem indokolt - főleg nem az, ha a vád ennyire értelmetlen -, a díjrendszer további kedvező irányú faragásán azonban dolgozni kell, hogy minél több tisztességes piaci szereplő legalizálhassa vállalkozását.

Az Artisjus hivatalos közleménye az ügyben itt olvasható.

77 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kaloz.blog.hu/api/trackback/id/tr401686692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

annestuart 2010.01.20. 08:54:33

Respect a korrekt posztért.

redrick 2010.01.20. 09:07:52

Nem nagyon latom be, mire ez a kurva nagy korrektseg egy ilyen pondro tarsasaggal szemben. Foleg egy "kaloz" nevu blogon. Kaloz a faszomat, inkabb egy tegla, kollaborans, agent provocateur, mediageci, rohadek komenista... mindenki valassza ki a vermersekletenek megfelelot

Grigorij 2010.01.20. 09:17:11

Kb. 1000000. alkalommal kérdem a következőt:

- szoftverfejlesztő vagyok, saját szellemi terméket hozok létre, a jogtulajdonos ÉN vagyok!
- Cégem van, fizetem becsületesen az összes fizetnivaló, azaz becsületes és jogkövető állampolgár vagyok.
- A szükséges adatarchiválást, a elkészült munkákat CD/DVD lemezeken tárolom, postázom, árusítom,
- A CD/DVD lemezeket a kereskedelemben vásárolok, tehát minden darab után jogdíjat fizetek!

A kérdés:

Ha ÉN vagyok valaminek a jogos tulajdonosa, akkor miért kell jogdíjat fizetnem MÁS jogbirtokosnak?????

Bródy is csicska társai miért teszik el azt a pénzt ami BIZONYÍTOTTAN NEM AZ ÖVÉK!??????

A vikidál-féle besúgók sírnak, hogy kevés a nyugdíj, miközben az Artisjus milliárdokat LOP el más jogtulajdonosoktól!!! Orvosoktól, ügyvédektől, mérnököktől, tanároktól, fejlesztőktől stb.
Azoktól, akiknek a munkájához JOGOSAN szükséges az adattároláshoz CD/DVD lemez, pendrive stb.
Egy ügyvéd sem a saját szellemi termékét írja lemezre?
Egy építész sem a saját tervét tárolja azokon?

MIKOR VESZIK MÁR ÉSZRE, hogy az Artisjus nem csak a jogos jogdíjat szedi be, hanem kb 2/3 arányban ELLOPJA más jogtulajdonos jussát!!!!

Akkor legyen ADÓ és menjen a költségvetésbe! És osszák szét az iskolák között!
Vagy válasszák szét a céges nagykert a lakossági kiskertől!

De mocsadék 1 bites szalonzenészen ne élhessenek más állampolgárok munkájából!!!

Big-B 2010.01.20. 09:45:16

Szoftverfejlesztőként én is saját szellemi termékemet írom pen-drive-ra és CD-re. Na persze nem itthon vásárolom ezeket, hanem Szlovákiából hozatom.

Big-B 2010.01.20. 09:47:41

Te Kalóz!

Ha tegnap a szomszéd - szimpla megszokásból - két nagy sallert adott a képedbe, ma meg csak egyet, akkor ő "most egyáltalán nem rossz fiú"?

Ленина · http://szanalmas.hu 2010.01.20. 09:51:12

Szlovákiából kell hozatni a DVD-t, CD-t, pendrájvot. A kommunista rendszerben a Vigadóban terpeszkedett ez a here banda (az ORI és társaival együtt) és a művészvilág vérét szívva lett egy hatalmas méretű pióca.
Gusztustalan.

toreki 2010.01.20. 09:52:36

Én azt nem értem, hogy miért van kettős adóztatás. Fizetek a letöltésért (mert a szolgáltató úgyis beépíti az árba), aztán fizetek az adathordozóért is, amin tárolom?

@Grigorij: Nem itthon kell CD/DVD-t venni. Rendeld Szlovákiából, a futár 2 nap alatt házhoz hozza.

@Z 2010.01.20. 09:54:48

Szoftverfejlesztő vagyok én is; de mindig megdöbbenek (pedig lett volna időm megszokni...) azon, hogy a zene- és filmipar mennyire fals módon van értékelve; a jó zenész eddig is megélt a zenéjéből, a jó filmek eddig is hozták a bevételt; nem értem miért kell kollektív büntetésként mindenkinek fizetnie a jogvédő(k) és zenészek stb. zsebébe olyan pénzeket, amiket nem érdemelnek meg.

Ha megveszem a lemezüket, azt azért teszem mert jó a zenéjük. Ha elmegyek koncertre, azt azért teszem, mert jó a zenéjük. De ha veszek egy üres DVD-t, vagy, pendriveot, annak semmi köze a sok túlértékelt "művészhez", és az egyik előttem szóló szavaival élve: "...1 bites szalonzenészek"-hez.

A szoftvereseknek ki fizet jogdíjátalányt? Mert az nem titok hogy nem csak a zenéket lehet letölteni... Ha az én szoftvereimet, fotóimat stb. tartalmazó DVD-k árából zenészek kapnak pénzt, akkor én is joggal kérek a - gyanítom - megszámlálhatatlanul sok DVD jogdíjából, amin pl. kalóz Microsoft Windows van :)

nyolcasesküdt 2010.01.20. 09:55:38

Tetszik az eddig hozzászólók intellektuális nagyvonalúsága. Csak így tovább! Nincs azaz apropó, amire ne lehetne gyülöletfélórát építeni. Politikai marketing szakemberek, gyertek és tanuljatok!

@Z 2010.01.20. 09:56:18

És a tény: pont a fentiek miatt én is az említett szlovák források egyikétől rendelem az adathordozóimat! Pereljenek be érte... :)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.01.20. 09:59:24

Tényleg nem rossz fiúk ..

1. Kinyírták a hazai írható CD, DVD, pendrive stb. piacot

2. Durvám megnövelték a feketepiacot, ami több milliárdos (!) adóbevétel-kiesést okoz az államnak

3. Több ezer munkahelyet is megszüntettek

4. Úgy hajtanak be és osztanak szét éves szintem 13 milliárd forintot, hogy abba nincs belelátása senkinek.

Kapásból csak ennyi ...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.01.20. 10:00:40

@nyolcasesküdt:

Várjuk az érveidet, hogy miért is jó a mai rendszer.

Amúgy meg ha ennyire tetszik támogasd külön jogdíjjal Bródyékat.

@Z 2010.01.20. 10:01:59

@nyolcasesküdt: látod, eddig senki nem kötött bele ennyire azokba, akik kifejtették véleményüket; plusz ki beszél most politikáról? A "politikai marketing-szakemberek" pedig enélkül is tudják a "dolgukat". Ha te olyan vagy, akinek ez nem fáj, akit ez nem érint meg, akkor tessék tovább kattintani, vagy értelmesen leírni az ellenérveidet; és nem azonnal, igaz nagyon diplomatikusan "lehülyézni" mindenkit... mondjuk várható volt, mindig indul egy flame-war :)

DW73 2010.01.20. 10:03:49

Talán emberi áron kellene árulni a sok mocskot és akkor sokkal számon lehetne kérni, hogy miért nem vásárolják meg. Azt meg nem értem, hogy azzal miért okoz valaki kárt, ha letölt és használ olyat, amit ha meg kellene vennie, soha nem tenné.
Csatlakozom az előttem szólókhoz, én sem kaptam még jogdíjat a saját termékeim után.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.01.20. 10:05:44

Csak az vesz boltban CD-t, DVD-t aki meg sose hallott a piacokrol, vagy az internetrol.

nyolcasesküdt 2010.01.20. 10:08:24

@zero: q.e.d.
(gyengébbek kedvéért: a bizonyíás sikerült!)

takalyapotua (törölt) 2010.01.20. 10:11:46

Szabad választási lehetőséget kellene adni a szerzőknek és a fogyasztóknak is abban a tekintetben, hogy a fizetős vagy a szabadon terjeszthető szellemi javak területén mozognak. A közzétevőknek egyértelműen jelezniük kellene, hogy az adott tartalom melyik kategóriába esik, sőt magát a tartalmat is meg lehet jelölni "tintaceruzával".

Úgy gondolom, alapértelmezésnek a szabad terjeszthetőségnek kell lennie, és azok a szervezetek, jogtulajdonosok, amelyek (jogosan) pénzt szeretnének kasszírozni, ki kell építeniük (finanszírozniuk kell) azt az eszközrendszert, ami biztosítja a fizetést.

Ilyen feltételek mellett semmi problémám nem lenne a jogdíjak behajtásával.

norbert79 2010.01.20. 10:14:14

Én is mindig hasonló érvekkel jövök vissza, végképp én sem értem a többszörös adózást, hisz egyszer ha megveszek egy terméket, lementem magamnak egy pendrive-ra, mert ugye az Eee-ben nincs optikai meghajtó, egyszer fizetek jogdíjat a megvett lemez után, egyszer a pendrive után is, plusszba még meg is akarnak büntetni, ha megtalálják nálam.
Nem beszéltem még itt a saját termékekről, vagy éppenséggel a szabadon elérhető tartalmakról, vagy éppenséggel a nyílt forrású szoftver termékekről.
Ráadásul a jelenlegi szerzői jogi törvény saját felhasználásra (nem akarok belemenni nagyon a részletekbe, mindenki szerintem már ezerszer végigrágta a témát), zenei műveket, mozgókép anyagot másolásra, letöltésre engedélyez, további terjesztése a tilos. Miért kell akkor ezek után nekem megint egy harmadik fél számára jogdíjat fizetnem, ha amúgy is engedélyezett?
Nem értem én ezt az egészet, bár bevallom, okos megoldást én sem tudnék ajánlani. Annyi viszont biztos, hogy egy ideje az emelkedő árak miatt zenei CD-ket idehaza már nem veszek, pedig elég szép gyűjteménnyel rendelkezem. Legutolsó lemezt is egy kiküldetésben vettem meg külföldön, fele árért az itteni áraknak, távol minden fajta Artisjus matricától.
Még egy apró csavaros kérdésem lenne: Mi a helyzet mondjuk akkor, ha egy külföldi előadó idejön Magyarországra, s a saját műveit adja elő nagy közönség előtt? Úgy tudom az itteni szabályzás azt írja elő, hogy neki is ki kellene fizetni a minimális kezelési költséget, annak ellenére, hogy a jogdíját visszakapja. Bár nagy neveknél ez ugye nem valószínű, hogy megtörténik, de mi van mondjuk egy nem nevesebb személy esetében? (Gondolok itt olyanra, mint Scene találkozó)

norbert79 2010.01.20. 10:16:44

@nyolcasesküdt: Ahha, igen, beszólsz egy olyan csoportnak, akik jogosan háborodnak fel egy olyan törvényen, ami akárhogy is nézzük: legalizált rablás. Csodálkozol ezek után, ha nem szeretnek? Értem én, hogy nagy élvezet elengedni egy olyan megjegyzést, ami engem inkább egy végtermékre emlékeztet, de tudod érvekkel, okosabb gondolatokkal többre mennénk mindannyian. Nagyon szívesen fogadom minden gondolatod az általam beküldött bejegyzésre is!

@Z 2010.01.20. 10:23:27

@nyolcasesküdt: tudod, az én üzleti-kommunikáció tanárom (nevezzük csak így) pont rád utalt, amikor azt mondta: "ha valakiben megvan az a plusz, amit a köznyelv helytelenül intelligenciának csúfol, akkor érvekkel fog vitába szállni, és nem az érvek kerülgetésével" :)
Elnézést kérek, de ezeken mindig jót mosolygok: magam előtt látom az öreg tanár arckifejezését és gesztusait amikor mesél :)

necessary evil 2010.01.20. 10:24:20

Jól dolgozik az Artisjus PR cége... Nem tudja vlki, hogy kit takar a Kalóz? Melyik PR ügynökséget? :)

aljaskuszobab 2010.01.20. 10:42:46

mégis kit takarna ha nem jeszenszky zsoltot ?!

azt már tudjuk, hogy lopja a szavakat a szellemi tulajdon lopása elleni harcban ( aki esetleg nem tudja miről beszélek, annak:
szily.blog.hu/2009/04/23/title_83752 ),
miért lenne meglepő, ha a küzdelmet ilyen kamu blogokon folytatná?

add fel zsolti, nem vagy más, csak egy büdös tolvaj, akárhogy ellenkezel!

véletlen 2010.01.20. 10:49:10

@Grigorij:
Csupán csatlakoznék a bejegyzésedhez, mert mindent leírtál, amit magam is tettem volna. A különbség csupán annyi, hogy vizuális koncepciók tervezéséből és megvalósításából élek, együttműködve - amikor és ahogy szükséges -, más kreatív szakemberekkel.

Nem értem, milyen alapon adóztat meg a legminimálisabb összeggel is egy állítólag jogvédő szervezet.

A post szerzőjének javaslom, hogy gondolkozzon, mielőtt ír, ha már ír...

gg 2010.01.20. 10:49:19

Kedves barátaim, úgy nem lehet eredményesen tárgyalni, hogy kicsikarunk egy csomó előnyt az ellenoldalból, aztán utána jól legyalázzuk, ráadásul alaptalan érvekkel. Balkáni a módszer, és nem is eredményes, ennek az szokott lenni a következménye, hogy az álláspont bemerevszik, és még 2030-ban is Pozsonyba járunk üres CD-ért.

Az Artisjus megérdemli az elismerést az engedményekért, és továbbra is kemény támadásokat érdemel sok minden másért - például az irreális üresadathordozó-díjakért. A jövőben se kíméljük őket ezen a téren, egészen addig, amíg nem rendeződik a helyzet.

Azt kell látni, hogy az Artisjus egy pici szereplő egy óriási nemzetközi egyezményhálózatban, és azokon a pályákon kell őket logikus cselekvésre késztetni, ahol van esély (az üres CD, memóriakártya pont egy ilyen terület).

gg 2010.01.20. 10:51:00

A hülyeségeket meg tényleg hagyjuk meg más blogokra: nem vagyok Jeszenszky, az indító posztban világosan leírtam, ki vagyok én.

kaloz.blog.hu/2009/06/21/indulas_189

aljaskuszobab 2010.01.20. 10:56:57

megérdemli az elismerést az engedményekért ?!

anyám....

gondolom az a nő is, akit a férje minden este véresre ver, legyen hálás, hogyha egyszer csak simán felpofozza.

Vogon 2010.01.20. 10:58:14

Hát az atisjustnak a jó kurva anyját.
megtörtént eset:

Csináltunk egy játékot, egy zenésszel írattunk hozzá egy zenét, őt kifizettük és a szerződésben lemondott minden további jogról. Bementünk az egyik cd gyártóhoz hogy szeretnénk gyártatni, és jöttek hogy az artistjustnak fizetni kell azért a zenéért ami a játékban van.. mondom na ne már, és ha én írtam akkor is?

IGEN... max megigényelhetem szerzőként a jogdíjjat, ami lófasz lesz mert a darabszám után eladott lagzilajcsi kapja a több pénzt a nagy közösből.

Cactus71 2010.01.20. 11:00:46

Nemtom... Ha én ellopom Jeszenszky kocsiját, majd azt odaadom az egyik haveromnak, mert neki nincs kocsija, akkor engem becsuknak. Még ha a 40%-át ki is fizetem Jeszy felé. És a bíróság sem fogja mondani, hogy milyen f@sza gyerek vagyok, mert 40%-ot visszacsengettem.

Egyszerű a képlet: Az kapjon részesedést, aki letett az asztalra valamit. Ha egy megélhetési zenész 10 évig nem ad el lemezt, mert sz@r amit csinál, akkor ne kapjon már pénzt csak azért, mert 40 éve a pályán van.

Énszóltam 2010.01.20. 11:00:51

Maffiózók, és a mindenkori állami megfelelő emberek is kapnak a zséből, ezért lophatnak pofátlanul milliárdokat. A kádár rendszer zenészei meg már kezdenek unalmassá válni...

hillman. 2010.01.20. 11:01:43

@Grigorij: igazad van!
Aki meg azt mondja menyjek külföldre vásárolni, adózni , dolgozni , szarni; azoktól kérdem : akkor meg minek van szükség magyarországra? Valahol szopni is kell!?

Ennyi erővel a papírt is meg lehetne vámolni, hiszen akár a slozipapírra is másolhatok jogdijas műveket. Pár éve rádióban sírt egy állami kórus vezetője: olyan drágák a kották , hogy csak egyet vesznek és fénymásolnak (azok a kapzsi zeneszerzők).
Fénymásolóval az egyetemisták vajon hány jogdíjas műből másolhatnak? és mások?

A vásznat és a festéket is...
meg a követ is...
meg az anyjukat is...

eszkep 2010.01.20. 11:03:14

@Grigorij: Egyszerűen azért, mert a jelenlegi hiányos jogi keretek között az Artisjus - mint a legnagyobb "legális" bűnszervezet - egyáltalán működhet. Már az is nonszensz, hogy tagjai szabadlábon vannak.

norbert79 2010.01.20. 11:04:13

@gg: Kedves Uram! Nagyon szép szavak, s higgye el, melegséggel tölt el, amikor hasonlóan pozitív gondolatokat olvasok, de nagyon szívesen fogadnám, ha megtenné, hogy részletesen leírja, mit is köszönhetünk az Artisjusnak. Ugyancsak kiváncsi lennék az Ön véleményére az általam feltett kérdésekben is.
Válaszát előre is köszönöm!

aljaskuszobab 2010.01.20. 11:04:31

cactus:lopni csak akkor szabad, ha te is az adott dolgot védő szervezet tagja vagy. akkor viszont fel is háborodhatsz, ha elkapnak.

jeszenszky a szellemi tulajdont védi szellemi tulajdon lopásával.

ha belépsz a Fiatal Autótolvajok Szövetségébe, te is lophatsz kocsit és kioktathatod azokat, akik szerint ez nem helyes. addig nem.

eszkep 2010.01.20. 11:06:09

@gg: "ennek az szokott lenni a következménye, hogy az álláspont bemerevszik, és még 2030-ban is Pozsonyba járunk üres CD-ért."

Apropó, a Verbatim +R (a legjobb minőségű DVD lemez) miért kerül "jobb helyeken" 56 Ft-ba,, a boltban meg 180-ba?
Az állambácsi meg egy bűnszervezet által kivetett sarc (kb olyan, mint a védelmi pénz) kedvéért elesik egy csomó ÁFA-bevételtől.

Netuddki. 2010.01.20. 11:07:24

@Grigorij: "- A CD/DVD lemezeket a kereskedelemben vásárolok, tehát minden darab után jogdíjat fizetek!"

1. Kiváltod az EU-s adószámot.
2. Szlovákiából rendeled az adathordozót.
3. Számlára nem kérsz ÁFÁ-t. Ha úgyis nettó befizető vagy akkor még befizetned se kell.
4. Ha valaki szívózik, hogy utólag még ezt vagy azt fizess be utána, akkor még számlát se kérsz. Csak ez meg kinek jó? Hogy rohadna meg az összes ... törvényhozó.

eszkep 2010.01.20. 11:08:22

@Grigorij: "A vikidál-féle besúgók sírnak, hogy kevés a nyugdíj, miközben az Artisjus milliárdokat LOP el más jogtulajdonosoktól!!!"

Ebből már azt a következtetést is levonhatjuk, hogy a zenészek mondjuk 90%-a járulékcsaló (ha fizettek volna nyugdíjjárulékot, lenne nyugdíjuk...), és börtönben a helyük. Minek sírnak?

valerio 2010.01.20. 11:08:43

@zero: A támogatás neve: Bródíj. ;)

eszkep 2010.01.20. 11:09:42

@kovi1970: Nem kell ehhez kimenni sok "bolhapiacon" lehet kapni, akár Budapesten is ennyiért, azoktól akik kintről hozzák.

eszkep 2010.01.20. 11:12:08

@nyolcasesküdt: Várjuk az "intellektuális" érveidet!

Netuddki. 2010.01.20. 11:13:11

@Vogon: És olyat nem lehet, hogy írásban lemondasz arról, hogy az artisjus képviseljen? Igaz így Te se kapsz, de védelmi pénzt se kell fizetned.

Mellesleg szerintem olcsóbban kijössz, ha szintén külföldön szerzed be az adathordozót, veszel egy sokszorosítót oszt hajrá! De, hogy ez kinek jó? Köcs...

Netuddki. 2010.01.20. 11:14:11

@eszkep: Na jó, de kétlem, hogy számlát adnának. DE EZ KINEK JÓ? ...

Netuddki. 2010.01.20. 11:16:45

Mondjuk kalaóz pajtás is ha már ennyire rajta van a témán akkor megdobhatna egy kimutatással mekkora is ez a jogvédős PIAC. Számokkal miegyebekkel. Komolyan érdekelne.
De ha nem tudom meg akkor se fogok belehalni. ;)

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.20. 11:18:00

@annestuart: +1. A "másik oldal" fair módon nyilatkozik az ősellenségéről. Tiszteletre méltó! Még ha nem is helytálló, hogy a jogvédők a jófiúk.

Szlovákiában venni az adathordozót lehet jó üzlet. Csak aztán nem kellene sírni, hogy nem dübörög a gazdaság. És mielőtt bárki azzal jönne, hogy olcsóbb: mindig lesz valaki/valahol olcsóbb mint az itthon vett legáis cucc.
Most is adózik aki a szomszédoknál veszi a dolgait, csak a szlovák gazdaságot erősíti vele.
Jó ez bárkinek itthon?

aljaskuszobab 2010.01.20. 11:18:12

kovi: ha belegondolok mennyi élősködőt tart el, ijesztő lehet a mérete...

eszkep 2010.01.20. 11:18:46

@kovi1970: Kérdezd állam bácsit, mi ebben a ráció, én nem tudom...
Minek számla, ha cég veszi, akkor is többet spórol, mint az ÁFA?

McLaurin 2010.01.20. 11:18:58

Ugyanmár Artisjus. nehogy már ő legyen a jó fiú, hogy a baromi magas árait lecsökkentette 40%-al amikor az 5%-a is röhejesen magas és tök érthetetlen. Rájött, hogy a magas árakat többen kerülik ki de ezután sem fog változni a helyzet. Legalább anyian szeretik szerintem mint az ORTT-t, két tök felesleges idióta szervezet.

aljaskuszobab 2010.01.20. 11:21:32

kitválasztanál: a kérdésed akkor lenne igazán jó, ha itthon bízhatnék abban, hogy a kb. 90 forint különbség, amit az jelent, hogy itthon veszem, jó kezekbe kerül.

te hiszel ebben?

szóval kb így néz ki a dolog:

itthon veszem: nekem drága, a magyar gazdaságot/országot nem erősítem, mert szétlopják az állami pénzeket

kint veszem: nekem olcsó, magyar gazdaságot/országot nem erősítem

eszkep 2010.01.20. 11:23:12

@kitvalasztanal.hu - Tippelős választási oldal: "Csak aztán nem kellene sírni, hogy nem dübörög a gazdaság."

Ennyire ne legyünk hülyék jó?
Az EU egy nyilt piac, ha olyan dilettáns a magyar kormány, hogy képtelen a gazdaságnak versenyképes kondíciókat biztosítani, akkor nem alkalmas feladatának ellátására.

Drout 2010.01.20. 11:28:05

"ott kéne atomot robbantani"

gg 2010.01.20. 11:33:07

@norbert79: az Artisjus történetéről épp most kaptam egy könyvet karácsonyra :) majd elolvasom, és kivonatolom :)

Röviden, a közös jogkezelésnek sokáig tényleg sokat köszönhettünk, rugalmasan és gyorsan reagáltak olyan dolgokra mint a rádiók és a kazettás magnók elterjedése. Az üreskazettás jogdíj tette lehetővé pl. a gyors megegyezést, ez egy tényleg fair jogdíj volt anno, tíznél kevesebb százalékot kértek, senki nem foglalkozott vele, nem állította le egy komplett ágazat működését az országban.

Aztán az internet megjelenésével a kiadói ipar a jogvédőkkel párhuzamban vesztette el a fejét. Az új médiát nem lehetőségnek értékelték, hanem halálos veszedelemnek, ami ellen küzdeni kell, mert a létüket fenyegeti. Innentől kezdve ennek a csapatnak szinte nem is volt jó lépése, egyáltalán. Mert rossz pályán kezdtek el focizni.

@kovi1970: a jogvédős piac óriási, csak az Artisjus egyedül tízmilliárd feletti jogdíjat kezel évente.

spacedevil 2010.01.20. 11:38:31

@Drout: nem atomot kellene robbantani mert akkor elég az összeharácsolt pénz is és akkor hogy menne a barnaboríték a pártkampányokra és honnan lenne meg a "pulykapénz" az NBH-s hivatalnokoknak?

Mennyi szomorú család ülne a karácsonyfa alatt?
Sok kis síró NBH-s lurkó, meg éhező politikus... azokat ki etetné?

redrick 2010.01.20. 11:38:41

@gg: jogdij... mar az elnevezes is hazug. Egyszeruen nem tudom elhinni, hogy egy ilyen intazmeny egyaltalan mukodhet. Annyi fele jogi, sot alkotmany-jogi, meg egyszeru paraszti esszel kigondolt ervet lehet ellene felhozni... es megis mukodhet. Alkotmanyos demokracia a seggem.

norbert79 2010.01.20. 11:40:50

@gg: Köszönöm a választ, bár valahogy hiányosra sikerült. Kérdéseimre egy érdemi gondolatot sem osztott meg velem, sajnálom, pedig érdekelne az álláspontja. A kazettákra visszatérve, az oka nem véletlenül abban rejlik, hogy már akkoriban is kezdett eltűnőben lenni ez az iparág? Nem hinném, hogy az említett tény az Artisjus számlájára írható, szimplán csak érdekét vesztette a kazettás piac.
Mindenesetre várom a további gondolatokat a további kérdésekre. Előre is köszönöm.

Grigorij 2010.01.20. 11:48:10

Mindenkinek, aki Szlovákiát javasolja nekem!

TERMÉSZETESEN MI IS OTT VÁSÁROLUNK, EU-s aószámmal ellátott számlával...

Amit felvetettem egy alap fikció!

Egy olyan eset, amikor a jogkövető becsületes állampolgárt MEGLOPJA egy érdekképviselet!

Értem én, hogy a vállalkozó elszámolja! De ez még nem azt jelenti, hogy ebből mások JOGTALANUL juthatnak ingyen bevételhez!!!!

Nem a jogdíj a probléma! Hanem az, hogy 1990-ben az SZDSZ-MDF paktum keretén belül az SZDSZ-es Bródyék kijárták ezt az egyáltalán nem törvényszintű lehetőséget!
Merő politikai alkuból lett egy HIVATALOS BŰNÖZŐ társaság!

Mert aki elveszi másét az mi? TOLVAJ!!!

Igaz, igazuk van azoknak, akik szerint az Artisjus sok milliárdos kárt okoz a társadalomnak!

Bródy és csapata, Hajósandrások, narkós egyszámos senkiháziak kapnak ingyen pénzt, ahelyett, hogy ha már kötelező, akkor az az államkasszába áramolna!

Szerintem addig ezeket nem lehet kidönteni a pozíciójukból, amíg csak azért lázadunk, hogy miért kell fizetni!

A megoldás szerintem az, hogy cégek, kamarák, érdekképviseletek, társadalmi szervezetek egyszerre lépnek fel - de nem a fizetés ellen, hanem az Ő jogdíjuk elrablása és érdemtelen átjátszása ellen!

A mérnökök, a fejlesztők, a grafikusok, az orvosok, a cégek lépjenek fel azért, hogy ők a lemezekre a SAJÁT szellemi terméküket teszik, nem zenét, tehát az Artisjus fizesse vissza - számla alapján - a jogdíjakat!

SzexcentrikusAnyacsavarBecsavarodása · http://www.youtube.com/watch?v=2RiEy4es6lU 2010.01.20. 11:50:41

Ha van egy honlapom, és a hátérben a Nine inch Nails : The Split című albuma szól akkor nekem miért kéne fizetnem? Az ugyan is teljesen ingyenes letölthető jogtisztán , és közre adható.

Egyébként mind a mai napig nem értem miért a rádióknak, tévéknek kell fizetni, amikor ők reklámozzák az előadóművészeket.

Vogon 2010.01.20. 11:53:29

@kovi1970:

"Mellesleg szerintem olcsóbban kijössz, ha szintén külföldön szerzed be az adathordozót, veszel egy sokszorosítót oszt hajrá!"
Pont ezt csináltuk. Rohadjanak meg.

Silent Bob 2010.01.20. 11:57:07

@hillman.: Kapaszkodj meg... a fénymásolás után is kell fizetni. :)

valerio 2010.01.20. 12:00:01

@kitvalasztanal.hu - Tippelős választási oldal: Ja, persze, a válság a szlovákCD miatt van :DDD A matricával meg a Mészáros utcai üvegpalota rezsijét fizetjük, egy feneketlen zsákba.

Silent Bob 2010.01.20. 12:04:05

@kitvalasztanal.hu - Tippelős választási oldal:
Szlovákiában adathordozót venni legális. Sőt, oda adózni is.
Inkább el kéne gondolkozni azon, hogy nem lenne-e jobb itthon olyan körülményeket teremteni, hogy ne akarjak.

kaffe 2010.01.20. 12:09:51

persze minden becsületes mérnök, orvos, szaki aki saját szellemi terméket ír cd-re az csakis legális vagy szabadon terjeszthető szoftverrel dolgozik otthon, gondolom nincs egy kommentező sem aki neagyj Isten warez dolgokat ír cd-re :-)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.01.20. 12:22:27

@kaffe: az én családom pl. KIZÁRÓLAG családi fényképeket és videókat ír DVD-re, és minden szoftver, amit erre használunk, jogtiszta.

mr. 2010.01.20. 12:23:57

@Grigorij: jelentsd le a saját szellemi termékedet te idióta, és akkor te is kapsz utána pénzt

kaffe 2010.01.20. 12:32:49

micsoda hiszti azért mert a szlovákok eu-s viszonylatban nagyon nyomott jogdíjakat állítottak be az üres hordozókra, persze nem volt nehéz kitatálniuk, hogy kik fognak átjárni cd-kért meg dvd-kért... azok akik éjjel-nappal családi videókat csinálnak

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2010.01.20. 12:45:15

Az Artisjus igenis lop.
Nekem is van náluk bejelentett szerzeményem, s nem kapok érte semmit. Nincs is meg a megfelelő eszközük arra, hogy mérjék, mennyi járna. A lemezeladás nem megfelelő szorzó, tudjuk jól. Ha interneten "terjedek", akkor kapok-e pénzt az üres-adathordozó adóból? Hogy mérik, hogy mennyit? Sehogy.
Az üres adathordozókról: akkor lenne valamennyire is korrekt, ha létrehoznának egy felületet a weben, vagy kiadnának egy programot (persze platformfüggetlent!) amibe feltölthetném a megírt lemezeket, és ha nincs rajta semmi jogvédett tartalom, akkor visszakapom a matrica árát. Amire írtam, azt nyilván nem töltöm fel - vagy igen, és akkor már mérhető is, hogy mennyi "fogyott" a legutóbbi egybites Korda lemezből - így kifizettem a jogdíjat. Így az épitész, a programozó, a zenész, a családját kattintgató hobbifotós nyugodtan aludhat.

Írtam már máshol, megint idevág: lassan félnem kell, mert a zenei memóriám alkalmas jogdíjas tartalmak tárolására - kis gyakorlás után közzétételére is - és ha ezt Bródy felismeri még rám ragaszt egy matricát.

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2010.01.20. 12:50:00

A tegnapi nap már én is foglalkoztam a témával. Kaptam is egy levelet az AJ egyik munkatársától. Válaszként tettem fel néhány kérdést neki, remélem majd reagál rá. Egy biztos, hogy a mostani rendszer rossz.

kaffe 2010.01.20. 13:25:17

az hogy nem jó ez a rendszer az igaz, de külföldön is mindenhol így van, úgyhogy hajrá mentsétek meg a világot, (még Szlovákiában is van az üres hordozókon jogdíj csak nem önzetlen érdekből lenyomták)

Beton Botond (törölt) 2010.01.20. 13:40:17

Meg lesznek ezek b@szva. Ide egy vascső, oda egy golyó, amott meg egy betoncsizma.

norbert79 2010.01.20. 14:38:58

@mr.: S ahogy már kérdeztem, ezt minden esetben visszatérítik? Mi van az eljárás költségeivel, az nem jár vissza? Milyen alapon szól bele egy külsős fél egy olyan témába, ahol a szerző saját maga rendelkezik a termékei felhasználhatóságáról? Én itt egy hatalmas ellentmondást érzek itt, valami hasonlót, mint ami a privát-szférát érinti, hogy egy durva példával éljek: minek szóljak én egy harmadik félnek kötelezően, hogy mikor megyek haza a munkából, ha az csak rám tartozik?

@gg: Uram, még mindig semmilyen reakciót nem kaptam Öntől kérdéseimre. Ezek szerint nem tud érdemben felvilágosítani, vagy esetleg csak a tanácstalanság érzése öleli körül ezt a tényt?

gg 2010.01.20. 14:58:38

@norbert79: Adtam én választ, csak félre tetszett érteni. Ugyanis nem a kazettás piac eltűnését említettem, hanem a kazettás piac létrejöttét. Ez, aki elég öreg, emlékszik rá, a hetvenes évek második felében volt, és akkor is eléggé beijedt a zeneipar, hogy mi lesz, ha kitör a másolgatás.

És ekkor szerintem a jogvédők közösen kialakított álláspontja eléggé rugalmas és barátságos lett végül: hagyjuk a pereskedést, meg a ki-lop-ki-nem-lop vitákat, mindenki másoljon, amennyit csak akar, és a kazettaforgalom x százaléka (ha jól emlékszem, 8) kerüljön a zeneszerzőkhöz.

A megállapodás hatására felvirágzott a kazettabiznisz, és azt a kis pénzt senki nem bánta, amit aztán a zeneszerzők szétoszthattak egymás közt. (most, a CD- és memóriakártyadíjakkal elszaladt velük a ló, ezt a folyamatot meg kell állítani, vissza kell fordítani)

Világosan különbséget kell tenni a jogvédő lobbi kétféle viselkedése között, és mint a jó tanulót, meg kell dicsérni, ha megérdemli, ha elősegíti egy piac fejlődését, és akkor kell csak nekik menni, ha egyértelműen piacromboló, és a társadalom egészére káros egy-egy tevékenységük.

norbert79 2010.01.20. 15:30:51

@gg: S maga szerint egy, a szocializmusban hozott döntés még most is, 40 évvel később is helyes lehet?
Másik, tettem én ám fel több egyéb kérdést is, de lehet, hogy nem tetszett elolvasni:
kaloz.blog.hu/2010/01/20/az_artisjus_most_egyaltalan_nem_rossz_fiu/fullcommentlist/1#c8377598

gg 2010.01.20. 15:48:21

@norbert79: ??? ezt a döntést nem a szocializmusban hozták, hanem a kapitalizmusban, Amerikában. Mi csak átvettük.

A többi kérdésében sajnos nem vagyok illetékes, és pl. nem is tudom, hogy pl. külföldi előadónak kell-e jogdíjat fizetnie a saját számok után.

Közöd?? (törölt) 2010.01.20. 17:04:18

@csongorbela: most nem azért de hogyan képezeled, hogy bejelentesz valami művet és máris pengetnek? xDD Akkor én bejelentenék oda vagy 100-at hagy jöjjön a lóvé.

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2010.01.21. 10:03:51

@Közöd??: Éppen azt mondtam, hogy nincs meg a megfelelő "mérőeszközük" arra, hogy kövessék az ilyen művek (pl. az enyém) forgalmát. Mert az eladási statisztika nem az. Egészen másból él meg egy mai zenész, mint az ő idejükben. Az Illés bakelitjeinek fogyása jó mérce volt, a Hungária az első kettő lemezből több, mint egymillió példányt adott el. Ma már ez nem így működik.
Így azonban nem is jogos ezen az úton díjakat szedni és egy ma már nem aktuális mérce szerint szétosztani. Többet kap egy annak idején egyeduralkodó egybites, mint egy mai dübörgő zseni akár.
Ráadásul én nem tartom jogosnak egy valaha elvégzett munka újra és újra való kifizetését.
Azt gondolom mind az Illés, mind a Hungária (mint kiragadott példa) megkapta érte a megérdemelt pénzét - magyarán hülyére keresték magukat vele - az ismertségről, dicsőségről (és ezek anyagi hozadékairól) nem is beszélve. Nem tartom jogosnak, hogy ha Kiss Béla hegyhátmaróci szintetizátoros vendéglátós eljátsza a Csókkirályt azért miért jár Fenyőnek (és a többi jampival mi van?) akármekkora összeg. Halála után 70 évig akár. Azt mondjuk mondhassa, hogy - amennyiben Béla bátyánk kiad egy demo cd-t - az előadás színvonala üssön meg egy bizonyos mértéket. Ez nem pénz, hanem beleszólási, "felügyeleti" jog. Így működik a Linux és így működött Presser is, amikor a pécsi Zsűri zenekar LGT számokat játszott.
Én nem azért jegyeztettem be az enyémet, hogy kapjak érte - megkaptam akkor, amit kértem és járt - hanem azért, hogy ne mondhassa más később, hogy ez nem az enyém és fizessek, ha játszani akarom, meg azért hogy ha valaki használja, akkor esetleg ezt a felügyeletet magaménak mondhassam. Ha kell pénz írok másikat és megtalálom a módját, hogy eladhassam. Azóta nem is az artisjusnál "védek", hanem a Creative Commons-t használom.
Éppen ezért nem is várok én egy fillért sem tőlük - de az, hogy a bejegyzett művemre egy fillér sem érkezik jó jele annak, hogy ez egy mondvacsinált adózási forma csak, amiből egy az ő szabályaik szerint működő belső kör részesül, egy elavult mérési módszer alapján. Az alkotók termékének védelme, az anyagi javadalmazásuk biztosítása és egyéb jelszavak csak ürügyei ennek a lopásnak.
süti beállítások módosítása