Friss topikok

Mégis hogy lehetne zenét eladni?

2010.06.19. 13:24 gg

Egy rendhagyó poszt lesz ez most, se nem hír, se nem hosszabb gondolatkifejtés. Majdnem minden nap találkozom ugyanis bánatos, frusztrált, elkedvetlenedett zenészekkel, szerzőkkel, akik - mivel ismernek - nekem természetesen azt fejtik ki, hogy elegük van az egészből, több lemezt már nem csinálnak, mert minek, és a zene meghalt.

A nemzetközi tapasztalatok és számok persze ez utóbbi állításnak ellentmondanak, de erről már sokat írtam. És a hazai zenészszakmának csak egy kicsikét kéne felemelnie a fejét, és kinéznie a határokon túlra, hogy mégis mi történik ott.

Az egyik fő pénzgyártó jelenség, ami a világon mindenhol hasít, az élőzene - erről is sokszor volt már szó. Valamiért ez Magyarországon nem működik - miért is nem? Hát mert például senki nem dolgozik azon, hogy működjön. Európában és az Egyesült Államokban, no meg a világ többi részén sem magától kezdett el működni - hanem azért mert valakik vették a fáradságot, és elkezdték működtetni, megcsinálták a piacot, divatot gyártottak abból, hogy a rendezvények, a vendéglátó helyek ilyen produkciókat rendeljenek, minél több alkalommal.

Ma egy európai nagyvárosban nehezen lehet bemenni délután egy kávézóba úgy, hogy ne fussunk bele valamilyen élőzenei produkcióba. Egymásnak adják a kis zenekarok az apró színpadokat a Starbucksokban, többségük egész jó színvonalon produkál. Magyarországon? Sehol semmi, az efféle intézmények a kereskedelmi rádiókat tudják maximum felmutatni. Említsük meg az előre mutató kivételt, a Nyugatinál most nyílt Costát, ahol délután és este legalább valódi DJ-k gyártják a lounge-hangulatot az emeleten. Húsz embernek? Húsznak. Ötvennek? Akkor annyinak. De a művészek kereskedelmileg értékelhető hozzáadott értéket állítanak elő így, amiből részesülnek is.

A másik, odakint jól futó terep a drága és exkluzív, rajongóknak szóló hang- és mozgóképfelvételek piaca. Itthon? Se híre, se hamva ilyennek. (Esetleg még ide sorolható Ákos egyik-másik terméke, például a Blu-ray koncertfelvétel, amiről lehet sejteni, hogy tényleg csak 50-100 embernek készült.)

A harmadik: kreatív zeneértékesítési módszerek... tud itthon valaki ilyenről? Én egyet elmondok most, ami személyes tapasztalat, ezt is simán lenyúlhatná egy ügyesebb producer. A törökországi tengerparti szálloda, ahol nyaraltam, minden nap azonos időpontban lejátszotta az általuk a nyár slágerének választott néhány aktuális török popszámot. A dalok a hét elmúltával természetesen beitták magukat a nyaralóvendégek agyába, és amikor távozásnál elénk tolták azt a speciális válogatáslemezt, amit a szálloda állított össze belőlük, akkor mindenki - magyarok, oroszok, németek - a legnagyobb természetességgel nyúlt a zsebébe azért a tíz euróért, amibe a CD került.

103 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kaloz.blog.hu/api/trackback/id/tr112093522

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Artisjus a kedvencem – a cd-jüket hol lehet letölteni? 2010.06.19. 22:28:17

Már megint ezt a furcsa Egyesületet kell hogy olvassam. Jó, nem kell, de elolvastam. Itt olvastam el. Már megen berágtam. Ezekre mindig berágok. Idézek az Elektronikus kereskedelem, szerzői jog, internet. Az MSZJF és a MIE közös blogjából. Tóth Szabolc...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

too damn pretty to die · http://apuokolbeszoruloarca.blog.hu/ 2010.06.19. 14:18:32

Talán a rinyálás helyett elérhetővé kéne tenni olyan formában a zenét, amire igény van. Komolyan, ki vesz még audio cd-t? Mit csináljak vele? A dalok.hu-t leszámítva gyakorlatilag nem lehet venni digitálisan zenét.
Mennyibe telne felrakni egy paypalos fizetés gombot a zenekar honlapjára és letölthető mp3 formában kínálni az albumot? De egyszerűbb sírni hogy nem veszi senki, persze.

tkosars 2010.06.19. 14:40:21

Nagyon kényelmes az mp3, de azért elmarad a CD minőségétől. Szerencsére egyre több legális letöltési lehetőség van, ahol veszteségmentes formátumban is le lehet tölteni a zenéket egy kis extra felár ellenében, pl: HDtracks.com, linnrecords.com

Szívesen látnék hasonló minőséget kínáló hazai szolgáltatásokat is.

petya.bacsi 2010.06.19. 14:59:50

A harmadik terved nem működne idehaza, hiszen ha a szálloda CD-t állítana össze, vagy egyáltalán zenét nyomna máris menne az Artisjus, hogy beszedje a jussát, így már a szállodának nem biztos, hogy megérné. Lehet, még meg is büntetnék a különböző jogvédő szervezetek.

A rajongóknak szóló DVD/BD-vel az a gond, hogy baromi drágán adnák.

Hogy lehetne zenét eladni? Pl. ki kellene nyitni a külföldi zeneboltokat azon országok látogatói előtt is, akik hiába szeretnének pénzt adni egy számért, ki vannak tiltva a boltból. Az iTunes emlékeim szerint nem érhető el itthonról megannyi online zenebolttal együtt. Mert minek vegyem meg X előadó CD-jét kemény ezrekért, ha csak 2 szám érdekel róla?

Az itthoni zenekaroknak a net felé kellene nyitniuk. Ez a jövő.

Pitör 2010.06.19. 15:13:02

"Az itthoni zenekaroknak a net felé kellene nyitniuk. Ez a jövő."

Ezt sok-sok eve tudjuk. Nem ezzel van a baj, hanem az elbaszott jogi szabalyozassal.

Egyszeruen nem hiszem el, hogy egy nagy kiado magyar aga, leanyvallalata, vagy partnere ne latna mi a trend. Ennyire ezek se lehetnek hulyek.

light22 2010.06.19. 15:52:21

Artisjus mintájára egy matricát kellene ragasztani az adathordozók csomagolása alá, amin lenne egy kód, és azzal tudnánk mp3-at venni. például

trashr5 2010.06.19. 15:59:46

Nem csak a kiadókon múlik,hanem a kereskedőkön is.A magyar piacon(én mint vevő) teljesen kiszolgáltatottnak érzem magam,meg sem próbálják
követni az igényeimet.Vagy megveszem amit tartanak jó drágán,vagy tűnjek a fenébe.Ezért aztán az USA-ból stb.vásárolok jót,olcsóbban és kiváló minőségben.Arrafelé egy vevő is vevő.

gitáros 2010.06.19. 16:02:45

@petya.bacsi:
Tényleg, tök gáz, hogy a jogdíjból jutna a zenészeknek (szerzőknek)... Egyébként meg nem akkora összeg az, hogy különösebb fejfájást okozhatna.

Ol_Sanchez 2010.06.19. 16:03:03

1-2 kivetellel szar a zene, ami itt gyartodik. Eloszor ezt a problemat kene orvosolni.

passaran 2010.06.19. 16:40:31

@gitáros:
jut valamennyi a szerzőknek is...
múlt hónapban megkaptam az Artisjustól a felosztási hírlevelet.
Ilyen adatok vannak benne:
A rádiós, televíziós és koncert típusú jogdíjakat egyedi adatok alapján sorról-sorra osztjuk fel.
- Felosztással érintett belföldi szerzık száma: 7.552 fı (+13,36%)
- Összes feldolgozott mő száma: 139.413 db (+23,5%)
- Feldolgozott szórakoztató koncertek száma: 7.347 db (+23%)

A belföldi szerzők megoszlása a kifizetett összeg arányában:
1 millió felett: 440
500 e-1 millió között: 336
250 e-500 e között: 468
100 e - 250 e között: 806
10 e - 100 e között: 2506
10 e alatt: 2996

Itt csak a szerzőkről van szó és nem az összes zenészről! Tavaly a mi zenekarunk is kapott pár ezret szerzőnként. Ami után persze be kellett fizetni még a SZJA-t is.
A koncertezés nem könnyű menet főleg vidéken. A legtöbb helyen nincs semmi hangcucc és így vinni kell a saját hangosítást - ez persze plussz költség. A legtöbb helyen a benzinpénzt se szívesen fizetik ki :( Nagyobb fesztiválokra bejutni meg szinte lehetetlen azoknak a zenekaroknak akik vidéken tolják és nincs összeköttetésük. Függetlenül attól hogy jók. Sz'al nem egyszerű a helyzet. Én nem tudom a megoldást. Haha... azért jó menedzserek jelentkezését várjuk mi is: www.exonmusic.hu

zala 2010.06.19. 16:58:07

Az utóbbi időkben 7500 eladott album után jár az arany minősítés. Ez a drámai példányszámcsökkenés egyértelműen a fájlcserélés tragikus következménye. Nem csoda, ha sok zenész úgy gondolja, hogy nem érdemes annyi energiát rászánni a produkcióra, mint korábban. Lassan felnő egy generáció, amelyik el se tudja képzelni, hogy a dal nem a réten terem, hanem sok ember odaadó munkájaként jön létre, és ára van. A mobilszolgáltatónak fizet, a net pénzbe kerül, csak épp a tartalom legyen ingyen. Ma ez a bizarr realitás.

passaran 2010.06.19. 17:11:19

@zala: Jól látod a dolgot! Persze hobby zenekarként nem a pénz a legfontosabb szempont. De basszus... hát vannak költségek (húrok, javítások, cucc fejlesztések, stb.) amiket azért jó lenne kitermelni valahogy.
Én azt szoktam mondani: ha már haza nem viszünk pénzt - legalább otthonról ne hozzunk el. Legalábbis annyit amennyit már az asszony is észrevesz :)

2010.06.19. 17:12:44

@zala: te nem vagy normális.
Én már vettem zenét úgy, hogz megbántam, 1-2 alkalom után nem hallgatom. Pereljem be az előadót / szerzőt, hogy átvert?

Többé nem tervezek tehetségteleneket támogatni az ezreseimmel. Csak akkor veszem meg a cd-ket ha nem csak 1 számot hallottam előre, és tetszik a zene. Amúgy kiváncsi lennék honnét veszed az adataid, hogy a letöltések csökkentik az eladásokat? Tényleg érdekelne, mert még sehol nem láttam erre bizonyitékot, erőlködnek a kiadók de nem sikerül bizonyitani...
Talán a mai választék esetében érthető, hogy nem él meg minden dilettáns a zenéből, hmm?

Aradebil 2010.06.19. 17:48:58

kreatív értékesítés:belgatavasz?!

Piszok Alfréd 2010.06.19. 17:59:52

@zala: egyértelműen nem a letöltés hatása. Sajnos a megvásárolható zenék többségében szarok úgy ahogy vannak. Őszintén, még ingyem sem töltöm le őket, nem hogy fizessek érte.
Amik viszont jók, azokért szoktam fizetni is, bár néha annyira szemérmetlenül drága, hogy nem veszem meg, van annyi más zene, hogy megvagyok nélküle is.

CApa (törölt) 2010.06.19. 18:07:18

Saját tapasztalatom alapján ez az élőzenés dolog valóban nem működik idehaza.
Nagyon egyszerűen: a klubokban gyakorlatilag nincs gázsi. Akkor se, ha van belépő. Vagyis ingyen lépünk fel (nem vagyunk évszázadok óta regnáló közismert vénfaszzenekar, tévémegasztárok sem vagyunk). Vidékre még az útiköltség-térítésért is harcolni kell, a fesztiválokon se nagyon akarják kifizetni a benzinköltséget (sem). Budapesten jó esetben van pár ezer forint értékű "ingyen" fogyasztás, kivételes és igen ritka extrának számít, ha összesen 15-20 000 Ft-ot adnak gázsi címszóval az egész zenekarnak.

Sok vendéglátó-hely gyakorlatilag bérbeadja a színpadot, ha fel szeretnél lépni, perkálni kell a tulajnak. A hangosítást is oldd meg magad, mert legfeljebb karaoke-hang van...

Művházak megszűntek, PeCsa nem működik (az is bérbeadós hely lett, kb. egy misi+hangosítás a díj)...

336 2010.06.19. 18:23:31

A magyar élőzene jogkörnyezetének boncolgatásába most nem mélyedek el, mert olyan katasztrofális a helyzet, hogy oldalakat kéne gépelnem. Pár apróságot érzékeltetésül meg kell jegyezzek. A magyar zenekarok 95%-a feketén működik. Az Artisjus nagyon súlyos pénzeket kaszál az olyan helyektől, ahol az élőzenés programokra belépőjegyet szednek, holott egy a zenészek érdekeit védő szervezetnek az volna az érdeke, hogy a zene ne legyen ingyen. Értsd, a Gödörben egy nyári szezon alatt lemegy 100 koncert, amiből jó, ha ötre kell belépőt fizetni. A közönségtől nem várható el, hogy máshova is elmenjen, mert máshol fizetni kéne ugyanazért. Ez egyszerűen azt eredményezi, hogy ma Budapesten nincsenek élőzenés helyek, azaz nem csak a közönség szív, hanem a zenészek is.
Amiről viszont tényleg írni akartam, az a zenészek felelőssége. Átlagos honi zenekarnak nincs honlapja, de még myspace oldala sem. Ha van neki, akkor nem up to date. Magyar zenekar nem megy külföldre turnézni, de nem is akar, mert itthon sírni egyszerűbb. Magyar zenekarnak nincs színpadképe és épkézláb produkciója. Röviden a "showbiz"-ből itthon hiányzik a show, meg a biz... Tisztelet a pár kivételnek.

336 2010.06.19. 18:30:11

@CApa: A kilencvenes évek elején még voltak olyan zenekarok, akik sose vitték többre annál, hogy klubokban zenéljenek, de bármelyik klubot megtöltötték az ország bármely pontján. Ma ilyen nincs. A helyek tényleg bérbeadják a színpadukat, mert a produkciók többsége nem termeli ki az árát. Egyszerűen többe kerül fölkapcsolni egy parlámpát, mint amennyit a zenekar utána megtermel.

roxxtar 2010.06.19. 18:33:15

"az mp3 elmarad a cd minőségtől.."

eeezt nee már :DD

De mondok jobbat, beatporton flac wavot is tudsz venni szóval a cdt hagyjuk már a picsába:D

roxxtar 2010.06.19. 18:34:54

@336: Mekkora igazad van.. Itthon könyebb sírni mint tenni érte.. Annak az egynek örülök viszont, hogy a garázszenekaroknak messze de messze jobban megy mint azoknak akik a proartnál meg a mahasznál "verik a nyálukat"

Wiiktor 2010.06.19. 18:41:43

@light22:
Az artisjus-munkatársak koszorúerei alá kéne ragasztani egy matricát, nem az mp3 lejátszókra.

336 2010.06.19. 18:49:14

@roxxtar: Ebben annyiban nincs igazad, hogy a garázszenekarok lényege, hogy csak a zenélés érdekli őket és a piac nem. A különböző szervezetek mögött álló bandák sírnak ugyan, hogy szarul megy - és joggal -, de azért megélnek a muzsikálásból.

336 2010.06.19. 18:53:30

A CD igenis sokkal jobb minőség, mint az mp3 ez vita tárgya. Bár az is igaz, hogy a zenekarok által túlmisztifikált dolog a lemez. Azt látom, hogy mindenki arra gyúr, hogy stúdióba vonulhasson. Amikor meg már kész a lemez, akkor nem visz magával a koncertjére - ami az egyetlen hely, ahol el is lehetne adni - mondván, "a kurva kiadótól meg kéne vennem".

petya.bacsi 2010.06.19. 18:53:57

@gitáros: mekkora százalék megy vissza az Artisjustól a zeneszerzőknek? Ami nekem nagyon szimpatikus megoldás: a zenekarok felpakolják az oldalukra, és úgy biztos, hogy ők kapják meg a pénzt. Én is közvetlenül a zenekartól veszem a CD-iket. Nem pedig boltban, sokkal drágábbért.

336 2010.06.19. 18:54:11

@336: Azaz NEM vita tárgya...

336 2010.06.19. 18:55:55

@336: Azaz NEM vita tárgya...

petya.bacsi 2010.06.19. 18:57:02

@vuvuzela importőr: @Piszok Alfréd: akik azt hajtogatják, hogy a kalózok miatt nem fogy a lemezük (és meg sem fordul a fejükben, hogy esetleg saját magukban van a hiba), azoknak kalózok nélkül sem fogyna szerintem.

CApa (törölt) 2010.06.19. 18:57:53

@336: kérdés mit értünk megtermelés alatt. A vendéglátósnak az az érdeke, hogy hülyére igya magát a közönség. "Sajnos" mi nívós zenét játszunk, értelmes közönségnek, valahogy sose akarják leinni magukat, kóláznak ásványvizeznek - hát ebből valóban nem jön az extraprofit.
Valahogy másképp kellene ennek menni, úgy, hogy ne a piálók mennyisége legyen a zenekar értékmérője.

A kocsmákon (pub, café, bár - csak hogy ne sértődjenek meg a szón a tulajok) kívül kellene valami működő rendszer az élő fellépések lehetőségének megteremtésére, mert ezekre a helyekre valójában csak cigányzenekar, karaoke, vagy diszkó való, nem valódi zene.

lamb79 2010.06.19. 18:59:25

pár évet eltoltottem a zeneipar kulonbozo részein és a kovetkezore jutottam:

- az eloadók/dalszerzok hibásak. a produkciók és szerzoik nemhogy NEM szórakoztatóak vagy inspirálóak de még hulyének is nézik a vevokozonséget a kaptafára készult dalokkal. legjobb példa bármi, ami a kozsó féle brigádból valaha is kikerult. de ide sorolhatnám akármelyik tankcsapda kópiát is, és magát a tankcsapdát is!

- a kiadók/terjesztok elkúrták. túl nagyot akartak szakítani egy olyan piacon amelyik nem túl nagy. egy generáció megtanulta hogy hogyan lehet ingyen zenéhez jutni. miért is akarnának fizetni? és miért van az hogy egy cd-boltban (ha még léteznek ilyenek) tulajdonképpen semmit sem lehet kapni?
az a helyzet hogy magyarországi nem piac a kulfoldi cégeknek. totál értheto ha kivonulnak vagy csak simán leszarják az itteni piacot.

- a kozonség a hibás. meg kell hogy tanítsam a gyereknek hogy NAGYON kevés dolog van ingyen, es a zene/film nem tartozik ebbe a csoportba.

EvilHedgehog 2010.06.19. 18:59:31

A CD jobb minőségű mint az mp3.....hmmm...!!!AZ MP3!!! :D kackac

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.06.19. 19:02:51

...vagy: eltöröljük a pénzt, és akkor egy zenész sem panaszkodhat, hogy nem kereste magát degeszre a zenéléssel, pedig mennyit csinálta, és hogy utálta az egészet

lamb79 2010.06.19. 19:09:04

A megoldás szerintem:

az osszes zenei anyagot ingyenesen letolthetové kellene tenni. az mp3-ért cserébe email címet kérni, rajongói bázist építeni. innen lehetne értesíteni a kedves zenehallgatót hogyha a banda a kozelben játszik. és végul- a koncertezésbol megélni! Reklám, PR, hívd ahogy akarod. a rádiós sugárzást drágábban adni.

a fizikai lemezt (vinyl vagy cd) kulon opcióként meg lehetne rendelni ha valaki szeretné, lehetne drága is, kit érdekel, úgy is vesznek majd ha itt a KARÁCSONYI SZEZON.

de nem ! a rendszer nem hajlandó magát megújítani. embereknek pénz, hatalom, pozíció kell.
Ezek nem akarnak szembe nézni a ténnyel hogy a gyerekek úgyis letoltik a cuccokat, ilyen vagy olyan módon! ha betiltják a torrentet akkor még mindíg ott lesz a megaupload vagy rapidshare. a kiadóknak (abban a formában amiben vannak) befellegzett.
egy új uzleti modellre van szukség ahol valaki fizet.
természetesen Magyarországon ez se igazán mukodne. de legalább a választék ILLÚZIÓJA meglenne.

336 2010.06.19. 19:09:37

@CApa: A kocsma feladata, hogy a saját pultforgalmából eltartsa önmagát. A produkció feladata az, hogy a kocsmába vigye a közönséget. Én pont abban látom a bajt, hogy nincs olyan zenekar, aki képes megtölteni egy kocsmát. Mindegy, hogy a közönség mit iszik (bár aki naplemente után kocsival megy a kocsmába, hogy ott keresztbe tett lábbal tapsikáljon és műélvezzen egy mentes víz mellett, az Taigetosz pozitív), de legyen ott!
"Extraprofit" ügyben pont nincs igazad, mert az ásványvízen sokkal nagyobb a haszonkulcs, mint a sörön.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.06.19. 19:12:04

"Ma egy európai nagyvárosban nehezen lehet bemenni délután egy kávézóba úgy, hogy ne fussunk bele valamilyen élőzenei produkcióba."
Itthon az ezzel a baj, hogy ha csak nem haveri alapon, ingyen játszik valaki, akkor nincs az a vendéglátóhely, aki kinyögi a fellépések költségét.

Bár mondjuk Pécsett Lenthár Balázsék rendszeresenfeltűnnek vagy a Koc*a, vagy a Z*ld nevű helyeken... Meg még sok más egységben is :)

unommáazegészet 2010.06.19. 19:16:13

Bakelit forever! Aki CD-t, vagy mp3-at hallgat, meg is érdemli.

petya.bacsi 2010.06.19. 19:17:02

@lamb79: "természetesen Magyarországon ez se igazán mukodne. de legalább a választék ILLÚZIÓJA meglenne. "

Nem értek veled egyet. Működne itthon is - nagyon sokan vagyunk, akik külföldről rendelünk, mert idehaza sokkal drágább a CD, mint kint - még postaköltséggel is olcsóbb kint...

Egy új modellre tényleg szükség volna, meg egy normális magyar online zeneboltra, ami a kinti áron adná a digitális javakat, köztük a magyar zenéket is. Én biztos beruháznék a kedvenceimre, amiket szeretek.

336 2010.06.19. 19:26:02

@ColT: Az előbb kvázi beszóltam a Gödör-nek, mondván ingyen van ott a zene és ez gáz. Ott azért tud ingyen lenni, mert bemegy egy átlag napon ezer ember, aki otthagy egy rakat pénzt. Az ő nyereségükbe simán belefér, hogy földobjanak egy bandának egy kilót. Az átlag klubba viszont nem fér be annyi ember, amennyi képes volna akkora fogyasztásra, hogy a hely ingyen adhassa a koncertet. Ha egy zenekar egy kilóba kerül, akkor a helynek kettőt kell csinálnia a pultban, hogy csak a zenekarral nullán legyen. Arra akarok kilyukadni, hogy a Gödör alapjában véve jófej, mert a saját nyereségéből áldoz arra, hogy ott koncertek legyenek, de közben kinyírja vele a többit.

lamb79 2010.06.19. 19:28:44

@petya.bacsi:

szerintem nem mukodne, az átlag magyar kozonség utál fizetni de uvoltve koveteli a minoséget (inkább ez az átlag kozép vagy kelet-európai). jópár éve kulfoldon élek és pont itt látom a legnagyobb kulonbséget. ha elmegyek egy koncertre, a kozonség a koncertrol kifele menet vásárol egy csomó cuccot, mindegy hogy Jan Garbarek vagy Napalm Death. minoségi volt a produkció, vásárolnak és az esetek nagy tobbségében én is. otthon nincs pénz és nincs affinitás hogy vásároljanak az emberek (nagy átlagról beszélek), ha Roger Waters telerakja majd megint az arénát akkor se fogják a rajongók megrohanni a pultot!

egy teljesen liberális rendszer kell. a kozonségnek kell dontenie hogy mit zabál majd meg, ha a lady gaga olyan jó akkor vigyék és menjenek a koncertre! az ingyen mp3 az o rajongóinak számát noveli HA JÓ A ZENE/PRODUKCIÓ.

Flaggx 2010.06.19. 19:31:33

Ez az egész zeneipar hasonló a pizzához.
Mintha az egyik pizzás - aki szar pizzát csinál, nincs weboldala, nuku netes étlap, csak telefon - elkezd sírni, hogy ebben az országban nem lehet pizzát eladni.
Dehogynem lehet! Évek óta neten rendelek pizzát, a kedvenc helyeimről, ahol jót sütnek.
A zenészek is rájöhetnének, hogy ez már a 21. század, nem a 60as évek. Csináljanak maguknak weboldalt - semmiből nem tart ma már - ahol bele lehet hallgatni a számaikba, és letölteni őket 1-200 Ft/db áron.
Magamból indulok ki, én legalábbis nem vagyok hajlandó olyan zenéért fizetni, ami nem tetszik. Ráadásul a cd-vel mi a fenét csináljak? Múlt századi technológia kérem szépen.
Az iTunes miatt is hisztiztek anno a kiadók, a zenészek, mégis jól megy a szekér arrafelé.

Flaggx 2010.06.19. 19:34:28

Ja, és persze Artisjus bekaphatja, vajon a füzetekre mikor kerül matrica - merthogy bele lehet írni a dalszöveget - és a cipőkre - azzal meg dobolni az ütemet?
Vagy pl. én szoktam fütyülni a kedvenc zenéimet. Most akkor jön Artisjus és lematricázza a számat?
(Ráadásul egy olyan cég kaszál ezen milliókat, akik igazából nem csinálnak semmit)

lamb79 2010.06.19. 19:35:48

de persze ez megint nem tetszene azoknak akik a régi, befuttatott rendszerbol akarják magukat degeszre keresni. mert ha a kozonség dontési jogot kapna, akkor miért is lenne szukség a mogulok "felfedezo, támogató" munkájára? hát semmi. mondom én, egy lépcsofokot ki kell vágni a rendszerbol, ez pedig a kiadók/terjesztok lennének.

újjabb példa az x-factor/megasztár stb modell. 2 évig lehet valakibol sztár aztán jon az új arc mert egy frissebb produkció az elején mindíg nagyobbat robban.

nem gyozom kihangsúlyozni hogy anno John Peel mekkora király volt. megmutatta a kedvenc zenéit a kozonségnek, de hagyta hogy mindenki maga dontson és NEM EROLTETTE LE AZ EMBEREK TORKÁN a kedvenc zenéit. de jó lett volna egy ilyen anno Magyarországra is. de mi csak bohócokat kaptunk.

lamb79 2010.06.19. 19:44:11

újabb kérdés.

Szerintetek miért nincsen értékelheto online zenebolt Magyarországon?

egész egyszeruen nem adnak el forgalmazói jogokat Magyarországon, ugymint az ITunesnak kulfoldon. egy nagyobbacska szerver, egy kissebb csoport programozó/digitalizáló. a pénz már jonne is, akár két ember elindíthatná a szolgáltatást. valamiért még sincs ilyen! valakiknek nem érdeke hogy Magyarországon profi online zenebolt legyen. vajon kik lehetnek azok?

Zene 56 2010.06.19. 19:45:13

A Rock Zene (és a többi is) örök és elpusztíthatatlan! / Schuszter Lóri/

A köré épült rabló banda viszont megbukott!
A zenész alig kap valamit, a zenével kereskedők viszont rabolnak! És mivel egyre kevesebbet tudnak eladni a magas áraik miatt, ezért egyre olcsóbban próbálják meg előállítani és egyre drágábban próbálják meg eladni! Mire persze még kevesebben veszik!
Az árak nem a zenészek miatt olyan magasak, hanem a rátelepült hatalmas létszámmal dolgozó kifosztó rendszerek miatt! A kereskedő keresi a legtöbbet!

Egy üres CD már csak 20-30 Ft!!!
Az ország meg tele van üres studiókkal!!!
Egy LP a MULTIKNÁL mégis 3-5.000 Ft között van!!!
Maximum 500 Ft lehetne, és akkor vinnék!
A PICON PONT ANNYI! VISZIK IS…

Megoldás:
Saját készítésű internet letölthetőség nagyon olcsón, hagy vigyék...!
(You Tube, Facebook stb.)
Ha 100 Ft-ért adod az albumot és ha az jó és letöltik az egész világon pl. 100.000 x, az máris 10 millió kemény magyar Ft!

Mint pl. a Román INNA!
www.youtube.com/watch?v=1rh3_r0nbKs

Ezt az egyszerű disco dalt 22 millióan nézték meg!!!
(De van olyan zene is, amit 300 millió fölött láttak! Sorba állnak a szponzorok a következő klipért, hogy bekerülhessenek… )
Ha csak hasonlót tudtok magyar DJ-k és zenészek, akkor ha ez az 1 dal 10 Ft-ért letölthető, az is már 220 Millió Ft!
És ha az LP-t 100 Ft -ért adod, már ki sem merem mondani...
És akkor már jönnek a szponzorok is csőstül! Ruha, üdítő, alkohol stb. termékek...

Elég lesz???

És ha van érdeklődés, az után már könnyebb reklám termékeket elrejteni, jó pénzért, az új videó klipben! Amihez azért egy kis elő-reklám azért nem árt!!!
De INNA-ról például én soha nem hallottam a You Tube-ig!
Egyszerűen ennyire jó a dal és a videó klip, hogy ennyien megnézték...

A fogyasztói társadalomnak vége!
Meg kell változtatni a zenei világunkat is!

Először is csináljatok JÓ ZENÉT!!!

Most néztem a VIVA TV gáláját! Borzalom...
Celeb zene verseny hegyek! Gagyi...
Ezekkel nem lehet betörni az EU piacaira! Amerikában meg még csak ki sem röhögnék ezeket! A legkisebb kocsmában jobb zenészek vannak, mert ott ez a legmagasabb szinten elismert SZAKMA! Nálunk meg a középszer/szar uralkodik!
Az számít ki melyik lemezkiadónak a fia! Nem elég a hang, tehetség is kell!
Itt még a műsorvezetők is tehetségtelenek, végig ordították az egészet. Élvezhetetlen.
Egy igazi KIROBBANÓ TEHETSÉGŰ előadóművészt sem láttam a VIVA COMET-en!!!
Talán Zséda, aki tud énekelni is…

A Románok már itt is levertek bennünket!
De most vége a középszer uralkodásának, jönnek az igazi tehetségek!
Első lépés az X-FACTOR!
Aztán lassan jön a többi lehetőség is, a celebek meg mennek a süllyesztőbe...
Addig is játszani, játszani, játszani!!!

CSAK ÉLŐBEN !!!

no mail, no problem 2010.06.19. 19:47:28

@trashr5: Nagy, nem erre szakasodott áruházakban próbálsz vásárolni, vagy az utolsó néhány, a túlélésért küzdő független lemezboltok valamelyikében?

@CApa: Miért, mi más lenne az érdeke a vendéglátósnak, ha ingyenes koncert van a kocsmában? Mi másból tudja kifizetni - az egyébb rezsijén felül - a zenekar gázsiját, a hangosítás bérlését, ha nem abból, amit megisznak a vendégek? Mert ha mindenki iszik egy filteres teát, vagy egy szódát, és ad rá 10 forint jattot, abból még a bérleti díj sem jön ki, ember.

@lamb79: "és miért van az hogy egy cd-boltban (ha még léteznek ilyenek) tulajdonképpen semmit sem lehet kapni?"

Ez egy nagyon erős állítás, és szerintem messze nem igaz. Azt mondhatod, hogy a még létező boltok nem fedik le az összes létező stílusokat, és sok olyan zene létezik, amelyet egy adott boltban, vagy akár az egész országban sehol sem kapható, de hogy tkp semmit se lehet kapni, az vitatható.

"az a helyzet hogy magyarországi nem piac a kulfoldi cégeknek. totál értheto ha kivonulnak vagy csak simán leszarják az itteni piacot."

A kiadók hiányát meg én szarom le, nekem az ún. major labelek kiadásában elvétve van albumom, többnyire független kiadós, vagy éppen szerzői kiadásaim vannak. Ezek mind rendelhetők az interneten, de többnyire be tudják hozni a kisboltok is.

@roxxtar: Figyu, akinek válaszoltál, ő is azt írta, hogy kapni itt-ott veszteségmentes formátumokat. Másrészt tényleg hülyeség az egész CD vs. MP3 tematika, mi a faszért nem lehet elfogadni, hogy valaki MP3-at akar hallgatni, a másik meg zöldhajat kap tőle? Arról nem is beszélve, hogy az ilyen jellegű, alany-állítmány tömörségű kinyilatkoztatásos megállapítások többnyire ezer sebből véreznek, ennél sokkal árnyaltabb az egész tematika.

petya.bacsi 2010.06.19. 19:49:00

@lamb79: továbbra sem értek veled egyet. Nézd meg a kereseteket/árakat itthon és külföldön. Nézd meg azt, hogy mennyi itthon egy új megjelenés DVD-ből, CD-ből és nézd meg mondjuk Angliában (kereset-ár függvényében).

Az emberek egy része nem azért tölt le a netről, mert mekkora Robin Hood, hanem azért, mert nincs pénze megvenni. Persze lehet azt mondani, hogy a kultúra annak jár, aki megfizeti...
Van egy másik rész, akinek a legújabb telefonja, autója, ruhája van, és mégis lopja a zenét/filmet. Mert minek vegye meg, mikor ingyen is meg tudja szerezni.
És van egy harmadik rész, aki a lehetőségéhez mérten vásárol is.

Nincs pénz, de valamekkora kereslet lenne (persze most is van).

Sajnos itt is születnek a sztárok (de a régiek színvonalát még alulról sem ütik meg), akiket megcsinálnak, aztán meg WC-n le.

@Flaggx: idehaza sajnos sok zenekar leragadt, és mindenért a kalózokat okolják.

Valaki, aki tud válaszolni: az Artisjus miért pakol minden francra matricát? A fényképeimhez mi közük van? Azok az enyémek, a nagy frászkarika jár nekik ezek után!

petya.bacsi 2010.06.19. 19:51:58

@lamb79: miért nincs itthon értékelhető zenebolt? Ezért: index.hu/tech/net/2010/02/18/epitsunk_sajat_itunest/ Nézd meg mennyi jogdíjat, meg egyéb marhaságot kell fizetni...

@Zene 56: Sok igazságot írsz...

336 2010.06.19. 19:58:24

Kattanjatok már le az Artisjus-ról, az legalább egy következő post!
A lényeg, hogy először piacképes produkcióra van szükség, utána meg nem szabad a babérokon ülni. De mondjatok már nekem olyan hazai zenekart, aki ezt tudja?

no mail, no problem 2010.06.19. 19:59:14

@lamb79: De jó, akkor nálam minden héten karácsonyi szezon van. ;) A külföldi koncertes CD pultos példáddal nagyon igazad van, rendszeresen ezt tapasztalom a külföldi és az itthoni koncerteken. Külföldön többnyire sorbaállok ha venni akarok valamit, itthon legfeljebb akkor, ha valami ezoterikus koncertre megyek, ahova eleve csak 30-50-100 rajongó megy el. John Peel, meg a Peel Session meg fogalom, nem kérdés.

@unommáazegészet: Mert te soha, sehol egyetlen egy darab szarul szóló bakelitet nem vettél, az mind a minőség csimborasszója. Na hagyjál már.

Zene 56 2010.06.19. 20:00:56

@336:
NEM!!!
A GÖDÖR nem jó fej!
Ugyanis több millió forintot kapnak havonta az állam bácsitól "kultúrára"! /MSZP-SZDSZ-es kapcsolataik révén, még idén őszig!/
Abból könnyű naponta egy-egy haveri zenekart felléptetni!
Az bösszes többi program, kiállítás mind-mind állami pénzből megy! És a zenészek itt is alig kapnak, ha kapnak.
De itt sem a legjobbak zenélnek, hanem aki a brancson belül vannak.
Ennek itt is hamarosan vége...és jöhetnek az igazi közönséget bevonzó zenekarok, programok.

Zene 56 2010.06.19. 20:04:01

@Flaggx:
És még csak törvényi alapja sincs a kaszálásnak, és még csak nem is a zenészek kapják...

lamb79 2010.06.19. 20:05:32

@no mail, no problem:
simán kijelentem pedig. amikor egyszerre 2 nagykereskedelmi cégnek dolgoztam (nem is olyan régen) folyton azon panaszkodtak a kiskeresek hogy nem megy nekik a cucc. januárban átnéztem a listát hogy mi lenne a visszáru és a listán az egy szezonnal azelotti slágertermékeket láttam (Clayderman, Andre Rieu stb.) amikor szóltam a nagyfonoknek hogy a készletezést szerintem keményen elcseszték még engem akartak hátbaszúrni. de az igazi lokés az volt amikor az unokaocsém mondta hogy ugyanabban a boltban egy Máté Péter best of cd-t nem tudott venni a keresztanyámnak. talán arra nem volt bizományi szerzodés és ezért nem rendeltek 5 darabnál tobbet. a gyenge árukészlet egy rossz uzletpolitikai dontés.

az cd-k drágák mert Magyarországon általában mindenki egy megszokott nagykertol vesz, nem a kiadótól. ez azért van mert az emberek lusták és a nagykerben mindent megtalálnak egy helyen, nem veszik a fáradtságot. VAGY a tudásanyag nincs meg hogy mit ki mikor és hogyan adott ki. a szakmának nincs becsulete. de egyáltalán milyen szakmának van még?
de ennek a (régi) modellnek szuksége van a nagykiadókra, ezért jobb ha nem vonulnak ki.

336 2010.06.19. 20:08:39

@Zene 56: Nem érdekel (szakmai szempontból), hogy mennyit kapnak az államtól, mert a piacról is megélnének. Amit viszont arról állítasz, hogy ott csak a "körön belüliek" léphetnek föl, az szerintem nem igaz. Az viszont érdekelne nagyon, hogy szerinted kik azok a zenekarok, akik vonzanák a közönséget?

Kuruttya 2010.06.19. 20:14:40

Komolyan van aki még 2010-ben Audio CD-t vásárol? A magyar kiadók meg komolyan gondolják, hogy ebből meg tudnak még sokáig élni? Ennyi erővel árulhatnák azokat a műanyagdobozos mágnesszalagokat is.. franc se emlékszik már rá, hogy hogy hívták.

Aki meg ebből MP3 vs. CD vitát generál, az nagyon nem érti, hogy miről van itt szó. Itt a lényeg az, hogy ma már a technológia bőven lehetővé teszi, hogy az adatot (ebben az esetben a zenét) függetlenné tegyük az adathordozótól. Semmi szükség nincs arra, hogy a fizikai kiterjedéssel nem rendelkező adat vásárlásához be kelljen menni egy boltba, és egy fizikai tárgyat kelljen levenni a polcról! Nem azért van 64Gb tárhely az iPod-omban, hogy egy vacak 0.7Gb-os, de cserébe használhatatlanul nagy lemezt vásároljak valahányszor meg akarok venni egy albumot. Pár év múlva pedig arra sem lesz szükség, hogy bármennyi tárhely legyen a lejátszóban, mivel egy storage serverről fogja streamelni a zenét az interneten keresztül. Méghozzá lossless formátumban, tökéletes minőségben. (Bátrak már ma is megtehetik ezt, csak kicsit borsos még a mobilnet ára..)

unommáazegészet 2010.06.19. 20:16:43

@no mail, no problem: :-) Csak azért írtam, mert vártam ezt a választ. De komiolyan.

336 2010.06.19. 20:26:46

@Álmos: Te biztosan nagyon fiatal vagy, és nem érted a pszichológiáját a birtoklásnak. A CD igenis él, és még fog is sokáig. Abban igazat adok neked, hogy az eladott mennyiség tekintetében meg sem fogják ugatni a '90-es évek elejéét, egyszerűen azért, mert a puszta hallgatáshoz tényleg felesleges a méret, meg drága is. Viszont a könyvpiac sem döglött meg, pedig milyen régen digitalizálták már a világirodalom gyöngyszemeit. Valahogy még mindig szeretem a könyvespolcomon tudni az újdonságokat, sőt az idők során klasszikussá érett műveket megveszem drága pénzért bőrkötésben is, hogy megválhassak a paperback-től. A lemezekkel ez ugyanígy van. Igenis megveszem a special edition-t. Más kérdés, hogy a kocsiban már én is az iPod-ról hallgatom.

Kuruttya 2010.06.19. 20:35:45

@336: a könyveknek van egy rakás előnyük még a kifejezetten könyvolvasásra kitalált eszközökkel szemben is (szebbek, kényelmesebbek a szemnek, nem kell feltölteni őket, stb). A zenének nincs. Az én birtoklási vágyamat pedig tökéletesen kielégíti ha látok egy-egy szép ikont a "megvásárolt termékeim" listában. Játék vásárlásnál már régóta működik a dolog nálunk is (a Steam szerencsére nem régió korlátozott), és imádom.

no mail, no problem 2010.06.19. 20:45:55

@unommáazegészet: Pedig én nem akartam támadni semmilyen elkötelezettséget, csak nem az a valóság, hogy ami bakelit, az mind jól szól, vagy ha valami bakeliten van, az csak jól szólhat. Van pár lépcsője mire a lejátszott zenéből hallgatható hordozó lesz, és ha idejekorán elkúrják, akkor már nagyon mindegy, mi a médium. És persze szar vinilt is lehet vágni/préselni ugyanarról a felvételről - erre is van példa.

336 2010.06.19. 20:47:06

@Álmos: Ne érts félre, nem a modern technikát herótozom, csak annyit mondtam, hogy sokan vannak, akik kifejezetten büszkék a gyűjteményükre, és folytatják is a gyűjtést. Az én vágyaimat inkább elégíti ki egy album, amit kézbe lehet venni, el lehet olvasni az impresszumot, végig lehet nyálazni a közreműködők névsorát stb. Biztosan kettőnk zenehallgatási szokásai között is jelentős a különbség. Én leülök, és zenét hallgatok, tehát csak arra figyelek, ami szól.

Zene 56 2010.06.19. 20:53:53

Hogy kik azok a zenekarok, akik vonzanák a közönséget?

Egyenlő esélyek esetén majd a közönség eldönti!

Magyarországon az utóbbi 8 évben végleg a középszer vette át a hatalmat.
Mindenütt!
Az igazi tudás nem számít, kormány hátszél kell...és van Tv szereplés, koncert, lemez!
Mindenütt a kicsinyes, önző érdekek döntenek a fellépésekről, nem a tehetség!

A VIVA COMET-en pl. nem léphettek fel az RTL KLUB sztárjai, mert a TV2 támogatta a közvetítést!
Pedig mekkora reklám értéke van. Itt buktak le megint, hogy nem kereskedelmi szempontok alapján működnek, pedig névleg kereskedelmi Tv-k!

Szét KELL ZAVARNI az egész áll-kereskedelmi bandát a szórakoztató iparban!

Most az egyértelmű felhatalmazás birtokában végre megkezdődik a rendcsinálás az egész országban.
El fogja érni a zene ipart is.
Meg fog szűnni a mesterséges kiválasztás.
Csak a jó zenészek fognak fellépni, akik tényleg behozzák a közönséget.
Kocsmába kocsma zene, PUB-ba színházba komolyabb zenekarok.
A Quimbyre például mindenütt teltház van, mert JÓ !!!És ÁKOS is!
Mindent a helyén. A közönség is alig várja már a jó, olcsó koncerteket!
Stargarden 16.000-24.000 Ft-ért???? BUNKÓK!
Pedig A SZIGET Kft is állam pénzszívásból él és kaszál!!! Rengetegen vannak egy-egy Sziget fesztiválon, mégis hatalmas pénzeket kapnak. De ma már szinte az összes nagy fesztivált ők csinálják, akkora a politikai támogatottságuk. Illetve eddig akkora volt.
Most ennek is vége kell hogy legyen!

Mert csak az igazi versenyhelyzetben derül ki, hogy ki mennyit ér!!!
De most még pár hónapig vannak az egyenlők és az egyenlőbbek!

Szerintem nem szabad állami pénzek bevonásával tömegesen ingyenes koncerteket szervezni, mert az csak a brancson belüli haverok fellépését biztosítja, akik persze a középszerhez tartoznak. Ez van most szinte mindenütt. Ugyan azok a zenekarok köröznek fesztiválról fesztiválra egész nyáron! Néha kell csak egy-egy külföldi nagyot is meghívni.
Siófokon a CocaCola Beach ingyenes koncertjei az egész város szórakozó helyeit hazavágták az utóbbi jó pár évben!!!
Nem lehet sehol egy bulit sem szervezni, mert az ingyenes, Balaton parti hatalmas nagy állami területtel nem lehet versenyezni.
De ott igazi jó, tehetséges kezdő magyar zenekarok nem léphetnek fel, csak azok akik már belesimultak a Celeb világba!

Ugyanis NEM A BEVÉTELBŐL ÉLNEK EZÁLTAL NEM SZÁMÍT MENNYIRE JÓ AZ AKI FELLÉP!!! NEM SZÁMÍT MENNYI LESZ A BEVÉTEL!
Aki adja a pénzt, itt a pártok, azok diktálnak!
Undorító, mert már az ORI időkből tudjuk, hogy az politikai megbízottak semmit nem értenek a zenéhez! Attól még kinevezték őket az ORI és a lemezgyár élére.
Soroljam Bulányitól Borosig?

Szegény Gansta Zoo-Lí! Ma már ő is csak egy CELEB. Meg Nagy Feró! De ő legalább még saját magát is kicsúfolja ezért...
Őt még mindig imádom, mert hatalmas előadó!
A Stragardenen is nagyon jó volt ! Jók az új gitárosok. Nagyon!!!
Feró nagyon jó a színpadon, nagyon hiteles, és nagyon erős a kisugárzása még mindig! semmit nem kopott a régi erejéből! (Akár csak Mick Jagger! Ezt nevezem X-FACTORNAK! A tehetség nem kopik el, csak a mesterségesen felfújt sztár pukkad ki gyorsan!)
Pedig Ferót először 1973-74 körül láttam, amikor még együtt kergetek a rendőrők benünket egy-egy jó , de akkoriban még nem nagyon tűrt, vidéki rock koncert után!
Ja, azok a boldog szép idők!
Ma is menekülök egy-egy borzalmas, tehetségtelen, vísítózó zenészek által előadott koncert elől...

De mecsoda különbség...
:-)

no mail, no problem 2010.06.19. 20:57:22

@Álmos: A birtokláson túl a CD-nek lehet fasza borítója, benne lehet a szöveg, meg fotók, meg elolvasható elménckedések a zenésztől. Egy állat borító a kb. 30x30-as LP méretben meg egyenesen vadító. Az LP-hez meg néha van vicces pendrive az MP3-mal. A CD/LP birtoklás semmiben nem különbözik egy könyv birtoklásától. És igen, többnyire minőségi előnye is van.

336 2010.06.19. 21:08:44

@Zene 56: Egyetértek minden olyan törekvéssel, ami azt szolgálja, hogy a zeneipar ténylegesen piaci alapon működjön. Tudomásul kell viszont venni, hogy a piac kifejezésbe sok minden belefér. Igen, Feró tehetséges. Meg is él abból, amit csinál, de kell hozzá némi kurválkodás. Quimby dettó. De piaci alapon működött anno a Neoton is, pedig tudjuk, hogy volt hátszelük rendesen. Azért mondom, hogy mégis piaci alapon működött, mert alkalmazott olyan technikát, amit akkoriban kevesen. Ezt lobbinak hívják.
Kicsit olyan érzésem van attól amit írsz, mint húsz éve, amikor azt mondták, hogy vége az Aczél korszaknak, és majd jöhetnek végre az igazi tehetségek, akik eddig el voltak nyomva. Aztán szépen kiderült, hogy nem jött senki...

no mail, no problem 2010.06.19. 21:17:52

@Zene 56:

Nem kicsit vérzik a torka az érvelésednek. A politikai részével nem akarok foglalkozni, legyen neked a te hited szerint.

Ha egy előadót sokan hallgatnak, azt népszerűnek hívják, nem pedig jónak. Az érvelésed, hogy x előadón azért van teltház, mert jó: butaság. Nem attól lesz valami jó, hogy sokan hallgatják, ez érvelésben meg akkora módszertani hiba, hogy még neve is van: argumentum ad popolum.

Azt se tudom nagyon értelmezni, hogy "kocsmába kocsmazenét, máshova komolyabb zenekarokat". Mi az, hogy "kocsmazene", mi az, hogy "komolyabb", és legfőbben hogyan rangsorolod a helyeket, mi dönti el, hogy hova mi "való"?

Ne lódíts, 1973-74-ben szerintem sehova nem kergették a Ferót, akkoriban az akkori feleségével, Csuka Mónikával lépett a Táncdalfesztiválon:

"Énekeltem én már arany ruhában,
csillogott a flitter a mellemen.
A Szupersztártól a Syriusig
nem jött össze semmi sem óh nem!
Énekeltem én a rádióban,
a TV-ben tettem az eszemet."

Kuruttya 2010.06.19. 21:19:10

@336: oké, tőlem áruljanak prémium minőségű cd-ket kifejezetten gyűjtőknek, darabja 20e ft, cserébe fémdobozban érkezik bőrkötéses szövegkönyvvel és kézzel dedikálva :) De a tömegfogyasztás jövője biztosan nem ez.

@no mail, no problem: ezt mind megkaphatod digitális formátumban is. Sőt, még többet. Nekem nem értékesebb a kinyomtatott borító a monitoromon megjelentnél. A könyvhöz képest pedig az a nagy különbség, hogy a könyv "használatánál" magát a tárgyat fogod a kezedben, így aktívan hozzájárul a fogyasztási élményhez, míg a zenénél erről nincs szó.

no mail, no problem 2010.06.19. 21:21:26

@336: Mi az hogy nem jöttek a tehetségek? Andrásfalvy Bertalan, Fodor Gábor, Pokorny Zoltán, Magyar Bálint, Hiller István, Szőcs Géza neked senkik?!? Ezt mindjárt kikérem magamnak ;D

no mail, no problem 2010.06.19. 21:25:29

@Álmos: De van. Ülök a zenehallgatás élvezetét szolgáló székben, hallgatom a zenét, és fogom a borítót, nézem a képet, olvasom a szöveget. Ez utóbbi egy opera esetén komoly hozzáadott értékkel bír.

Neked akkor, és csak van igazad, ha elfogadjuk kiindulási alapnak, hogy zenehallgatás forrása a számítógép, vagy az MP3 lejátszó. Ha ez nem igaz, akkor pontosan nulla igazad van.

Zene 56 2010.06.19. 21:38:06

Nekem is hatalmas lemezgyüjteményem van, el nem adnám semmiért!
De már én sem azokat hallgatom.
A You Tube-t imádom!
Az összes nagy régi bandát láthatom is, amit a 60-as, 70-es években még csak nagy ritkán lehetett hallani a környező országok rádióin!
Aztán meg a Komjáthy-ban!

Nagy Ferót már 73 körül (pár évet lehet, hogy tévedek, de nem valószínű)is verték a rendőrőök pont ezért próbált már akkor is celebkedni egy kicsit és ponta felesége kérésére, aki megunta rock életet, beállt a sorba! A felesége kedvéért beöltözött majomnak, de nem tartott sokáig. Egy diszkó dalt énekelt és aztán inkább elvált és visszatért a saját zenéjéhez!
:-)

De köszi a megiedologizálást!
Nálam csak kétfajta zene van, jó és rossz!
A jó minig megtalálja a helyét. Erre céloztam.
A középszer viszont a reklámtól függ. minél többet játszák, minél több fellépése van, annál jobban fejlődik.
De az igazi tehetség közben elsorvad, mert nem jut fellépéshez pl. a Neoton miatt! Rengeteg zenekar átkozza őket ma is, az állami hátszelük miatt!
Az LGT-t hazarendelték, mikor nyugaton lemezt készítettek és sorban jöttek a fellépések.
A Neotont nem hívták haza Tokyóból, hanem megnyerte az ottani fesztivált.
Erről beszélek, és ettől még a Neoton IS jó zenekar, csak gáz....

no mail, no problem 2010.06.19. 21:39:34

@lamb79: Olyan üzletláncokról beszélsz, mint az MM/Saturn vagy az Electroworld? Azok elég sajátságosak. (Ugyan sokaknak csak az nagy hiperek vagy a shop-os benzinkút jelentik a környékükön a CD forrást, de ezeket már nem szívesen sorolnám a zeneforgalmazók közé.)

Kuruttya 2010.06.19. 21:40:38

@no mail, no problem: konkrétan nem tudok olyan zene lejátszásra alkalmas eszközt mondani, amiből ne létezne már jóideje mp3-képes változat. Ennek már rég nincs semmi köze a számítógéphez. A borítót meg a szövegeket pedig olvashatod egy iPhone-on, vagy iPad-en :) Hidd el nekem, 10 év múlva legfeljebb ebayen kaphatsz olyan eszközt, amiben lesz optikai lemez olvasó :)

Íme a jövő: www.apple.com/airportexpress/features/airtunes.html

336 2010.06.19. 21:40:58

@no mail, no problem: Kb. ehhez az utolsóhoz nem tudok mit hozzátenni, akár én is írhattam vón. :)
Ami az általad felsorolt politikusokat illeti, én nem az Aczél után következő hivatali utódokra gondoltam, hanem az előadókra. Kérdem én, ki az, aki tehetsége ellenére el volt nyomva, majd a nagy szabadság kitörésével elfoglalta az őt megillető helyet a kulturális térképünkön?

336 2010.06.19. 21:56:20

OFF: Hova lett a többi? Nálam 21.25-nél megállt az élet, pedig egyszer már láttam későbbi hozzászólásokat is.

336 2010.06.19. 21:58:47

@Álmos: Még ma is lehet kapni klasszik lemezjátszót. Ezt mivel magyarázod?

Kuruttya 2010.06.19. 22:14:12

@336: mert az audiophil-ek még mindig úgy gondolják, hogy a bakelit jobban szól, meg a DJ-k tudják kézzel pörgetni, meg úgy általában divat a retró. Lefogadom, hogy a CD-nek nem lesz ilyen "halál utáni élete", ha a kiadók végre leveszik a lélegeztetőgépről.

336 2010.06.19. 22:26:49

Egy Roksan nem a dídzséknek készül, bár tudom, hogy nem jó a példa. De a mai napig gyárt ilyet a Sony is, méghozzá szíjasat és nem direkt hajtottat, tehát se lovász, se audiofil.

Zene 56 2010.06.19. 22:33:02

Milyen nagy szabadságról beszélsz, kedves 336 ?
Ugyan azok a vezetők maradtak mindenütt. Ma is ők döntik el mi a jó, mi jelenhet meg, mi kap állami támogatást, reklámot. Mert arra a kicsiknek nincs pénzük.
Ugyan azok tartják a markukban az országot, mint régen, csak most az ellopott hatalmas vagyonuk birtokában, nem politikailag.

Talán majd most elindul a változás és lehetőséget kapnak az új tehetségek is, mert eddig semmi nem változott Erdős Péter óta.

Akkor is Boros Lajos, meg Bors Jenő, meg a többi "komcsi" mondta meg a tutit, meg a Neoton (akik 2010-ben VIVA COMET életmű díjjat kaptak! Még mindig/már megint ők! Hol itt a rendszerváltás?) akik most mint lemezkiadók még mindig döntési helyzetben vannak. Ma is ők döntik el kinek lehet lemeze, Joós Pistivel az élen, akinek a felesége lett a nagy-nagy hátszélnek köszönhetően Szűcs Jutka után (aki tényleg egy tehetséges ÉNEKESNŐ!) az új diszkó királynő!
Minden féle énekesi tehetség, tiszta ének hang nélkül...
Mert a nagy középszerben a többi közepes és gyenge előadó között ő lett a királynő!
De Erika legalább megdolgozott érte, eljárt évekig énektanárhoz, Ő legalább szorgalmas volt! Ezt tisztelem benne, de attól még nincs szép, tiszta énekhangja...

Ma nálunk a többi kiadó is a régi rendszerből megerősödve maradt ránk. Nincsenek az újak között igazán nagyok, a pénz hiányában, mert ők nem fértek oda az állami húsos fazékhoz! És ma sem férhetnek oda a régiek összezárnak és védik a piacukat.
Ezért nincs még világ sztárunk!(A Románoknak meg már van, több is!!!)
Mert nem engedik oda a nagy média lehetőséghez az igazán eredeti tehetségeket, akiket nehéz megalkudóvá tenni!
Ha meg mégis felbukkan egy, aki veri az egész hazai mezőnyt, annak készítenek egy olyan video klippet a zseniális saját dalához, amiben végig hátrafelé mozog eltorzult arcal! A régi "szakma" összezárt, azóta sincs egy jó dala sem!!! (R.Magdi!)

Csak könnyen irányítható mű-sztárok kellenek, mint szegény Tabáni Teremőr István!
Van valamilyen hangja, de TEHETSÉGTELEN, SZINPADKÉPTELEN, és ebbe a törvényszerű kudarcok után bele fog reccsenni, szegény! Maximum pár év, és kész.

Azt, hogy nem történt rendszerváltás a zene iparban sem, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy amikor sok-sok év elnyomás után végre született egy rádió, amelyik CSAK MAGYAR ZENÉT JÁTSZOTT, támogatva ezzel az új tehetségek felbukkanását, azt gyorsan betiltották mondvacsinált ürüggyel, hogy ott bírálták a kisebbséget. Nem volt igaz, én pont hallottam az egészet. Szinte az egész "hazai" pop szakma azonnal megtiltotta a zenéinek a lejátszását!!! Pedig abban a rádióban nem is akartak "keresztényeket akasztani karácsony estéjén", vagy bárki mást, mint a Tilos Rádióban.
Ami még ma is vígan szól, hazám nagy -nagy szégyenére...
Remélem már nem sokáig!

Szóvel jönnek hamarosan az új Magyar tehetségek, az új Magyar rádió és TV adók és vissza vesszük a ZENÉBEN is a vezető szerepet, mert a Magyar egy nagyon tehetséges nép!

no mail, no problem 2010.06.19. 23:03:21

@Álmos: Engem nem érdekel különösebben az MP3. Van így még pár ember, sőt elegendően vannak ahhoz, hogy direkt az pénzük megcsapolása végett fejlesszék azokat az eszközöket, melyek te de facto kihaltnak vélsz. És le merem fogadni, hogy tíz év múlva is fognak fejleszteni is, és gyártani is.

no mail, no problem 2010.06.19. 23:09:06

@Álmos: Az audiofil nem úgy gondolják, hanem úgy hallják, hogy a jó bakelit jobban szól. Az MP3-hívők, azok akik csak úgy gondolják, hogy nem.

Nem, nem a retró a divat, hanem az Apple. Ha retró lenne a divat, akkor az emberek a Sota lemezjátszókért élnének sorban megjelenéskor egy napot, nem az iPad-ért.

no mail, no problem 2010.06.19. 23:09:59

@336: Tudom. Én meg idiótán vicceskedek.

EvilHedgehog 2010.06.19. 23:12:28

@no mail, no problem: "Van így még pár ember..."

Ez rétegigény. A többség azt mondja hogy neki nem kell a fizikai lemez. Ezt igazolja az iTunes és társainak sikere tőlünk nyugatabbra.

no mail, no problem 2010.06.19. 23:22:40

@Zene 56: Te még az életedben nem hallgattál Tilost, azt le merem fogadni.

És ha eddig nem vetted észre azt a vicces paradoxont, akkor most rámutatok neked: Pont az általad - feltételezem - oly kevéssé szeretett - liberális eszmék terjedése teszik lehetővé, hogy elmond a véleményed. Itt, vagy máshol: mindegy. És pont az általad (is) annyira rühellt elöző rendszer az, amelyik ilyen-olyan ürügyekkel, pontosan úgy korlátozta mind a szólás-, mind a művészi szabdságot, ahogy ez te most szívből óhajtod. A korlátozásnak a korlátozás a lényege, nem pedig az elvtársiasság, a keresztényiség, a hazafiasság, vagy a magyarság szimbólikus elvárásianak való vélt, vagy elvárt megfelelőség.

no mail, no problem 2010.06.19. 23:44:34

@EvilHedgehog: Igen, rétegigény. Viszont a lemez gyártásában pedig piaci szempontok döntenek, nem pedig a népszavazás, amit gondolom az MP3 vastagon nyernének. Legfeljebb az Apple ezután sem gyárt majd lemezjátszót, de ez eddig sem hiányzott, eddig sem sírtam tele miatta a párnámat.

Én csak annyit állítok, hogy a piac kínálati oldala azt mutatja, hogy ez a réteg még eltart egy csomó gyártót, és jó néhány lapot, és gyártók sem a létükért küzdenek, hanem fejlesztenek. Tőlünk nyugatabbra, pont ugyanott, ahol az iTunes és az Apple olyan nagyon zajos siker. Nálunk eltartanak pár boltot, meg olyan olyan embereket, mint pl. Dénes Péter.

Az MP3 sikere meg nyilvánvaló, miután felnőtt egy olyan generáció, aki a zenével megismerkedő életszakaszában semmilyen vásárlóerőt nem képviselt, viszont volt számítógépe, internetes hozzáférése, az interneten meg sok-sok zene, MP3-ban. Zenét más forrásból elvétve hallott, így nem fog sem CD-ért, sem az LP-ért hisztizni. Mindkettőről lesz valami vicces téveseszméje, de azt meg ki nem szarja le?

Kuruttya 2010.06.20. 00:00:31

@no mail, no problem: az emberi fülnek is van egy maximális felbontása. Egyszerűen e fölé kell beállítani a digitális zene minőségét, és innentől a bakelit minden "előnye" csak legenda és belemagyarázás. Valahol hallottam olyat, hogy emberek szentül meg vannak győződve róla, hogyha ezt-meg-azt csinálnak a CD-vel, akkor az jobban fog szólni. Ilyen "megdörzsölöm vattával" szintű dolgok, már nem emlékszem pontosan, de annyi valóság tartalma volt, mint az ufómagazinnak. Szóval az, hogy mit hall az ember igen erősen szubjektív és közel sem független a filozófiai beállítottságtól :)

És a digitális zene közel sem egyenlő az MP3-al, a sávszélesség és tárkapacitások növekedésével egyre népszerűbbek a lossless formátumok is.

A retro pedig nagyonis divat, menj be egy nagy pláza ruhaboltjába és meglátod :)

Zene 56 2010.06.20. 00:22:23

@no mail, no problem:

NEM a liberalizmus teszi lehetővé, hogy (a moderálásig, amit minden baloldali fórumon használnak) elmondhassam a véleményemet, hanem a DEMOKRÁCIA!
A liberalizmus úgy tudom nem csak nálunk, de az egész világon megbukott!

Én már elég sok mindent láttam, hallottam. A zene iparban dolgozom, a zenéből élek 1978-óta! Dolgoztam több rádióban és Tv-ben is mint műsorvezető-producer. Sajnos hallottam azt a részeg állatot is (költőt!), aki Karácsony Szent Estéjén akarta felakasztani az összes keresztényt Magyarországon a Tilosban!!! Nem az ő vallása, rendben, de akasztani ezért?
Hova tűnt a liberális megértés, elfogadás? Ráadásul mi vagyunk itthon keresztények, nem ő, bármilyen másik vallású is!
És még csak meg sem büntette a Liberális ORTT a Tilos rádiót!
Aztán már a balhé miatt próbálták bemagyarázni nekünk, hogy ez a liberalizmus kereteiben mint vélemény, még belefér. És ez különben is művészet, és aki nem érti az bunkó!
Ezt is hallottam.
Szerintem nem fér bele, de ha ez törvényt nem sért, akkor csak mondja, nem kívánnám elhallgattatni!
De akkor miért kellett betiltani a Pannon Rádiót? Az nem véleményt közvetített?
Látod a hazai liberalizmus NEM TUDJA TOLERÁLNI A MÁS VÉLEMÉNYT, CSAK A SAJÁTJÁT! Ezért bukott meg.

Zene 56 2010.06.20. 00:32:06

@no mail, no problem:

Bocsi, de sok a valótlanság abban, amivel vádolsz.
Pont az a baj, hogy ma is ugyan azok korlátozzák a zene ipart (is) mint a szocializmusban.
Például Lendvy Ildikóra kelek minden reggel, pedig már 1985-ös Tatai KISZ táborban is útáltuk...mert beleszólt mindenbe, mint cenzor! Egyszerűen kizárta (Ő az Ildikó) a hazai zenész szakmából a Beatricét, a P. Mobilt és Hobót! Ma is ezt teszi, csak most már nem csak a zenét teszi tönkre, hanem országos gazdasági szinten rombol még pár hónapig, és végre vége lesz.
Jön az értékmentén ítélő DEMOKRÁCIA!
A cenzor meg a közönség lesz.
Persze a törvények betartásán belül.
Akasztásra buzdítani többet nem lehet, annak a liberalizmusnak vége. Jön az igazi abból is.

Zene 56 2010.06.20. 00:48:54

@no mail, no problem:

még egy gondolat sor, aztán maradjunk a ZENÉ-nél!
ű
Én nálad érzem a paradoxont, nem tudod elfogadni a demokrácia alap szabályait, ahogy a többi "liberális" hazai gondolkodó sem.
Igaz én úgynevezett „Ultra-Konzervatív” vagyok , és én az ősi Magyar Törvényekben hiszek! Az igazi, elfogadó liberalizmussal semmi bajom, de itt nem az működött! A Jobbiktól, meg a kakas tollaktól meg simán kiver a víz, főleg, ahogyan most a parlamentben az MSZP-vel együtt szavaznak minden kérdésben, mint "szélső jobboldali párt"! Hát nem pont az MSZP legyőzése, megsemmisítése volt a fő szlogenjük (az SZDSZ megsemmisítése után! Ez is vicc...), és ezért szavazott rájuk sok megtévesztett jobboldali ember, most meg együtt szavaznak az MSZP-vel a FIDESZ ellen? Kivétel nélkül minden esetben? Pont mint az SZDSZ, 1994-ben! Nekik is hamarosan végük lesz, mert nekik is hazugságon alapul a politikájuk.
Kamu az egész szélsőjobb, mint mindig. Volt itt már Szabó Albert (eltünt, mikor megtette a dolgát) volt Bácsfai Diana, szintén a választási időben, most van Vonánk meg a feket-fehár gárdánk!
Jól mondta Orbán: dezertőrök, a haza ellenségei, hiába nemes a szándék, hogy megvédik a szegény embereket. Nem az ő dolguk! Arra van a rendőrség, tessék oda belépni!
De hamarosan kiderül, hogy a Jobbikosok kinek a pénzéből híztak meg ilyen gyorsan, ilyen nagyra!
Az már kiderült az őszi választásokon, hogy az összes SZDSZ plakátra fölfértek!!!
Ennél nagyobb reklámot nem lehette volna Geszti Petinek sem kitalálni!
Vagy Ő volt? Ügyes (ö is nálam tanulta a szakma egy bizonyos részét), be is jött, de nem lett elég a kétharmad megakadályozására!
Szóval semmi bajom a liberalizmussal, csak ne legyen kötelező!
:-)

Mostanában meg délutánon ként, ha utazom az országon keresztül, akkor a Klub Rádiót hallgatom, mert az Infó vagy a Lánchíd Rádiók 100 km után már nem szólnak!
De a "liberális" elkötelezettségű rádió igen. Szerinted ez az egyenlőség? Szét röhögöm magam a demagógián, olyan izadság szagú, ahogy mentegetik Gyurcsányt! Pedig nem csak az MSZP-t, de az egész országot lepadlózta. Miért nem lehet kimondani az igazat, és mellé állni egy új, igaz, a munkásokat képviselő baloldali ember mellé! Van olyan sok az MSZP-ben!)

Undorító ez a kettős mérce, immár 44+12 év óta, folyamatosan. Én csak drukkolok annak, hogy most végre tényleg véget érjen a Magyarok üldöztetése Magyarországon.
A LIBERALIZMUS nevében. Ennek a magyaros fajta liberalizmusnak már vége. Most zöldül, de ez is már javulás!
Ez olyan mint a békeharc! Meg a keresztes háborúk, Isten nevében!
Ezek mind diktatórikus eszközök, és Te azzal vádolsz, hogy én sírom vissza a proletár diktatúrát. De hát még ma is attól szenvedünk, hogy az utolsó KISZ titkár egy életre (20-30 évre legalább!) elintézte, eladósította ezt a gyönyörű országot.
A liberalizmus jegyében.
Mivel az ő kormányzása minden volt, csak nem szocialista!

passaran 2010.06.20. 12:09:42

A legnagyobb baj, az hogy úgy sokan osztják az észt, hogy közben halvány fogalmuk sincs a zenekarosdiról és a hátteréről. De megy a kioktatás, kinyilatkoztatás ezerrel... Politikát meg felesleges belevinni!
Az alap: ingyen ebéd nincs! Mindenki szeretne (ahogy a hozzászólók is!) a munkájáért egy kis bevételt kapni. A klubtulajdonos, a zenész, a hangmérnök a stúdióban, a menedzser, stb... Ne legyünk már képmutatóak!
Az országban nagyon sok tehetséges zenész és zenekar működik. De egy idő után belefáradnak az egész kilátástalan helyzetbe és abbahagyják a zenélést. Igen, elismerem hogy a közönségnek jogos az igénye a minőségre, de könyörgöm: van fogalmatok arról hogy mennyibe kerül egy középszar minőségű hang cucc is? És a hangszerek? És a stúdióidő? Minőségi hangot és látványt akartok? OK - de ennek is ára van! 200 Ft-os belépőért ez nehezen fog összejönni. Maradjunk annyiban, hogy rohadt nagy képmutatás megy minden oldalról.
Kíváncsi vagyok mi a gyakorló zenészek véleménye a jelenlegi helyzetről. A PANKK programban volt pár jó gondolat, de követelmény rendszere miatt elég kevés hely tudott élni vele. Talán az Artisjus milliárdokból lehetne valamilyen módon visszaforgatni a kis klubkoncertek támogatására.
Exon - www.exonmusic.hu

gg 2010.06.20. 12:22:02

@exonka: de azt is tegyük hozzá, hogy minden, minden, ami technika, a töredékébe kerül most, mint mondjuk akár húsz éve. A számítógépeken futó ingyensamplerek hatvan kört vernek a több tízezer dolláros akkori csodákra. Ma már mindenkinek ingyen van hi-tech lemezstúdiója a laptopján. Egy CD-nyomás tizedébe, huszadába kerül, mint annó. Kezdőknek tökéletes gitárokat lehet kapni nevetséges összegekért. Elképesztő minőségű (és hangerejű) hangosítási cuccok, egészen apró méretben, könnyűsúlyban, fillérekért Kínából, vagy nm sokkal többért a nevesebb gyártóktól. Soroljuk még?

passaran 2010.06.20. 12:36:52

@gg: örülnék egy linknek ahol ilyen elképesztő minőségű és hangerejű hangosítás cuccot lehet venni fillérekért! :) Igaz én is láttam már olyan kici, ócó hangfalat ami elvileg 500W-os volt, de a 200W-os végfok félhangerőn! kivégezte :) A végfok márkás cucc volt.

no mail, no problem 2010.06.20. 12:41:08

@Álmos: Azért nem kicsit vicces érvelés, hogy ha a digitális zene számokkal kifejezett paraméterei jobbak, mint az emberi fül hasonló számai, akkor ebből következtetést vonhatunk le a digitális zene vs. bakelit kérdésben. (Arról nem is beszélve, hogyha ennyire egyszerű lenne a kérdés, akkor az ultimate otthoni zeneforrás 50 éve kész lenne. De nincs.)

Az ezoterikus csávókat meg hagyjuk, pláne, hogy sem bizonyitanak semmit, sem pró, sem kontra ezen a vonalon.

A plázanak, meg a ruhaboltnak meg rohadtul nincs köze ehhez a tematikához, se nem cáfol, se nem bizonyít.

Összeségében ilyen komment szinten nem sok értelme van a vitának, mert a végén még úgy fog kinézni, mintha a "digitális" zene ellen harcolnék. Vicces lenne, mert a mostanában vásárolt zenéim minden bizonnyal digitálisan rögzítettek, és kevertek, és én ezt hallgatom vagy a szintén digitális CD-ről, vagy az analóg vinilről.

Én csak azt a tételt nem osztom, ahonnét te is elindultál, hogy senkinek semmi szüksége a klasszikus hordozóra, az semmi pluszt nem tesz hozzá az élvezethez, illetve az iP[oa]d és a hasonló ezsközök, vagy a streamelt média mindenre gyógyírt nyújtanak. Ha fognak is, ahhoz az egész audiofil piacnak el kellene mozdulnia ebbe az irányba. Amíg a digitálisan tárolt zenék lejátszása a felettéb kétes minőségű consumer electronics dolgokon keresztül folyik, addig a lossless tárolt zene akkor is szarul hangzik, ha az alaplapra integrált hangkártyán keresztül, fél literes műanyag hangszórón, vagy egy filléres füllbedugón szólal meg. És majdnem ugyanilyen katasztrófális marad egy home theater rendszeren is. De műsorforrásnak egy iP[oa]d ugyanilyen katasztrófális, pláne hasonló körülmények között erősítve. Ezek az eszközök legfeljebb annak a - szerintem hamis - tételnek az illusztrálására alkalmasak, a CD, a lossless, és 256/320-as mintavételézésű tömörített zenék között nincs különbség, vagy ha van is, az elhanyagolható.

gg 2010.06.20. 12:41:16

@exonka: go to Frankfurt Musikmesse, én ott vagyok minden évben, oda szépen koncentrálva vannak ezek. Az, hogy elképesztő árverseny (és minőségverseny is, párhuzamosan!) volt az utóbbi tíz évben, amibe a nagy cégek is beszálltak, az evidencia. Nem azt mondom, hogy nem kerül sokba, a mi zsebünkhöz képest, hanem hogy elképesztő esésben van minden.

no mail, no problem 2010.06.20. 12:44:17

@Zene 56: A Barangó hülyesége miatt az ORTT egy hónapra felfüggesztette a Tilos sugárzási jogát. Jogerősen, és ezt a rádió 2005 február/márciusában le is töltötte.

no mail, no problem 2010.06.20. 12:50:11

@gg: az a tétel nem igaz, hogy van "kezdőknek tökéletes hangszer, fillérekért". Azok szar hangszerek olcsón, és azokon többnyire nem is fognak megtanulni zenélni. (Pláne nem jól.) Nem azt állítom, hogy a gitárért nyívó kölöknek azonnal a millió körüli gitárt kell a kezébe adni, hanem csak azt, hogyha tényleg meg akar tanulni, akkor jó hangszert kell venni, mert szerintem csak azon fog menni.

passaran 2010.06.20. 13:17:42

@gg: A 100 W-os Marshall gitárkombó ára 100.000 Ft körül mozog. Ekkora teljesítmény viszont kell egy kisebb klub koncerthez. ez minőségben is jó szint már. OK, tudom egy Mashall fej + 4x12 láda lenne az igazi (vagy hasonló minőségű és teljesítményű más cucc) de ez már 350 körül van.
Az elképesztő ár esés azért enyhe túlzás. Legalábbis a minőségi cuccoknál. Ráadásul az euró árfolyam miatt ez nem annyira érezhető itthon.
Az más történet és nem is érdemes azon rágódni hogy a fenti Marshall kombó németországi 356 eurós ára mennyire sok egy német és egy magyar zenész számára.
Ár és minőség:
Fame MS 58 - 25 euró
Shure SM 58 - 111 euró
Te melyiket választanád?

Zene 56 2010.06.20. 14:23:40

Bocsi fiúk a politikai mellékszálért, de minden politika!
Betiltani meg a legnagyobb butaság lenne.
Pont az a jó, ha mindenki elmodhatja a véleményét (éljen a demokrácia!), miért jutott az ország abba a helyzetbe, hogy NINCS PÉNZE AZ EMBEREKNEK! Semmire már. kultúrára meg pláne nincs, amikor éhezik a gyerek...
Szinte csak túlélni szeretnék a következő pár évet az emberek. Nehéz lesz.
Az viszont, hogy ez hogyan sikerül már a politikusainkon múlik!
Sokat tehetnek értünk vagy ellenünk.
Tehát kell beszélni róla, bírálni azokat, akik ide jutatták az országot a 2002-es régiós vezető helyéről! Medgyessy Péter is elismerte amikor vitatkozott Orbánnal, hogy jó az ország gazdasági helyzete, ők majd folytatják a FIDESZ programját és akkor 2006-ra be tudjuk vezetni az UER-t!
Akkor ma már a többszöröse lenne a fizetése mindenkinek, az árak meg kb. ugyan itt lennének. És nem lenne gond egy vendéglátósnak megvenni (esetleg egy hazai bank segítségével) a jó hang és fény cuccot!!!
És rögtön feléledne az ÉLŐ ZENE az országban.
De elqúrták, nem kicsit, nagyon!

@gg:
Bizony! Egyre olcsóbb minden. Egy 1990-es studió (15-20 millió körül volt annó) összes szolgáltatása most simán benne van egy számítógépben.
A hangosítás meg a klubok, vendéglátó tulajdonosok dolga, ha olcsón akarnak koncerteket.
Ha meg nem, akkor jön a (pl.) Frenrejsz és Vona Karcsi és szól, világít minden.
De az lényegesen drágább lesz. :-)

@no mail, no problem:
Köszi az infót.
Erre én sajnos nem emlékszem, pont külföldön dolgoztam. De nem voltak túl szigorúak velük szerinted? Akasztásra buzdításért 1 hónap szilencium!!! :-)hát tényleg nagyon toleráns a Magyar nép.
De a Pannon Magyar Rádiót végleg betiltotta liberális érzékenység...pedig ők semmi olyat nem mondtak, hogy irtsuk ki a kisebbségeket Magyarországon! Még csak a betelefonálók sem mondtak ilye, csak a bűnözőket szidták...
Kettős mérce: 1956-2010-ig!
És pont mindig a Magyarok kárára...

@exonka: Schure SM 58 ! Tudom, hogy költői volt a kérdés, de én is mindig ezt használom!
Ha van...

passaran 2010.06.20. 14:32:47

Pontosítás azoknak akik nincsenek annyira képben a zenekari cuccoknál. Ezek ének mikrofonok:
Fame MS 58 - 25 euró
Shure SM 58 - 111 euró
A Shure SM 58 sem a csúcs. Ennél vannak jobb cuccok is, de az SM58 amolyan "ipari standard". Ez a minőség alá nem illendő menni olyan zenekarnak aki kicsit komolyabban zenélget. A Fame MS 58 minősége kis szódával még elmegy egy kezdő zenekarnak... annyit ér amennyi az ára.
www.exonmusic.hu

passaran 2010.06.20. 14:45:20

@Zene 56:
"Egy 1990-es studió (15-20 millió körül volt annó) összes szolgáltatása most simán benne van egy számítógépben."
Ez igaz, de stúdiózáshoz szükséges legális szoftverek ára elég horror. Bár vannak olcsóbb vagy ingyenes alternatívák - de ezek főleg otthonra tökéletesek. Komolyabb stúdiókban nem játható út a warez használata sem.

gg 2010.06.20. 16:13:04

@exonka: akkor nézzük meg, hogy ugyanez az SM58 már a kilencvenes évek végén is kapható volt, ekkor még volt olyan cégem, amelyik kereskedett - ha jól emlékszem, 56 vagy 58 plusz áfáért. Eszerint, ha 111 euró, akkor most kábé a felébe van az akkori árának.

40 rugóért én már többféle kínai gyártótól láttam kezdőknek jól használható elektromos gitárt pici ládával és hordtáskával. Ez nem rakétatechnika, millióan elő tudják állítani. Majd ha pénzt keres, vesz jobbat.

A legális szoftverek is nagyon-nagyon olcsók. Kb. 100 ezer forint a Logic legnagyobb, legjobb verziója, 150 ezer a Cubase. Ezeknek a stúdióban még bőven használható, minden fontos dolgot tudó alverziója a feléből megvan, és a kezdőknek szóló belépőverzió kb. 20 ezerbe kerül.

Az Ableton Live, a világ jelenleg legdivatosabb szekvenszere bruttó nyolcvanba kerül, az olcsóbb verziók itt is megvannak, le egészen 20 ezerig.

Hangszer- és effektplugineket 2-3 ezer forinttól felfele lehet a neten kapni, kiválóakat. A világ csúcssamplere, a Kontakt legutolsó verziója is 100 ezer forint alatt van, 15-20 éve egy ennek az ezredét sem tudó sampler millió fölött volt.

A példákat tetszés szerint tudom sorolni, akármeddig.

passaran 2010.06.20. 16:36:46

@gg: a stúdió szoftverekben igazad van. Bár ha minden szükséges cuccot összeadunk akkor közelíthet a 7 számjegyűhöz. + a többi dolog ami kell a stúdióhoz. Abban azt hiszem egyetérthetünk: mindentől függetlenül ma is komoly összeg egy stúdió.
40 ezres gitárcucc: persze van ilyen, de könyörgök... ez tényleg csak arra jó hogy ha valaki belekóstol a gitározásba akkor elcincoghat rajta egy kicsit. De kicsit komolyabb hangszertanulásra ez már nulla. Persze kezdőnek felesleges a többszázezres Fender, de valami közepes gitár 40-50e-s kategóriában már kell + ehhez a szinthez erősítő is.
A 40ezres komplett gitárcuccal nemhogy pénzt nem keres de a szinpadon is körbenevetik :)
Egyszerű a képlet: a közönség azért hörög mert minőségi zenét akar, de emberek... a minőségi zenének a hangszeres tudáson, tehetségen kívül megfelelő minőségű hangszerek és erősítők is kellenek! Az meg sok pénz.

gg 2010.06.20. 18:11:50

@exonka: mind a Cubase,mind a Logic komplett stúdiószoftver, minden van benne: rengeteg hangszer, száz körüli effektberendezés. Húsz éve egy ilyen stúdiót vagyonért lehetett volna bérelni. Most pedig 100 ezer forint az ára, alig több egyhavi minimálbérnél, ezért már tényleg ne nyafogjunk. A 40-50 ezres gitár árát is megkeresi egy tizenhat éves, ha elmegy nyári munkára akárhova.

Amikor 18-20 évesen beszálltam a zeneiparba, egyetlenegy szintetizátor megvásárlása is szinte elérhetetlen magasságokban volt, diplomások több évi bére. Most meg egyhavi vagonrakodásból kapsz harminc darabot, miről beszélünk mégis?

Gyagyás Tóni (törölt) 2010.06.20. 18:59:53

@Zene 56: "Ami még ma is vígan szól, hazám nagy -nagy szégyenére..."

Ezek szerint nem magyar vagy.

passaran 2010.06.22. 18:48:40

@gg: Ha olyan régen benne vagy a zeneiparban, akkor pontosan tudod egy átlag 4-5 tagú rock zenekar felszerelése mennyibe kerül. Nem csúcsra gondoltam, hanem egy elfogadható minőségre. Egyetérthetünk hogy ha mindent (hangszerek, erősítés, minimális világítás) beleszámolunk akkor simán 7 számjegyű összeg. A legtöbb zenekar bérli a próba helyiséget is.
Sz'al van kiadás bőven, bevétel meg gyengén.
Az a legnagyobb baj, hogy sok olyan hely (klub, kocsma) bezár vagy profilt vált ahol ezelőtt évekig élő koncertek voltak.
Egy nagyon érdekes cikk ami kapcsolódik az alap témához!
www.sg.hu/cikkek/75148/fenyes_jovo_elott_all_a_zeneipar

gg 2010.06.27. 13:10:43

@exonka: Akkor tehát egy 4-5 tagú zenekar felszerelése mondjuk 1 millió forint, vagyis egy minimálbéren dolgozó munkás egyéves bére... az szerintem nem olyan vészes, tekintve, hogy mondjuk húsz éve egy akkori átlagos szintit (mondjuk Korg M1) sem tudtál volna megvenni egy évnyi minimálbérből.

A helyeket pedig afelé kellene nyomni, hogy eszükbe ne jusson leállni az élő zenéről, és megtalálják benne a számításukat! Ha ez máshol lehetséges, akkor nálunk is mennie kellene.

passaran 2010.06.30. 21:09:07

@gg: abba felesleges belemenni, hogy 1 millió Ft kiadás sok vagy kevés. Aki minimálbért keres annak sok, baromi sok...
Abban viszont teljesen egyetértek veled, hogy valahogy a helyeket kellene nyomni az élő zene irányába. Volt régebben a PANKK program ami végül is működgetett, bár a tényleges megvalósításában inkább azoknak a zenekaroknak ill. fellépésüknek kedvezett akik egyébként is jobb helyzetben voltak.
Jelenleg az a helyzet, hogy sok olyan rock kocsma, klub vált profilt és megszünteti az élő koncerteket ahol előtte relativ jól működő koncertek voltak. Ez saját tapasztalat. Legalábbis vidéken ez a nagy büdös helyzet...
Én nem tudom a megoldást, de praktikus lenne valami megoldást találni még mielőtt teljesen leépül az élő zene iránti igény. Ötleteim lennének.

Exploiter 2010.10.10. 11:39:22

Csináljatok jó zenét, akkor majd megveszi valaki.
A rádióban leadott kortárs magyar számokat még csak letölteni sincs kedvem.

passaran 2010.10.10. 14:04:15

@Exploiter: sajnos a jó zene és az eladhatóság nem mindig (sőt egyre kevésbé) jár kéz a kézben. Félre ne értsd: nem magunkról beszélek, mert a miénk csak hobbyzene. De ismerek nagyon sok tehetséges zenészt akik jó dolgokat csinálnak. Ismeri őket egy relatív szűk kör és passz. A nagyobb ismertséghez és eladhatósághoz már komolyabb ismeretségek kellenének.
Jelentősebb fesztiválokon meg nem tudnak fellépni, mert azokon szinte mindig ugyanaz a kör játszik. Ide bejutni kis névként hátszél nélkül... max. 0,1 % esély.
süti beállítások módosítása