Friss topikok

Ne másolj - de mit ne?

2009.11.11. 15:39 gg

Kampány indul Magyarországon az illegális fénymásolás ellen - adja hírül egy külön erre a célra létesített honlap, a nemasolj.hu. Megtudjuk innen, hogy megalakult a Magyar Könyvkiadók Másolás Elleni Munkacsoportja, és ők gondozzák a honlapot is, amelyen egyébként - könykiadókhoz meglepő módon - brutálisan sok helyesírási hiba éktelenkedik. A szövegből nem nagyon derül ki, hogy kik a vádlottak, és mi magunk sem nagyon ismerünk olyan embereket, akik akár üzleti célra, akár otthonra könyveket fénymásolgatnának, olyat meg pláne nem, aki efféle másolatokat megosztana interneten - a hazai könyvek egyszerűen túl olcsók ahhoz, hogy érdemes legyen lemásolni őket (és túl praktikus a könyvformátum ahhoz, hogy az ember fűzetlen A4-es papírlapokkal vesződjön). A weboldalról egyébként sem lehet túl sok jót mondani: első, második és sokadik ránézésre is csak azt lehet mondani róla, hogy rettenetesen gagyi, méltatlan ehhez a dologhoz, ha komolyan gondolja valaki. Vagy pont azt látjuk, hogy éppen ennyit ér meg az egész megmozdulás?

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kaloz.blog.hu/api/trackback/id/tr731518037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

choochoo 2009.11.12. 09:39:24

Te figyu egy osiris-es keménykötésű egyetemi tankönyv, ami kb 400 oldalas, és csak arra kell hogy egy vizsgára átrágd magad rajta az úgy dúrván 4000 Ft. Ha te azt kétoldalasan másoltatod le akkor az 4 oldal egy lapon, azaz 100 lap. Ez diákkal úgy 1000-1200 Ft. Ha lespiráloztatod akkor is 2000 Ft alatt megvagy. Ha nincs könyvtárban meg, vagy szeretnél sajátot amit egy hónap alatt kiszínezel és utána az enyészeté, akkor ez tökéletes megoldás. (Csöndben jegyzem meg hallottam olyat is, hogy egy fénymásolóban, aminek egy bizonyos egyetem diákjai a törzsvendégei, még könyvet sem kell vigyél, előre le van másolva pár példány a raktárban a fontosabbakból)Szóval nem olyan olcsók a könyvek hogy ne érje meg másolni. Főleg olyan könyvek esetében amik már csak antikváriumban vagy könyvtárban elérhetőek, és tanulmányaid során szükség van rájuk.

choochoo 2009.11.12. 16:45:04

"Sokkal több forog kockán, mint egyetlen ágazat szűk érdekei. A könyves szakma megingása a kultúra és az oktatás létét, intézményeit és szereplőit veszélyezteti."

Amúgy nem nagy hülyeség a kezdeményezés,mert a probléma valós, csak ne akarják már hogy azt higgyem, hogy ha X.Y. egyetemi tanár nem tudja minél több példányban eladni a tankönyvét (mert alap hogy mindenki csak sajátból) attól zuhan az oktatásunk színvonala egyre mélyebbre. (Az meg - a szakmában dolgozók iránti minden tiszteletem ellenére- szánalmas, hogy egyre több olyan tankönyvbe futok bele ami nemcsak elírásokkal van tele, hanem olyan nyelvtanilag értelmetlen mondatokkal, ami egy ennyire féltett, és a "szűk szakmai érdekeken" túlmutató jelentőségű ágazatot nem éppen tüntet fel túl jó színben. (csak akad már egy lektor, szerkesztő, tördelő, mittomén aki azt mondja hogy hé itt ez baromság, és nem azért mert nem értek az atomfizikához, hanem azért mert a második tagmondat nem az elsőnek a folytatása, vagy mert a könyv nyelvezete a német eredeti tükörfordítása és a germán logika alapján összerakott mondatok a legkevésbé sem tekinthetők magyarosnak, élvezetesnek, és egyáltalán nem járulnak hozzá a nemzeti oktatás színvonalának emeléséhez)

Donor 2009.11.14. 18:58:25

Minek másolnám? ...amikor le is tölthetem :D

gg 2009.11.15. 11:40:41

@choochoo: Ha négyezer az a könyv, akkor a neten jó eséllyel 3000-ért már meg lehet venni, mindenhol nagy kedvezmények vannak, másolva viszont fizettél érte 2000-et, és kölcsönkértél, rohangáltál, szóval melóztál vele... úgyhogy a fénymásolás nem túl nyerő, még így sem.

Girhes Joe 2009.11.17. 16:19:42

@gg:
Sőt az egyetemi tankönyvkiadás nem is nevezhető a könyvszakma tipikus területének a maga belterjességével, ott a könyvet a tanár írja a saját diákjainak, aztán elkér tőlük ezért brutál összegeket a külcsínre hivatkozva. Hol vannak már azok a régi műegyetemi jegyzetek, amiknek a borítója sima kartonpapír volt, színekről szó sem lehetett, és belül is úgy néztek ki, mintha indigóval gépelték volna? Oké, nem voltak szépek, de fillérekért adták, a célnak meg (egyszeri használat) tökéletesen megfeleltek. Arról nem is beszélve, hogy mindnek egyforma volt a mérete.

(Melyik idióta találta ki azt, hogy ahány könyv, annyiféle méret, még egy kiadón, egy szerzőn belül is?! Azon túl, hogy idétlenül mutatnak a könyvespolcon az összevissza váltakozó, minden logikát nélkülöző könyvméretek, és egyik-másik példány el se fér, mert ugyan csak 30 oldal, de azért 40*40 centis, hadd tűnjön tartalmasabbnak... de aki próbálta már a könyveit bedobozolni költözködéshez, az tudja miről beszélek.)

Visszatérve az eredeti tárgyhoz: az egyetemi könyvkiadás torz piacát leszámítva a könyvpiac elég jól beszabályozta magát arra az árszintre, amikor valóban az ember a megvett példány költségét fizeti ki, ezért fénymásolni értelmetlen. Hacsak nem három oldalra vagyok kíváncsi egy könyvből, azt meg hadd ne büntessék már, ha ennyiért nem kívánom az egész kötetet megvásárolni.

rikavagyok 2010.01.04. 12:43:13

@gg:
Az orvosin pl 10ezer környékén kezdődnek a könyvek. Volt olyan év amikor, ha mindent szépen megveszek 120ezer lett volna a tankönyv. Úgy, h a nagyját fénymásoltam, volt kb 40ezer. A 6 év alatt volt mindössze 5-6 könyv, ami megérte az árát, a többit vizsga óta ki sem nyitottam.

Mike36 2010.01.09. 13:14:21

de biztos kaptak pár 10 milliót a kampányukhoz

Mike36 2010.01.09. 13:16:20

egyetértek
az egyetemi könvkiadáson kivül a könyvmásolás nem valós probléma
süti beállítások módosítása