Friss topikok

Moby ingyenszámát pénzért is megveszik

2009.07.07. 18:19 gg

A Boingboing friss híre alaposan összezavarja majd a jogvédőket: Moby új lemezéről éppen az a dal hozta az iTuneson a legtöbb pénzt, amit a művész ingyen is elérhetővé tett, az albumot reklámozandó. A nemrég megjelent Wait for Me című lemez Shot in the Back of the Head című számát már hónapokkal a megjelenés előtt közzétették Moby weboldalán, legálisan és ingyenesen, és ez volt az a szám, amihez maga a twinpeakses David Lynch készített klipet.

Ezzel lehet, hogy végképp megdől az az érv, mely szerint az ingyenes letöltés teszi tönkre a lemezipart - esetünkben úgy tűnik, a helyzet épp fordított.

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kaloz.blog.hu/api/trackback/id/tr941232448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyitmákhívó 2009.07.07. 19:03:48

és ott van az itunes-on a link az ingyenes letöltésre a fizetős mellett? kétlem.

Kanda 2009.07.07. 20:06:35

@nyitmákhívó: A torrentre sincs ott a link.

Kanda 2009.07.07. 20:07:18

@nyitmákhívó: A torrentre sincs ott a link.

Luxon 2009.07.07. 20:09:35

Hűha szervusz kedves Jeszenszkyj Nyitmákhívó Fjodorov Gebuszkaja.

Aki Moby rajongó vagy szimpatizáns szerinted nem volt fenn a Moby honlapján?

Meghallgatta, majd mivel tetszett neki letöltötte az i-podjára, akár az i-tunesen kersztül --> "'merjóvót"! És mert úgy egyszerű...

Ja igen itt Tadzsikisztánban elég nehéz ezt megtenni de elképzelni is...

Nolik · http://www.nolikantal.com 2009.07.07. 21:20:19

Érik a gyümölcs. Kiadói oldalról ki kell találni valami olyan extrákat, amiért érdemes fizetni. Pillanatnyilag még az is megteszi, ha párhuzamosan kínálnak ingyenes opciót is, mint jelen esetben. Ezek szerint szimpátia vásárlást generál. De valamilyen klubtagsági felé kellene elindulni. Pl. így lehetne kedvező koncertjegyhez jutni. "Előadó-hallgató" találkozó stb.
P.s.: nem vagyok szakértője a kérdésnek, csak pár mezei javaslat, az index ketrec miatt potyán promózok, mint Moby az én honlapomon:-)

gg 2009.07.07. 21:23:25

@nyitmákhívó: nem volt ott a link, de a lemezboltban sincs a polcon minden album mellett egy torrentlink

mégis az a duma, hogy az ingyenes miatt nem veszik a lemezeket

annestuart 2009.07.08. 16:00:39

@gg ebben a hírben az a hír, hogy ha a zenész ingyenességet akar, akár sokat is kereshet vele. De azt azért még senki nem állította, hogy mindenki akar is ilyen ingyenességet.

gg 2009.07.08. 16:45:22

@annestuart: az ingyenesség kétszintű dolog. az egyik része az, hogy békén hagyjuk a fájlcserélőket - a zenehallgatók egymás közt hadd cserélgessenek ingyen. A második, durvább fokozat az lenne, hogy köteleznénk a zenészeket, hogy ingyen rakják ki a weboldalukra az anyagaikat, és ne kérhessenek pénzt zenei felvételekért.

Szerintem az utóbbit senki nem akarja. Ha mondjuk egy népszavazást rendeznének akár a zenészek, akár a zenehallgatók között, körülbelül teljesen biztos, hogy mindkét kör egy olyan opcióra szavazna, hogy: kérjen mindenki annyi pénzt a munkájáért, amennyit akar, de emellett hagyjuk békén a fájlcserélő felhasználókat.

annestuart 2009.07.08. 17:06:14

@gg: kérjen mindenki annyit, amennyit akar. Ez fair. Ha nem akarja ingyen, akkor más se mondja, hogy "bocsika, nálunk ez akkor is ingyen van, ha te nem akarod". Ha rossz üzleti modellt választ a zenész, az ő baja, de ne mondja meg neki senki, hogy nem választhat esetleg rosszul is, ha úri kedve azt kívánja.

gg 2009.07.08. 17:12:38

@annestuart: természetesen. Más ne adhassa ingyen az én zenémet, önhatalmúlag. De ha egy júzer feldobja egy fájlcserélőre, akkor az fel van dobva, tessék békén hagyni. Ugyanis ez teljesen analóg azzal a tevékenységgel, amit már évtizedek óta csinálnak a júzerek - csereberélnek egymás közt, másolgatnak egymás közt. Ezt a szférát békén kell hagyni.

Azért is, mert szemétség, erkölcsileg elfogadhatatlan ezt a kört üldözni, és azért is, mert érdemes az egyre szaporodó bizonyítékokra hallgatni: ez a fajta fájlcsere a zenének, a zenésznek JÓ.

Illetve, szerintem az még egy fair mozdulat lenne, hogy a nagy torrentoldalak valami elfogadható szintű, az üzletükbe még beleférő jogdíjat fizessenek. És azt a jogdíjat szigorúan a forgalom arányában osszák szét (és ne a bolti forgalom alapján).

annestuart 2009.07.08. 17:35:01

@gg: itthon soha nem indult eljaras a letoltokkel szemben. Ez a szfera beken van hagyva, aki mast allit, nem mond igazat.
A feltoltok is beken vannak hagyva itthon, pedig ok azok, akik nem fogadjak el, hogy vannak zeneszek, akik nem akarjak ingyen adni, amibol elnek.
Szerintem teljesen uj megvilagitasba tenne az ugyet, ha a P2P szolgaltatok fizetnenek. De nem teszik. Koszonik szepen, jol megelnek fizetes nelkul. Masokbol.

gg 2009.07.08. 17:38:18

@annestuart: most békén vannak hagyva, de a törvényes fenyegetés ott van a fejük fölött. Ugyanis fájlcserélni csak az tud, aki meg is oszt valamit - innentől pedig 5 évig terjedő börtönnel büntethető. Akár holnap le lehetne csukni a fél magyar internetet, ez nem fenntartható állapot.

Sztem a P2P szolgáltatók boldogan fizetnének, ha lenne mit és kinek. Csakhogy még senki nem kínálta meg őket sehol sem egy díjszabással, csak perekkel.

annestuart 2009.07.09. 08:32:41

@gg: a fájlcsere technikai értelemben természetesen nem teszi szükségessé a visszaosztást. Persze, egy csomó helyen ez elvárás, de csak azért, hogy a tartalmat így is generálják. Ez tehát üzlet: sok tartalom => nagy látogatottság => sok bevétel.

Én még soha nem láttam olyan nyilatkozatot, a peranyagokban olyan utalást (pedig sokat olvastam), hogy "csak azért nem fizettem, mert nem ismertem a számlaszámot". Boldogan fizetnének? Ugyan.

gg 2009.07.09. 09:01:58

@annestuart: de, szükségessé teszi. Most nem arról beszélek, hogy bizonyos rendszerekbe eleve nem léphetsz be üres könyvtárral, valamit be kell dobnod a közösbe, hanem arról, hogy pl Bittorrentnél, amint megjött a letölteni kívánt fájl első kis blokkja, az rögtön meg is lesz osztva a többi felhasználóval - ez a torrentes disztribúció lényege, ettől sokkal jobb, mint bármelyik másik p2p. Tehát nem tudod úgy letölteni a fájlt, hogy közben ne osztódjon meg magától.

Márpedig az üzlet torrentoldalak esetében is ugyanúgy működik, mint bármilyen más esetben: a törvénytelen státuszban lévők a legalizálásért szívesen fizetnek egy fair összeget - főleg, ha van miből. A torrentoldal üzemeltetése nem multimilliárd dolláros biznisz, de bizonyosan jutna a bevételekből 10-20-30 százalék, ha cserébe a tulajdonosok nem kerülnek börtönbe. Ezek a srácok nem lart pour lart kalózok, ha tanulmányoztad a peranyagokat :), akkor láthattad. Bizniszt akarnak csinálni, legálisan.

annestuart 2009.07.09. 10:21:59

@gg: a fájlcsere technikai értelemben általában (!) nem teszi szükségessé a visszaosztást. A visszaosztás (in concreto) a BitTorrent kliensek többségével is korlátozható, sokféle módon.

Ha fizetni akartak volna, csak nem tudták, hogy kinek/mennyit, akkor feltehetőleg tettek volna ilyen ajánlatot. Nem tettek és nem fizettek. Akkor sem, amikor börtönnel fenyegették őket. Pedig nem ezzel kezdték, a TPB iszonyú mennyiségű levelet kapott, hogy: "fiúk, ez így nem jó, beszélgessünk". A fiúk pedig csapkodták térdüket, hogy milyen vicces anyázó leveleket küldeni válaszul. (Egyébként tényleg az lett volna, ha közben fizettek is volna.)

Ezek a srácok tényleg nem lart pour lart kalózok. Ők üzletemberek, akik nagyon ügyesek, de nem feltétlenül érzékenyek sem a jogszabályokra, sem pedig a művészi önrendelkezésre. Viszont, mivel ügyesek, ezért a szükséges mennyiségű lila ködöt szétfújták az üzletük köré. És mivel ügyesek, ezért tudják, mikor kell kiszállni (ebben Sir Robint tekintették példának, a hőst, a bátrak bátrát).

gg 2009.07.09. 10:42:31

@annestuart: korlátozható elvben, de a júzerek 99 százaléka default beállításokkal hasznáéja a szoftvereket... és ha meg korlátozza, akkor jön az, hogy hamarosan kidobják, mert nem megfelelő a visszaosztási aránya.

Nem úgy tűnik, hogy ügyesek lennének a fiúk, most épp jó eséllyel börtönbe fognak menni. De általános, ipari méretű ajánlatot nem nekik kellett volna tenni, hanem éppen az iparnak - a jogdíjközleményeket sem a műveket felhasználók ajánlják meg ugyebár. És a TPB amúgy is csak egy darab, még csk nem is meghatározó szereplő egy óriási piacon.
süti beállítások módosítása